Leadzanger Jimi Jamison van Survivor overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Leadzanger Jimi Jamison van Survivor overleden

Jimi Jamison overleed maandag aan een hartaanval. De zanger van de Amerikaanse rockband Survivor vierde vorige week nog z’n 63e verjaardag. In de Mega Top 50 verdiende Jamison niet meer dan een voetnoot in de popgeschiedenis, maar in de Verenigde Staten had de rockzanger met zijn band een serie dikke hits.

De rockers van Survivor scoorden in de Mega Top 50 in de jaren ’80 twee grote hits. In het najaar van 1982 bereikte de band de zesde plaats met de rockclassic ‘Eye Of The Tiger’, het thema van de film Rocky III. Daar had Jamison echter nog niets mee te maken; in die tijd was hij nog de zanger van de onbekende band Cobra. ‘Eye Of The Tiger’ werd gezongen door de eerste zanger van Survivor, Dave Bickler.

In de VS stond de band met dat nummer zelfs zes weken op nummer één. Daarna ging het echter snel bergafwaarts met hun populariteit; de hits werden al snel kleiner. In 1983 had de band een come back gepland met de track ‘Caught In The Game’, maar die single kwam in Amerika niet verder dan de 77e plaats. Toen zanger Bickler bovendien geplaagd werd door stemproblemen leek het gedaan met Survivor.

Nieuwe zanger

De groep moest op zoek naar een nieuwe zanger en vond die in de persoon van Jimi Jamison. Jamison had er eerst niet zoveel zin in, want hij vond Survivor veel te veel de poprichting op gegaan, terwijl hij met zijn band Cobra veel rauwere rockmuziek maakte. Uiteindelijk ging de zanger toch overstag, en dat bleek meteen ook de succesvolle ommekeer voor de band.

De eerste single van Jamison met de band was ‘I Can’t Hold Back’ in 1984; het resultaat een 13e plek in de Billboard Hot 100. In 1985 volgden de singles ‘High On You’ en ‘The Search Is Over’. Bij ons deden ze helemaal niets, maar in Amerika scoorde Survivor en twee dikke top 10-hits mee.

'Burning Heart'

Begin 1986 kwam de grootste klapper voor Survivor in het Jimi Jamison-tijdperk. De band mocht opnieuw het thema inzingen voor een Rocky-film. Met ‘Burning Heart’, uit de film Rocky IV, kwamen Jamison en zijn mannen tot een tweede plaats, zowel in de Mega Top 50 als in hun eigen land in de Billboard Hot 100.

In Nederland stond ‘Burning Heart’ maar liefst vier weken op 2, maar wist het een ander filmthema telkens niet te passeren. Boven de theme song van Rocky IV stond namelijk de hele maand het thema van de Indiana Jones-film The Jewel Of The Nile, de Billy Ocean-hit ‘When The Going Gets Tough, The Tough Get Going’.

Geen groot Nederlands succes

Je zou zeggen: de weg naar een glanzende carrière ligt helemaal open voor Survivor. In Nederland was daar echter niets van te merken; de hitproductie van Survivor in de Mega Top 50 viel helemaal stil en de band scoorde geen enkele notering meer. In hun vaderland verging het ze aanvankelijk beter: daar scoorde Survivor in het najaar van 1986 nog de top 10-hit ‘Is This Love’. Het zou ook in Amerika hun laatste belangwekkende wapenfeit blijken te zijn. In de laatste jaren van de eighties perste de groep er nog vier noteringen uit, die geen van allen bij de bovenste vijftig van Amerika wisten te komen.

Vervolgens verliep het Survivor zoals zoveel bandjes die over hun hoogtepunt heen waren: bezettingswisselingen in de band, een verzamelalbum om nog wat geld binnen te halen, een persbericht over het stopzetten van de groep dat niemand meer opviel en een zanger die solo geen potten kon breken en daarom onder de groepsnaam met anonieme gastmuzikanten het gouwe-ouwe-circuit indook. Zo ook dus met Jimi Jamison: in 1989 besloten de bandleden wegens gebrek aan succes het bijltje er bij neer te gooien.

Solo

In 1991 bracht Jamison een soloplaat uit, zonder veel resultaat. Waarna hij jarenlang ging toeren als Jimi Jamison’s Survivor. De oorspronkelijke bandleden, inclusief de originele zanger, waren inmiddels ook weer bij elkaar gekropen om een plaat uit te brengen als Survior, wat de nodige ruzie om het gebruik van de bandnaam opleverde.

Uiteindelijk werd zanger Bickler in 2000 voor de tweede keer uit het originele Survivor gekegeld, waardoor de weg vrij was voor een reünie met Jamison. Veel succes leverde dat natuurlijk niet meer op, maar de band kon af en toe een jaartje op tournee, om vervolgens weer een lange pauze in te lassen. In 2013 trok de band zelfs rond met twee zangers: zowel Jamison als Bickler maakte deel uit van de groep. Nu Jamison definitief is geveld door een hartaanval, blijkt Bickler dus de echte survivor te zijn…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie