Avicii achtste week op #1 - Pharrell 3x in top 10

  1. Nieuwschevron right
  2. Avicii achtste week op #1 - Pharrell 3x in top 10

Avicii is voor de achtste week de nummer 1 in de Mega Top 50 met 'Wake Me Up'. Verderop in de top 10 is het opvallend dat Pharrell Williams met maar liefst drie singles genoteerd staat, iets dat bijna niet voorkomt.

Al acht weken lang voert Avicii de Mega Top 50 met 'Wake Me Up'. Daarmee vormt Nederland geen uitzondering, want in zo'n beetje de hele rest van de wereld is het ook het geval. Alleen in Amerika is 'Wake Me Up' nog niet in de top 10 te vinden. Overigens heeft Avicii ondanks acht hitsingles in drie jaar tijd nog nooit een album uitgebracht. Maar daar gaat volgende maand verandering in komen, want dan ligt True in de digitale winkels. Nog even een weetje: Avicii heeft zijn naam afgeleid van Avici, ofwel de hel in het Boeddhisme.

Bijzondere prestatie van Pharrell

Pharrell is helemaal ‘Happy’ op #10, zijn positie in de Mega Top 50 van deze week. En vind je ’t gek, want hij is hard op weg om de man van het jaar te worden. In mei en juni stond Pharrell Williams al eens op #1 en #2 genoteerd in de Mega Top 50, een zelden voorkomende gebeurtenis. Toen lukte dat met ‘Blurred Lines’ en ‘Get Lucky’. En deze week kan hij opnieuw een heel bijzonder feit bijschrijven op zijn conto. ‘Blurred Lines’ en ‘Get Lucky’ staan nog altijd in de top 10, dus met de stijging van ‘Happy’ staat Pharrell nu met drie singles tegelijkertijd in de top 10 van de Mega Top 50 genoteerd! En dat is een feit dat alleen de allergrootsten der aarde in de muziekwereld vóór hem bereikt hebben. Slechts drie artiesten presteerden hetzelfde feit: The Beatles in de jaren ’60, Michael Jackson vlak na zijn dood in 2009 en niemand minder dan Koos Alberts in 1984.
The Beatles hebben in maar liefst 18 weeklijsten met drie singles tegelijkertijd in de top 10 gestaan; in 1964 lukte hen dat acht weken achter elkaar, in 1965 deden ze dat zeven weken op een rij en in 1966 kwam het nog eens drie maal voor. Twee prestaties springen er dan uit: op 4 juli 1964 stonden ze zelfs met vier singles in de top 10 genoteerd en op 12 februari 1966 stonden The Beatles op #1, #2 en #3. Michael Jackson heeft het zelf niet meer mee mogen maken, maar op 4 juli scoorde ook hij een triple. Een week later vestigde hij zelfs een record, door met maar liefst vijf singles tegelijkertijd in de top 10 te bivakkeren. Koos Alberts is de enige Nederlander die de triple op z’n naam wist te schrijven. De Amsterdamse volkszanger stond eind 1984 drie weken achtereen met drie singles in de top 10. Deze week weet Pharrell, met een vijfde, een negende en een tiende plaats, zich dus aan dat illustere rijtje toe te voegen.

#1: Avicii 'Wake Me Up'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#10: Pharrell 'Happy'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie