Anouk door naar finale Eurovisie Songfestival

  1. Nieuwschevron right
  2. Anouk door naar finale Eurovisie Songfestival

Anouk is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Voor het eerst in negen jaar heeft Nederland een plek weten te bemachtigen in de finale van het evenement.

Waar Glennis Grace, Treble, Edsilia Rombley, Hind, De Toppers, Sieneke, 3Js en Joan Franka allemaal faalden, lukte het Anouk wel. Ze wist met haar liedje 'Birds' voldoende stemmers en vakjury's achter zich te krijgen om door te mogen naar de finale van het Eurovisie Songfestival. In de polls voorafgaand aan het evenement stond Anouk op de negende plaats, waardoor een plek in de finale bijna zeker leek. Maandagavond kwamen er echter twijfels nadat Anouk tijdens de generale repetitie erg in zichzelf gekeerd was.

Als laatste door

Op de avond dat het moest gebeuren, gebeurde het ook. Volgens commentator Jan Smit zag Anouk er veel beter uit dan tijdens de repetities. Ze maakte indruk met 'Birds' en niet alleen in Nederland. Loreen, de winnares van vorig jaar, noemde Anouk tegenover de BBC haar favoriete inzending. Favoriet of niet, tijdens de uitslag moest Anouk lang wachten op goed nieuws. Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit-Rusland, Denemarken, Rusland, België en Oekraïne hoorden eerst dat ze door waren, pas op het allerlaatste moment werd ook 'The Netherlands' genoemd.

Het betekent overigens niets voor Anouks kansen komende zaterdag, want de finalisten werden in willekeurige volgorde genoemd. Komende donderdag is de tweede halve finale waarin 17 landen strijden om 10 finaleplekken. Zes landen waren van tevoren al gegarandeerd van de finale. Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk omdat ze er geld voor betalen en Zweden omdat ze het Songfestival afgelopen jaar wonnen.

Reacties

“Dit komt misschien arrogant over, maar ik heb me geen moment zorgen gemaakt. Toen die negende envelop kwam werd het wel spannender, maar ik zag de cameramensen al een paar keer langskomen, dus ik wist dat de kans er was,” zei Anouk tijdens de persconferentie na afloop. TROS-directeur Peter Kuipers kneep 'm nog wel even: "Dit is fantastisch, helemaal als je pas uit de laatste envelop komt. We hadden al bijna de angst dat het dit jaar opnieuw niet ging lukken."

Wat denk jij? Gaat Anouk winnen in de finale? Laat het weten door te reageren!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie