Oostenrijk wint Songfestival - The Common Linnets tweede

  1. Nieuwschevron right
  2. Oostenrijk wint Songfestival - The Common Linnets tweede

De Oostenrijkse Conchita Wurst heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen met 'Rise Like A Phoenix'. The Common Linnets eindigden als tweede. Het is Nederlands beste prestatie sinds 1975.

Het 59ste Eurovisie Songfestival is gewonnen door Oostenrijk met Conchita Wurst. Met 'Rise Like A Phoenix' werden 290 punten behaald, waarmee het Alpenland voor de tweede keer het evenement won. De vorige keer was in 1966 met Üdo Jurgens en 'Merci, Chérie'. Conchita Wurst was op voorhand de meest besproken act en werd omschreven als 'de vrouw met de baard'. Wurst is de opvolger van de Deense Emmelie De Forrest die een jaar geleden met de overwinning naar huis ging.

Achter Conchita Wurst gaat Tom Neuwirth schuil, een 25-jarige man die geboren werd in Gmunden. In 2007 deed hij mee aan de tv-show Starmania, waar hij de finales bereikte. In 2011 introduceerde hij op televisie zijn karakter Conchita Wurst. Hij/zij was onder andere te zien in The Hardest Jobs of Austria, waar hij/zij werkte in een visfabriek. Ook deed hij/zij mee aan Wild Girls waar hij/zij moest overleven in Namibië met traditionele stammen. Op 10 september 2013 werd Conchita Wurst door de Oostenrijke publieke omroep ORF gekozen om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival.

Beste Nederlandse prestatie sinds 1975

The Common Linnets zijn met hun 'Calm After The Storm' op een tweede plek geëindigd. Ilse DeLange en Waylon kregen van de verschillende landen 238 punten. De tweede positie is de beste prestatie van Nederland sinds 1975, toen Teach-In met 'Ding-A-Dong' op de eerste plek terecht kwam. In de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival is Nederland nooit eerder tweede geworden. 12 punten waren er van Polen, Letland, IJsland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Hongarije en Litouwen.

In het najaar van 2013 maakte de TROS bekend dat Ilse DeLange en Waylon als The Common Linnets ons land zouden vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Toen in maart 2014 het liedje 'Calm After The Storm' gepresenteerd werd, barstte er een storm van kritiek los. Het liedje werd door het Nederlands publiek beoordeeld als te saai bevonden. Er belden zelfs verschillende mensen met de organisatie van het Songfestival met de vraag of onze inzending nog aangepast kon worden. Desondanks kwam 'Calm After The Storm' wel op nummer 1 terecht in de Mega Top 50.

Winnaar bij de persprijzen

De grote ommezwaai kwam afgelopen dinsdag toen The Common Linnets indruk maakten in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Vooral de presentatie op het podium werd geroemd. Nederland mocht door naar de finale en hoewel het niet officieel was, werd wel duidelijk dat The Common Linnets vooral bij de vakjury erg populair was. Niet voor niets won Nederland de persprijs voor beste liedje en beste podiumact.

Gedurende de week groeide het vertrouwen in een hoge Nederlandse notering tijdens de finale. Bij bookmakers steeg 'Calm After The Storm' steeds verder en haalde op een gegeven moment zelfs grote favorieten als Zweden (dat derde werd) en Armenië (vierde) in. Ook in internationale downloadcharts presenteerden The Common Linnets erg goed. De populariteit is uiteindelijk omgezet in een mooie tweede plek.

Top 10 van het Eurovisie Songfestival 2014

1. Oostenrijk - 290 punten
2. Nederland - 238 punten
3. Zweden - 218 punten
4. Armenië - 174 punten
5. Hongarije - 143 punten
6. Oekraïne - 113 punten
7. Rusland - 89 punten
8. Noorwegen - 88 punten
9. Denemarken - 74 punten
10. Spanje - 74 punten

Conchita Wurst 'Fly Like A Phoenix'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Common Linnets 'Calm After The Storm'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reageer! Wat vind jij van Conchita Wurst? En wie moet er volgend jaar naar het Songfestival?

Ster advertentie
Ster advertentie