Vera On Track (NTR)

Dit is waarom Vrouwendag nog steeds zo belangrijk is!

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom Vrouwendag nog steeds zo belangrijk is!

Op zondag 8 maart is het internationale Vrouwendag. 3FM-dj Vera Siemons belt alvast met Kim van Sparrentak over deze dag.

Internationale Vrouwendag bestaat al meer dan honderd jaar. Op NPO3FM besteden we hier op 8 maart uitgebreid aandacht aan. Ook is er dit jaar weer een groot protest: Women’s March in Amsterdam. Waar lopen we voor? En waarom is het nog steeds zo belangrijk om vrouwendag te vieren?

Euro Parlementariër

Vera belde met Kim van Sparrentak, die in juli jl. is verkozen tot lid van het Europees Parlement en ook al vaker heeft meegelopen met de protestmars. Kim: "Ik zit met heel veel politici in de zaal uit andere landen. Die zijn er van overtuigd dat de emancipatie van vrouwen slecht is voor de samenleving. In steeds meer landen en ook in Nederland hangt nog steeds de vraag: vinden we het nog steeds goed dat vrouwen abortus plegen? En dat vrouwen aan de top komen? We hebben ontzettend veel bereikt de afgelopen 100 jaar en moeten we het absoluut niet laten terugkeren en zorgen dat we verder gaan met de gelijkheid."

Women's March: Dit is waarom Vrouwendag nog steeds belangrijk is!

Vrouwelijke Minister President

Toch horen we vaak dat het juist in Nederland wel goed zit met de gelijkheid. Is dat ook zo? Kim: "We hebben inderdaad veel bereikt. Zoals stemrecht en het recht op abortus, wat in genoeg EU landen nog niet zo is. Maar we zijn er echt nog niet. We hebben nog nooit een vrouwelijke Minister President gehad, ook nog nooit een vrouwelijke Minister van Financiën. In de Tweede Kamer is telkens maar 1 op de 3 vrouw en vaak ook nog eens wit. Op TV en in talkshows valt het ook meer op als er vrouwen en mannen zitten dan dat er alleen maar mannen zitten."

Saamhorigheid

Women's March is dus heel erg belangrijk. Maar wat voor mars is het precies? Kim: "Het mooie is het gevoel voor saamhorigheid. Er zijn alleen maar mensen die vrouwenemancipatie belangrijk vinden. Die voor gelijkheid en gelijkwaardigheid gaan. En je komt samen om dat gevoel uit te dragen: wij willen een eerlijke samenleving. En dat geeft een boost. Online zijn er zo veel schreeuwers - maar als je bij die mars bent dan weet je: wij zijn met veel meer. Maar online schreeuwen ze nou eenmaal harder.

Volgende week, op 8 maart, komt Kim van Sparrentak langs in de studio bij Vera On Track om te vertellen over de vrouwenmars en dieper op het onderwerp in te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie