De zomerhits van 2013 in... Italië

  1. Nieuwschevron right
  2. De zomerhits van 2013 in... Italië

Veel zomerhits ontstaan doordat vakantiegangers in clubs of op de radio een toffe track horen en die vervolgens mee terugnemen naar eigen land. Maar wat kun je deze zomer zoal verwachten aan zonnige muziek op buitenlandse radiostations? Na Spanje is het nu de beurt aan Italië.

Als je op een willekeurige plek in Italië gaat staan dan heb je vaak de keuze uit tientallen radiostations. Toen het land in de jaren '80 commerciële radio toestond, schoten de zenders meteen als paddenstoelen uit de lucht. Eén daarvan was Radio Deejay [website | stream], dat in 1982 werd opgericht in Milaan. In eerste instantie werd er non-stop popmuziek uitgezonden, maar al snel kwamen er presentatoren en werd de zenders steeds populairder.

Op dit moment is Radio Deejay het populairste radiostation van Italië met miljoenen luisteraars. De zender biedt een mix van popmuziek en dance. Naast Radio Deejay is er ook nog Deejay TV dat naast clips ook programma's en series als American Horror Story op het scherm brengt. Wat is de muziek die je deze zomer veel hoort op Radio Deejay?

Levante 'Alfonso'

Ze heet eigenlijk Claudia Lagona maar noemt zich Levante. Ze werd geboren in het stadje Caltagirone maar verhuisde op een gegeven moment naar de stad van automerk FIAT, oftewel Turijn. Ze kreeg er een platencontract, dat ze in eerste instantie gebruikte om Engelstalige liedjes te maken. In het najaar verschijnt er een Italiaans album waarop ook 'Alfonso' staat. Het liedje is een zomerhit in Italië, al zou je dat niet zeggen als je weet wat het thema is: op een feestje zijn waar je je helemaal niet thuis voelt.

Jovanotti 'Estate'

Wellicht gaat er wel een belletje rinkelen als je de naam Jovanotti hoort. In 1992 kwam deze Italiaanse DJ en singer-songwriter namelijk al eens tot nummer 9 in de Mega Top 50 met 'Libera L'anima'. Na een korte comeback in de lijst in 1996 verdween Jovanotti oftewel Lorenzo Cherubini uit de aandacht in Nederland. Hij bleef echter wel muziek maken, waar hij in Italië en andere Zuid-Europese landen nog steeds mee scoorde. Hij veranderde zijn stijl van straks geproduceerde dance in singer-songwriter muziek en klinkt daardoor als een Italiaanse Jason Mraz.

Albertino & Niles Mason 'Wonderland'

De familie Di Molfetta heeft het goed voor elkaar in het Italiaanse medialandschap. Linus is creatief directeur bij Deejay, waar zijn broer Albertino vroeger programmamaker was. Albertino heeft inmiddels de overstap gemaakt naar televisie en naar de discotheken. Hij is namelijk succesvol als DJ en zijn danceproducties doen het goed in Italië. Op zijn nieuwe single 'Wonderland' is Niles Mason te horen, een Amerikaanse singer-songwriter die ook 'Louder Than Words' inzong, de nieuwe David Guetta. Van die jongen gaan we dus nog wel wat horen.

Empire Of The Sun 'Alive'

In de Mega Top 50 wist de Australische band Empire Of The Sun geen potten te breken met de single 'Alive', een track die in Italië aanmerkelijk beter scoort. Bij ons kwam de single niet verder dan nummer 30 en stond hij er slechts zes weken in. Empire Of The Sun heeft trouwens net hun nieuwe album uitgebracht, dat Ice On The Dune heet. Je kunt de band binnenkort in Nederland zien, maar dan moet je wel één van de gelukkigen zijn met een ticket voor Lowlands.

Western Disco 'The Sun'

Alle ingrediënten voor een slim zomerpopliedje zitten verwerkt in 'The Sun', een single van de Italiaanse groep Western Disco. De track begint met gefluit en klinkt daarna als een soort dansbare Edward Sharpe & The Magnetic Zeros. Hoewel er geen videoclip voor het liedje is, zie je het al zo voor je: een groepje mensen dat bij zonsondergang op het strand lekker aan het zingen is. Heel zomers en heel catchy.

Meer Mega Top 50 zomerhits

Wat wordt dé zomerhit van 2013 in Nederland? We hebben de belangrijkste kanshebbers voor je op een rijtje gezet en daaronder vind je een overzicht vol met zonnige releases. Er is ook een playlist op Spotify van zodat je waar dan ook naar de zomerse muziek van 2013 kunt luisteren.

Jouw mening!

Heb jij een toffe zomerhit ontdekt? Laat het weten door te reageren!

Ster advertentie
Ster advertentie