MT50 Flashback: Raffish en Men2B

  1. Nieuwschevron right
  2. MT50 Flashback: Raffish en Men2B

In 2005 begint het hitjaar goed: op de allereerste dag van het nieuwe jaar staat de Mega Top 50 op z’n kop, wanneer zowel op de eerste plek als op de tweede een plaat nieuw binnenkomt. Bovenaan debuteert de groep Raffish met ‘Plaything’, vlak daaronder komt Men2B binnen met ‘Bigger than that’. Maar waar komen die hoge debutanten zo ineens vandaan?

Popstars – The rivals

Zo’n stormachtige binnenkomst van twee singles tegelijk, daar kan bijna niet anders dan een talentenjacht achter zitten. En dat is ook zo, want Raffish en Men2B zijn de finalisten van Popstars – The rivals, een talentenjacht op RTL4, als beoogde opvolger van Idols. In de nieuwe talentenjacht is het de bedoeling om in een afvalrace een boyband en een girlgroup te vormen, die het vervolgens tegen elkaar opnemen in de finale. De bestverkopende groep is de eindwinnaar.

In de laatste week van 2004 blijkt ‘Bigger than that’ van de boyband Men2B de meeste singles te verkopen. De meiden van Raffish zijn echter vaker op de radio te horen, en die airplay zorgt ervoor dat niet Men2B, maar Raffish de eerste nummer één-hit van 2005 scoort. Men2B wint wel de talentenjacht, maar verliest ’t in de Mega Top 50.

Beide groepen blijken maar een beperkte houdbaarheidsdatum te hebben; zowel de jongens als de meiden scoren nog een tweede hit dat jaar, maar beide hits blijven in de kelder van de Mega Top 50 steken.

Carrière na Raffish

Voor de heren van Men2B blijkt het eerste gewin kattengespin te zijn. Geen van de vijf jongens heeft hierna nog iets van zich laten horen en hun namen en gezichten zijn we al lang weer vergeten. Met de vijf dames is het echter beter afgelopen. De meest in het oog springende naam is zonder meer Eva Simons. Zij heeft er inmiddels al nummer één-hits opzitten in Engeland (met ‘This is love’, haar samenwerking met Will.I.am) en in de Amerikaanse dance-lijst (met ‘I don’t like you’). Ze werkte samen met Afrojack, Rihanna en Lady Gaga en is inmiddels een wereldwijde ster.

Sharon Doorson heeft zich vorig jaar weer goed in de kijker gespeeld. Na een halve-finaleplaats in The voice of Holland 2 scoort ze in 2012 een dikke hit met ‘Fail in love’. Lianne van Groen scoort een klein solohitje, maar heeft momenteel vooral succes als de nieuwe zangeres van Twenty 4 Seven (de groep waar in de jaren ’90 Nance furore bij maakte). Nora Dalal probeert het een jaar in Amerika en schopt het tot achtergrondzangeres bij Jennifer Lopez en Rihanna. Solo wil het echter niet zo lukken; in The voice of Holland 2 strandt ze in de tweede liveshow. Ze is echter ook de zangeres op ‘Doekoe’ van Ref Rhymz. Esri Dijkstra heeft het minste succes; voor haar geen solohits, maar af en toe een rol in een musical.

Niet uniek

Het is natuurlijk een spectaculair gezicht, zo’n geheel vernieuwde top 2 in de Mega Top 50, maar uniek is het niet. Het is al eens eerder en later voorgekomen dat de top 2 nieuw is en in beide gevallen is een zangwedstrijd daar de oorzaak van. Vier jaar eerder, op 19 mei 2001, komt de single ‘I was made to love you’ van Sita & Bart binnen op #2 in de Mega Top 50. Beide artiesten komen voort uit het programma Starmaker, waarin de groep K-otic gevormd wordt. Een nummer één-hit gaat echter aan hun neus voorbij, want die gaat naar One Day Fly, die met ‘I wanna be a one day fly’ het hele talentenjachtgebeuren op de hak neemt.

In augustus 2011 gaan in, in de aanloop naar hun Symphonica in Rosso-concerten, de Volendammers Nick & Simon een wedstrijd aan, waarbij ze als duetpartners Acda en De Munnik uitkiezen. Op 27 augustus debuteren Nick & Thomas op #1 met ‘Sterker nu dan ooit’, op de voet gevolgd door ‘Kijk me na’ van Keizer & De Munnik. Beide singles houden het niet lang vol aan de top en zetten een week later al weer de weg naar beneden in.

Snel einde

Het programma Popstars – The rivals, dat verantwoordelijk is voor de hits van Raffish en Men2B, is geen lang leven beschoren. Het programma is beduidend minder populair dan zijn voorganger Idols en keert niet meer terug. In plaats daarvan wordt het volgende jaar opnieuw Idols van stal gehaald. Wat in ieder geval voor altijd in de boeken blijft, zijn de debuten op #1 en #2 van de twee finale-groepen.

Bekijk de Mega Top 50 van 1 januari 2005

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie