Alicia Keys & Nicki Minaj hoogste nieuwe op #5

  1. Nieuwschevron right
  2. Alicia Keys & Nicki Minaj hoogste nieuwe op #5

Twee en half jaar lang hebben we het zonder Alicia Keys moeten stellen in de Mega Top 50. Maar met behulp van Nicki Minaj is Alicia nu weer helemaal terug. Het tweetal debuteert zelfs pardoes in de top 10 en komt op #5 binnen met ‘Girl on fire’. Een aanloopje voor een nieuwe nummer één-hit?

In februari 2010 hoorden we voor het laatst nieuw werk van Alicia Keys, via ‘Empire state of mind part II’, dat tot #5 kwam. In de tussentijd had Alicia het druk genoeg hoor, want ze trouwde met hiphopper Swizz Beatz en werd moeder van zoon Egypt. Maar voor muziek maken was even geen tijd. Die tijd is er nu weer wel, en blijkbaar heeft half Nederland daar met smart naar uitgekeken, gezien de hoge binnenkomst van ‘Girl on fire’.

Van ‘Girl on fire’, de titeltrack van Alicia’s aanstaande album, is een soloversie te koop, maar het duet met Nicki Minaj trekt meer aandacht. Het duet is voor Minaj al de vierde hit dit jaar; met ‘Starships’ staat ze deze week nog op #38 genoteerd. Op ‘Girl on fire’ maakt Nicki Minaj een verwijzing naar Gabby Douglas, de Amerikaanse turnster die op de Olympische Spelen in Londen twee gouden medailles behaalde; één op de individuele meerkamp en één in de teamwedstrijd. Minaj rapt: “I got ‘em aggy, cause I win the gold like Gabby”.

Floortje Smit scoort beter via The Voice dan via Idols

Nét geen top 10, maar wel een fraaie binnenkomst op #11 voor ‘Alone’ van Floortje Smit. Floortje was al bijna een ster in 2006, toen ze de finale bereikte van het derde ‘Idols’-seizoen, maar daarin verloor van een keelontsteking en een zwangere Raffaëla. De singles die Floortje vervolgens uitbracht werden geen hits en Floortje raakte een beetje in de vergetelheid. Maar dat is nu ineens helemaal over! En ze hoeft niet eens een talentenjacht te winnen om een hit te scoren; bij TVOH is het al voldoende om auditie te doen. Floortje Smit deed dat vorige week met ‘Alone’ van Heart. Die Canadese groep kwam er in 1987 mee tot #6, maar voor Floortje valt te vrezen dat de elfde plek meteen haar hoogste notering wordt. Volgende week staan er immers al weer nieuwe kandidaten te trappelen om een hit te scoren…

Lenny Kravitz is weer helemaal hip via Avicii

Kijk nou, die Lenny! Op z’n ouwe dag (hij is 48) is hij weer helemaal hip, nu Avicii, ofwel Tim Berg, een mix maakt van zijn ‘Superlove’. Kravitz nam het nummer vorig jaar op voor zijn album ‘Black & white America’, maar toen was het nog een laid back, funky nummer. Avicii giet er een house-remix overheen en bezorgt Lenny Kravitz daarmee zijn 28e hit. Avicii zelf is pas toe aan z’n vijfde notering, maar de Zweed heeft al wel een top 3-hit op z’n naam staan (in 2010 met ‘Bromance’) en dat kan Lenny Kravitz niet zeggen. Die kwam nooit hoger dan plek 4; dat was in 2008 met ‘I’ll be waiting’.

Trijntje Oosterhuis is nog lang niet uitgeteld

En als we het dan toch over TVOH hebben… Trijntje Oosterhuis is splinternieuw jurylid en dat zal vast en zeker hebben meegeholpen aan haar Mega Top 50-notering voor ‘Knocked out’. Eerder dit jaar kwam ze al tot #16 met ‘Happiness’; haar nieuwe hit ‘Knocked out’ komt twee keer zo laag binnen. Beide singles komen van haar album ‘Wrecks we adore’ en zijn geschreven door collega-zangeres Anouk. Hopelijk slaat de titel niet op haarzelf of haar Voice-kandidaten…

Rita Ora speelt leentjebuur bij Notorious B.I.G.

