'Paint It Black' populairste hit van The Rolling Stones

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Paint It Black' populairste hit van The Rolling Stones

The Rolling Stones komen definitief naar Pinkpop! Tijd om hun grootste hits uit de Mega Top 50 op een rij te zetten.

De Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang, gitaar, mondharmonica), Keith Richards (gitaar, zang), Charlie Watts (drums) en Ron Wood (gitaar, zang). Mick Jagger en Keith Richards kennen elkaar van de middelbare school als ze in 1962 in Londen een bluesgroep oprichten. Ze zijn fan van Amerikaanse R&B, en ze noemen de band dan ook naar het nummer ‘Rolling Stone’ van de bluesvertolker Muddy Waters. De muziek die ze in die tijd maken heeft al veel weg van de rockmuziek die ze later zouden produceren.

Eerste single

In 1963 verschijnt de eerste officiële single, ‘Come On’. In datzelfde jaar breekt de groep in Groot-Brittannië door met ‘I Wanna Be Your Man’ (geschreven door Paul McCartney en John Lennon), gevolgd door de hits ‘It's All Over Now' (1964) en ‘The Last Time' (1965). Het succes van de Rolling Stones is voor een groot deel te danken aan het rebelse karakter van de band… sex, drugs en rock ‘n roll!

De muzikanten zijn tegenpolen van de braverikken van The Beatles die met hun keurige haar en nette pakken een totaal andere band zijn. In de hoogtijddagen van de bands ben je dan ook of Beatles- of Rolling Stones-fan. De concerten van The Stones zijn berucht, altijd breekt er wel een relletje uit. Zoals bij hun eerste Nederlandse optreden in het Scheveningse Kurhaus in 1964, waar het publiek het zaalmeubilair kort en klein slaat.

Rolling Stones Top 50

In de lange carrière van The Rolling Stones wisten de mannen 63 hits in de Mega Top 50 en haar voorgangers te scoren. De vijftig populairste hebben we voor je op een rij gezet. Om het te berekenen, is er in eerste instantie gekeken naar de hoogste positie van de single. Dit vanwege de verschillen in lengtes van de lijsten. Daarna was bepalend hoe lang de track het volhield op die plek. Alles bij elkaar opgeteld is 'Paint It Black' de nummer 1 in de Rolling Stones Top 50.
Die track krijgt het voor elkaar om twee keer de nummer 1 te behalen; bij de originele release in 1966 en in 1990. De platenmaatschappij besluit om 'Paint It Black' opnieuw uit te brengen nadat de song te horen is in de populaire tv-serie Tour Of Duty. Overigens was in 1966 de officiële titel 'Paint It, Black', nadat platenmaatschappij Decca opeens een komma had toegevoegd. In 1990 was de komma verdwenen. Verder in de top 3 staan '(I Can't Get No) Satisfaction' en 'We Love You'.

De top 10

1. 'Paint It Black'
2. '(I Can't Get No) Satisfaction'
3. 'We Love You'
4. 'It's All Over Now'
5. 'The Last Time'
6. 'Let's Spend The Night Together'
7. 'Jumpin' Jack Flash'
8. 'Angie'
9. 'Brown Sugar'
10. 'Get Off Of My Cloud'

Bekijk de hele Rolling Stones Top 50


Reageer! Wat is jouw favoriet van The Rolling Stones?

Ster advertentie
Ster advertentie