Vera On Track (NTR)

Internationale Vrouwendag bij Vera On Track

  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale Vrouwendag bij Vera On Track

Op zondag 8 maart was het Internationale Vrouwendag en stond 3FM in het teken van: vrouwen! De hele dag werden alleen maar vrouwen gedraaid en 3FM-dj Vera Siemons nodigde Kim van Sparrentak en Gracia Visscher uit in de studio om te praten over waarom deze dag zo belangrijk is.

Vorige week was Europees Parlementarier Kim van Sparrentak ook al in de uitzending bij Vera On Track om te vertellen waarom Internationale Vrouwendag en de Women's March zo belangrijk zijn. Ook dit jaar liepen Kim en Gracia weer mee.

Women's March

Er liepen zo’n 10.000 mensen mee aan de Women’s March gisteren. Gracia Visscher was er voor de derde keer bij en vertelt waarom ze dit jaar weer mee liep:

“Ik ben nu nog meer betrokken bij het onderwerp dan drie jaar geleden. Ik ben me nu ook meer bewust voor wie ik loop en wat verder kijk dan alleen mijn eigen perspectief.”

Kim is lid van het Europees Parlement en vertegenwoordigt mensen uit Nederland en heel Europa namens GroenLinks. Een van de thema’s die Kim belangrijk vindt, is de Women’s March. Waarom maakt ze zich daar zo hard voor? Kim: “Ik ben al heel lang bezig met feminisme en ik hoor helaas steeds meer berichten en signalen tegen feminisme. Het is belangrijk om te laten zien dat er ook heel veel mensen zijn die zich wel uiten voor feminisme en dat deden we vandaag. En we waren ook echt met superveel!”

Gracia zegt dat het heel mooi is om te zien dat zoveel gelijke ideeën en gelijke waarden bij elkaar komen op een toegankelijke en liefdevolle manier: “Ik word daar heel blij en emotioneel van.”

Bewustwording van seksisme tijdens opvoeding

Vrouwendag en Women's March alleen voor vrouwen? Nou nee, absoluut niet, zegt Kim. "Ik sprak vanochtend een jongen die mee liep en die vertelde dat hij ook make-up zou willen dragen als hij daar de behoefte aan heeft. Het is dus voor iedereen een manier om zich te uiten."

En wat vinden Gracia en Kim dan nog wat beter kan? Gracia: "Praktische dingen als gratis menstruatieproducten voor iedereen, maar er is ook een heel groot ding wat aan de cultuur kan veranderen. Ik ben nu bijvoorbeeld mijn neefje heel erg bewust aan het opvoeden en die wil ik over twee jaar meenemen aan de Women's March!"

Die opvoeding is inderdaad belangrijk, zegt Kim. Want wat zij zich kan herinneren, begint het ook bij je opvoeding. Kim: "In kinderboeken staat vaak dat de moeder thuis is en de vader aan het werk is. En bij seksuele voorlichting wordt er gefocust op het plezier van de man en de zwangerschap van de vrouw. Dat is niet hoe het hoort."

Ster advertentie
Ster advertentie