‘How we do (party)’, zo heet de nieuwe single van de Britse zangeres Rita Ora. In Engeland en Ierland stond ie al op #1, in Australië en Nieuw-Zeeland bereikte het nummer de top 10. En nu zijn wij dus aan de beurt, met voorlopig een 33e plaats in de Mega Top 50. Rita heeft het nummer niet helemaal van zichzelf; ze heeft ook geshopt bij rapper ‘Notorious B.I.G. Zijn single ‘Party and bullshit’ uit 1993 diende overduidelijk als inspiratiebron. Maar ook Notorious B.I.G. had dat nummer niet van zichzelf: hij nam de titel weer over van ‘When the revolution comes’ van the Last Poets uit 1970. Waaruit maar weer blijkt dat je voor een grote hit vooral goed moet kunnen recyclen…

Will and the People zetten de salamander op de kaart

Kijk, dat gebeurt niet vaak, dat we een amfibie tegenkomen in de Mega Top 50. Sterker nog, Will and the People zorgen voor de eerste amfibische hit ooit in de lijst. Zoogdieren hebben we genoeg natuurlijk; iedereen kan wel een hit met een ‘cat’, een ‘dog’ of een ‘horse’ opnoemen. Ook vogels, vissen, reptielen en insecten komen regelmatig voorbij, maar amfibieën zijn we alleen nog maar drie keer in een groepsnaam tegengekomen. We hadden de Crazy Frog natuurlijk, die met ‘Axel F’ een #5-hit scoorde in 2005. Verder hadden we nog the Frog Chorus, dat Paul McCartney begeleidde op zijn hit ‘We all stand together’ uit 1984. En tenslotte nog de Breedbekkikkers uit 1979 met het roemruchte ‘Maak van uw scheet een donderslag!’ Op #35 in de Mega Top 50 nu dus ook de eerste titelvermelding voor een amfibie.

Xander de Buisonjé shopt in Duitsland

Zo, dat is toch al weer een tijdje geleden, dat we Xander de Buisonjé tegen zijn gekomen in de Mega Top 50! We moeten helemaal terug naar 2003 om zijn naam vermeld te zien. Toen scoorde de ex-zanger van Volumia! twee top 50-noteringen, met ‘Helden’ en ‘Ik zie’. Ze kwamen allebei tot #21. En veel verder is zijn solocarrière nooit gekomen. Tot dit jaar dan, want begin vorige maand stond De Buisonjé ineens op #1 in de Album Top 100 met een live-album. En dat levert hem nu zowaar, na negen jaar afwezigheid, weer eens een hit op met ‘De wereld redden’, die de Mega Top 50 binnenkomt op #37. Xander heeft wel goed zijn oor te luister gelegd bij onze oosterburen, want ‘De wereld redden’ heet eigenlijk ‘Nur noch kurz die Welt retten’ en dat was vorig jaar al een dikke top 10-hit voor Tim Bendzko in Duitsland (#2), Zwitserland (#4) en Oostenrijk (#8).

Moke maakt come back met ‘Burning the ground’

Nog twee weken wachten en dan kunnen we het nieuwe album ‘Collider’ van Moke kopen. Tot die tijd moeten we het doen met de voorloper daarvan, ‘Burning the ground’. Het is de vijfde hit voor de Amsterdamse band met de Britse zanger. Drie jaar terug kwamen we de groep voor het laatst tegen; met ‘Switch’ scoorden de mannen toen hun grootste Mega Top 50: #12. ‘Burning the ground’ begint deze week op #42.

Emeli Sandé scoort met ‘My kind of love’ haar vierde hit

Precies een jaar geleden kwamen we Emeli Sandé voor het eerst tegen in de Mega Top 50 en ongemerkt is ze inmiddels al aan haar vierde hit begonnen. ‘My kind of love’ entert de lijst deze week op de onderste plaats en is de opvolger van ‘Read all about it’, dat vorige maand op een bescheiden 44e plek bleef steken. Nee, kijk dan eens naar ‘Next to me’; die stond in 2012 zowat een half jaar genoteerd en wist in mei nog de vierde plek te bereiken. Emeli Sandé heet eigenlijk Adele Sandé, maar omdat ze niet ondergesneeuwd wilde raken door de ‘grote’ Adele, koos ze voor haar tweede voornaam als artiestennaam.

Asaf Avidan blijft op #1 in internationale top 10

Bovenaan de Mega Top 50 blijft alles bij het oude. Asaf Avidan staat in een Israëlisch-Duitse samenwerking met DJ Wankelmut voor de vierde week bovenaan met ‘One day/ Reckoning song’. Ook verderop in de top 10 komen we veel verschillende nationaliteiten tegen. Zo zien we op de eerste tien plekken artiesten uit respectievelijk Israël, Zuid-Korea, Nederland, Zweden, Trinidad, Zweden, Canada, Nederland, Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Acht nationaliteiten in één top 1- dus!

Ster advertentie
Ster advertentie