Rolling Stones blijven #1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Rolling Stones blijven #1 in Album Top 100

Hoe oud de mannen inmiddels ook zijn, The Rolling Stones blijven ontzettend populair. Ze blijven deze week staan aan kop van de Album Top 100.

The Rolling stones: Hyde Park live (1)

The Rolling stones blijven leiden in de Album Top 100 deze week, nog steeds met een krappe voorsprong op Caro Emerald. Hun album ‘Hyde Park live’ is de eerste nummer één-hit voor de Stones sinds 2005, toen ‘A bigger bang’ twee weken bovenaan stond. ‘Hyde park live’ is al de 43e albumhit voor de Stones sinds het begin van de Nederlandse albumlijst in 1969. En daarmee evenaren de Britten het record, dat tot nu toe op naam stond van Normaal. De Achterhoekers scoorden sinds 1977 ook 43 albumhits; hun laatste dateert van september vorig jaar. De Stones scoorden hun eerste albumhit al in 1969; ze hadden de pech dat er vóór 1969 geen albumhitparade werd samengesteld in Nederland, waardoor hun eerste zeven albums nooit een notering hebben gekregen. Dat de Stones nu dus eindelijk het record pakken, is meer dan terecht.

Hansi Hinterseer: Heut’ ist dein Tag (25)

Zijn naam klinkt alsof hij mee heeft gedaan aan de Gay Pride, maar toch kennen we hem ergens anders van: Hansi Hinterseer is een succesvolle schlager zanger. De 59-jarige Oostenrijker is in Nederland toe aan zijn derde albumnotering, en ‘Heut’ ist dein Tag’ is met een 25e plek meteen ook de meest succesvolle van die drie. In zijn eigen land heeft Hinterseer inmiddels al 29 albumhits gescoord, waaronder drie #1-hits.
En dan te bedenken dat zingen al de tweede carrière van Hansi Hinterseer ist. In de jaren ’70 was hij namelijk een succesvolle skiër. Hij zette een aantal overwinningen in de wereldbeker op z’n naam (slalom en reuzenslalom) en werd in 1974 tweede op de reuzenslalom bij de wereldkampioenschappen. Daarna werd hij sportcommentator, presentator van muziekshows en acteur in zogeheten Heimat-films.

The Serenes: Barefoot and pregnant (38)

Een opvallende binnenkomer: ‘Barefoot and pregnant’ van the Serenes is een album uit 1990. De groep uit het Friese Joure, onder aanvoering van Paul Dokter en Theo de Jong, behaalde bij het uitkomen van dit debuutalbum geen notering in de albumlijst. Drie jaar later bereikte de opvolger, ‘Back to wonder’, de 88e plek in de Album Top 100. Kort daarop gingen de Friezen uit elkaar.
Maar nu, na 23 jaar, verschijnt het album eindelijk op cd. De uitgave is bovendien voorzien van een bonus-cd met niet eerder uitgebracht materiaal. Heel bijzonder dat zo’n plaat dan toch ineens uit de schaduw treedt en een 38e plek weet te bereiken in de Album Top 100. En terecht trouwens, want hoewel the Serenes nooit een (single)hit hebben gescoord, staat ‘Barefoot and pregnant’ onder muziekliefhebbers al jaren te boek als een rockklassieker.

Marc Anthony: 3.0 (59)

Marc Anthony scoort met ‘3.0’ zijn derde albumhit in Nederland, dus je zou bijna gaan denken dat hij met elk album wel een hit weet te scoren bij ons. Maar niets is minder waar, want ‘3.0’ is opvallend genoeg al zijn elfde album.
‘3.0’ is de eerste salsaplaat van Anthony in ruim tien jaar tijd. Zou weer eens tijd worden, want hij is nog altijd de best verkopende salsa-artiest aller tijden, met 12 miljoen verkochte albums achter z’n naam. De Amerikaan met Puertoricaanse ouders (eigenlijk heet hij Marco Muñiz) maakte de afgelopen jaren vooral pop- en Latin albums. Daarnaast is hij actief als acteur en was hij actief als echtgenoot van Jennifer Lopez, maar aan die laatste functie kwam vorig jaar een eind…

James LaBrie: Impermanent resonance (67)

In de Mega Top 50 zijn we hem nog nooit tegengekomen, maar in de Album Top 100 heeft de Canadese zanger James LaBrie al vijftien noteringen op z’n naam staan. Met als topper twee #2-noteringen, waaronder, twee jaar terug, een voor het album ‘A dramatic turn of events’. Wist je dat niet? Alle vijftien noteringen behaalde hij als zanger van de symfonische metalband Dream Theater.
Maar nu gaat James LaBrie ook solo aan de bak. Nou ja, het is al zijn vierde soloplaat, maar met ‘Impermanent resonance’ breekt hij pas voor het eerst door in de Album Top 100. LaBrie rockt er solo stevig op los. Wie weet komen we hem over een maand weer tegen, want dan staat de release gepland van het nieuwe Dream Theater-album. En aangezien de vorige twee albums van die band tot de plaatsen 2 en 3 reikten, kan een nieuwe hit gewoon niet uitblijven.

Buddy Guy: Rhythm & blues (69)

Het leuke van de Album Top 100 is dat het muzikaal alle kanten op gaat. Zo verzeilen we vandaag van de schlagers via de salsa en de metal in de blues, en komen we straks nog in de electro terecht. Maar eerst even die blues, want Buddy Guy is een man naar ons hart. Hij is dan misschien wat minder in the picture dan een Lady Gaga of een Justin Bieber, maar als je door Eric Clapton wordt uitgeroepen tot de beste gitarist ter wereld, dan ben je geen kleine jongen.
Zevenenzeventig jaar is hij inmiddels en hij heeft al weer 27 studio-albums opgenomen. Bijna vijftig jaar geleden kwam zijn debuut uit, maar de eerste albumhit in Nederland scoorde hij pas in 1991. Na ‘Damn right I’ve got the blues’ kwam daar in 1993 nog ‘Feels like rain’ bij, waarna het stil bleef rondom deze bluesgigant. Maar daar komt nu eindelijk verandering in, want met ‘Rhythm & blues’ (toepasselijker kan een titel niet zijn) scoort hij zijn derde albumhit.

Party dj rockerz: Top 40 party anthems 2013 (71)

Tsja, wat moeten we hierover zeggen… De party dj rockerz doen uitstekend hun best om veertig grote hits van de afgelopen paar jaar na te spelen. Het lijkt allemaal keurig op de originele hits en de afwisseling is prima; we horen een namaak-Gotye, een namaak-Will.I.am, een namaak-Carly Rae Jepsen en een namaak-Macklemore. Alleen: waarom? Als je een beetje doorwerkt, kun je in een kwartier ook een Spotify-afspeellijst in elkaar zetten, met de originele artiesten. Kortom: knap gedaan van de Party dj rockerz, om dan tóch nog een albumhit weten te scoren.

AlunaGeorge: Body music (96)

De laatste in het rijtje binnenkomers in de Album Top 100 van deze week is het duo AlunaGeorge. Aluna Francis en George Reid, om precies te zijn. Het tweetal komt uit Londen; Aluna zingt en George doet de productie. In Engeland hebben ze er al een #2-hit opzitten in de singleslijst met ‘White noise’, een samenwerking met Disclosure. Maar luister ook eens naar hun single ‘Attracting flies’, een ijzersterk nummer en #27 in Engeland. Het verhaal voor AlunaGeorge moet in Nederland nog gaan beginnen, maar met een notering voor ‘Body music’ spelen ze zich in ieder geval in the picture.
Ster advertentie
Ster advertentie