Vera On Track (NTR)

"Festivals en poppodia zijn als laatste aan de beurt als we het coronavirus onder controle hebben"

NTR
foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. "Festivals en poppodia zijn als laatste aan de beurt als we het coronavirus onder controle hebben"

Dat is zo'n beetje de conclusie die wordt getrokken in de nieuwe Unseen Heroes podcast, die gaat over het cancellen van festivals in een vergevorderd stadium door het virus.

Lisa de Jongh is programmeur voor Welcome To The Village en Patronaat en Frank Satink programmeert o.a. voor Dauwpop, Bevrijdingsfestival Gelderland, Zwarte Cross en Metropool. De juiste gasten dus om antwoord te geven op de vraag: "Hoe werkt het als een groot evenement door onmacht/wereldwijd virus wordt afgelast in een vergevorderd stadium?”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afgelast

Voor het Patronaat en Metropool moesten Lisa en Frank meteen actie ondernemen tijdens de eerste persconferentie op donderdag 12 maart. Alle evenementen die meer dan 100 personen betrof tot en met 31 maart konden vanaf dat moment niet doorgaan. En dat waren best een aantal concerten. Of er paniek was? Lisa: "Ja, er was zeker paniek. We zijn meteen gaan schakelen en hebben vrijwel alles naar het najaar en voorjaar 2021 getrokken".

Dauwpop zou plaatsvinden op 21 mei, maar omdat dit valt voor de 1 juno regel, gaat het helaas niet door. Hoe Frank deze persconferentie op maandagavond 30 maart meemaakte? Frank: "We hielden alles omtrent het coronavirus met een schuin oog in de gaten en hielden rekening met alle scenario's. Maar deze kwam wel even onverwachts. Er lag nog niet eens een statement klaar." Er werd ook nog gedacht aan het verschuiven van Dauwpop naar later dit jaar, maar Frank nam het zekere voor het onzekere: "We weten gewoon niet hoe lang het gaat duren. En dus wordt Dauwpop verschoven naar 2021."

Overheid: neem maatregelen!

Belgische festivalorganisatoren riepen het vorige week al en ook John Mulder van Mojo Concerts sprak zich een paar dagen geleden uit: "Overheid, neem maatregelen!"

Ik denk wel dat wij als sector festivals en poppodia wel echt als laatste aan de beurt zijn om weer open te gaan, helaas.

Welcome To The Village valt later in de zomer, namelijk op 17, 18 en 19 juli. Hierdoor hebben Lisa en de rest van de organisatie meer tijd om allerlei scenario's op papier te zetten. Maar voor Best Kept Secret en Pinkpop is het lastiger: die festivals vinden plaats na 1 juni. Hoe groot is de kans dat deze festivals doorgaan?

Festivals moeten vooral weten waar ze aan toe zijn, zeggen Frank en Lisa. En daarom moet de overheid met een maatregel komen. Lisa de Jongh denkt aan een festivalverbod tot en met 31 augustus: "Dan weet iedereen waar die aan toe is en dat is een veilige maatregel."

Ster advertentie
Ster advertentie