Video

Kun je zomaar roepen wat je denkt?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je zomaar roepen wat je denkt?

'Willen we meer of minder Marokkanen?' Het was deze uitspraak van politicus Geert Wilders die Zaid liet schrikken. "Als politici het normaal vinden om mensen te beledigen dan krijg je een wereld die gevaarlijk wordt en waar iedereen kan roepen wat hij wil. Waar mensen zich niet veilig en gekwetst voelen." Voor het programma Denktank ging hij samen met o.a. Mila en nog twee jongeren op onderzoek uit.

We kennen Mila en Zaid natuurlijk al van ons eigen Tussenuur-panel uit 2016/2017. Nu zijn ze ook te zien in een programma van onze Human-vrienden bij Zapp: Denktank. "Waar ligt de grens bij het uiten van je mening," vraagt filosoof Stine Jensen in het begin. En die vraag is moeilijker te beantwoorden dan je denkt.

Want hoe ver mag je gaan op internet? Eén van de thema's van #onwijs is haatreacties op social media. "Er is eigenlijk geen verschil tussen beledigen in het echt en op internet. Alleen is de barrière online kleiner," stelt Kees Klomp, die rechter was bij de bedreigingen tegen Sylvana Simons.

Hoe weerbaar moet je zijn?

Maar moet je jezelf ook beter kunnen weren tegen nare reacties? De tieners van Denktank gaan als afsluiting kickboksen in Arnhem. Ze krijgen een weerbaarheidstraining van Krista Fleming (wereldkampioen kickboksen 2017). Want hoe moet je eigenlijk zelf reageren als iemand jou beledigt? Genoeg stof tot nadenken dus. Check de aflevering hier:

Ster advertentie
Ster advertentie