Backstreet Boys nieuw op #1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Backstreet Boys nieuw op #1 in Album Top 100

Dat dat toch ooit nog een keer zou gebeuren... De Backstreet Boys zijn met hun album In A World Like This binnengekomen op nummer 1 in de Album Top 100!

Backstreet Boys: In a world like this (1)

Op 8 mei 1993 gaf de Amerikaanse boyband Backstreet Boys het eerste optreden in het themapark Seaworld in Orlando, Florida. Het idee voor de groep was afkomstig van Lou Pearlman, een impresario, die in 1992 een oproep had geplaatst in de Sentinel, voor het opzetten van een boyband. De naam Backstreet boy komt van Backstreet Market, een plek waar jongeren zich vaak ophielden. Wereldwijd verkocht de groep van A.J. McLean, Howie Dorough, Kevin Richardson, Brian Littrell en Nick Carter meer dan 130 miljoen albums, het meeste voor een boyband.
Dit jaar bestaan de Backstreet Boys dus 20 jaar en dat wordt gevierd met een wereldtournee ‘In a world like this tour’, een documentaire (zal in 2014 te zien zijn) en een nieuw album ‘In a world like this’. Twintig jaar na de start in 1993, hebben ze nog genoeg fans in Nederland, die er voor zorgen dat het album op #1 binnenkomt. Een mooier cadeau kunnen ze niet krijgen, toch? Nederland is het eerste land waar het album de eerste plaats haalt. Het is na ‘Backstreet’s back’ (3x in 1997) en ‘Millennium’ (2x in 1999) hun derde #1-album.

Elvis Presley: Elvis at Stax (26)

Op 16 augustus 1977 overleed Elvis Aaron Presley op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van overmatig medicijngebruik. Bij zijn leven was hij met 500 miljoen albums de bestverkochte soloartiest. Inmiddels staat het aantal, 36 jaar na zijn dood, op meer dan 1,6 miljard, waarvan 600 miljoen in eigen land. Dat dankt the King vooral aan de familie die zijn nalatenschap zorgvuldig beheerd, en er voor zorgt dat er jaarlijks rond zijn sterfdag een album verschijnt. Hetzij met nooit eerder uitgebracht materiaal, hetzij met de bekende hits, live opnames of nu met een combinatie van studionummers en outtakes.
Van 21 – 25 juli en 10 – 16 december 1973 nam Elvis in de Stax studio’s in Memphis een aantal nieuwe nummers op. De Stax studio’s zijn legendarisch omdat soullegendes als Otis Redding, Isaac Hayes en Sam & Dave daar in de jaren ’60 en ’70 de Mempis soul introduceerden. ‘Elvis at Stax’ bevat 3 cd’s waarop niet alleen 28 volledige nummers staan, maar ook nog 27 outtakes, opnieuw geremixed. Bovendien krijg je er ook nog een paar mooie (zeldzame) foto’s bij. Alle tracks zijn eerder verschenen op 7 elpees/cd’s, maar nooit eerder samen. En zo kunnen de erven van Elvis nog jaren voort met het uitbrengen van (nieuw) materiaal. Volgende release is rond 8 januari 2014, zijn 79e geboortedag!

Moderat: II (34)

Uit Berlijn in Duitsland komt het elektronicatrio Moderat. Dat is een samenwerkingsverband van Sascha Ring (‘Apparat’) en Gernot Bronsert en Sebastian Szary (‘Modeselektor’). Zes maanden hebben de drie gewerkt aan ‘II’, het tweede album van Moderat. Samen met het collectief Pfadfinderei hebben ze het artwork gemaakt en de nieuwe tour voorbereid, die deze maand van start is gegaan.

The Civil wars: The civil wars (72)

Joy Williams en John Paul White noemen zich sinds 2009 The Civil wars. De twee Amerikanen leerden elkaar in 2008 kennen tijdens een schrijfsessie in Nashville, Tennessee. Een naam was snel gevonden, want het stikt daar van de Civil war momenten en dat leek Williams een mooie naam voor een band: iedereen heeft wel een oorlog/strijd te voeren in zijn leven. In 2011 bracht het duo het album ‘Barton hollow’ uit, dat nu wordt gevolgd door ‘The civil wars’.

Frans Pollux: Pollux duit Springsteen (86)

Velen coverden nummers van Bruce Springsteen, waaronder Pointer sisters (‘Fire’) en Manfred man’s earth band (‘Spirits in the night’). Ook zat daar al eens een Nederlandstalige cover bij: ‘Brand’ door Sylvia Millecam (vertaling van ‘Fire’). Maar een versie in het Venloos was er nog niet. Tot deze week, want zanger/schrijver Frans Pollux vertaalde twaalf liedjes in het Venloos dialect en vult er het theaterprogramma ‘Pollux duit Springsteen’ mee. Het album verscheen al in september 2012, maar staat door de theatertournee in de belangstelling, dat resulteert in de binnenkomst op #86. Frans Pollux (Tegelen, 1 januari 1977) was tot 2009 zanger van Limburgse coverband Neet oét Lottum.

J.J. Cale: Classic album collection (98)

Twee weken geleden, op 26 juli, overleed de Amerikaanse zanger J.J. Cale. Zelf scoorde Cale geen enkele hit in ons land, maar anderen wel met zijn nummers, waaraan hij dan ook zijn bekendheid verwierf. Eric Clapton deed dat met ‘After midnight’ (#19 in 1970). Een ander bekend nummer van Cale is ‘Cocaine’, ook door Clapton opgenomen.
Vlak na zijn overlijden kwamen oudere albums van Cale weer onder de aandacht. Vijf van zijn albums zijn nu bijeengebracht in de box ‘Classic album collection’. Vier daarvan stonden eerder genoteerd: ‘#8’ (#13 in 1983), ‘Shades’ (#21 in 1981), ‘Troubadour’ (#4 in 1976) en ‘Grasshopper’ (#3 in 1982). ‘Naturally’ uit 1971 met ‘After midnight’, is het enige album dat nooit eerder stond genoteerd. In 2006 bereikte Cale de eerste plaats van de albumlijst met de verzamelaar ‘Collected’ en was toen met 67,73 jaar de oudste nog levende zanger met een #1-album. Op 4 februari 2012 nam Leonard Cohen met ‘Old ideas’ het stokje van hem over; Cohen was toen 77,42 jaar.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl/

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie