Album Top 100 kleurt roze door Pinkpop

  1. Nieuwschevron right
  2. Album Top 100 kleurt roze door Pinkpop

De Album Top 100 van deze week is duidelijk beïnvloed door Pinkpop, want maar liefst 17 artiesten staan in de lijst. De nummer 1 is echter nog steeds voor Sad Singalong Songs van Anouk.

Kanye West: Yeezus (16)

Twee jaar na ‘The throne’, zijn meest succesvolle album dat hij maakte met Jay-Z (#3), komt Kanye West weer met een eigen album, ‘Yeezus’. Het is zijn zesde soloalbum, dat hij samen met Daft punk en Rick Rubin produceerde. Bij ons zal #16 tevens de hoogste plaats zijn, in de Amerikaanse en Britse albumlijst verwacht men een #1-notering. Dat lees je dan volgende week vast wel terug bij onze collega Arthur DeWaal, specialist in internationale charts.

Sigur Rós: Kveikur (17)

Op de albums van de IJslandse groep Sigor Rós wordt in het Vonlenska (hooplands), een door oprichter en zanger Jón Þór Birgisson zelfverzonnen taal gezongen. Dus meezingen met de nummers van ‘Kveikur’, hun zesde album wordt moeilijk, of je moet een beetje IJslands kennen. Tot deze week was ‘Valtari’ hun meest succesvolle album: #18 in 2012. Dat record wordt met een 17e plaats voor ‘Kveikur’ dus met één plaatsje verbeterd. De band bestaat sinds 1994, de naam is ontleent aan Sigurrós, het zusje van. Letterlijk betekent Sigur Rós ‘zege-roos’.

Zazí: Siren song (24)

Tijdens een schooltrip naar Parijs, ontmoeten Sabien Bosselaar en Dafne Holtland, twee leden van Zazi het derde lid, Margriet Planting, die daar was voor modellenwerk. Kort daarna staan ze samen een Frans drinkliedje te zingen op de trappen van de Sacré-Coeur. Vervolgens ontwikkelen de dames een eigen stijl, waarbij bestaande liedjes een nieuw jasje krijgen. Ze doen mee aan een Frans concours, winnen dat en treden veel op in binnen en buitenland, onder andere in Noorwegen. Vorig jaar was het vrolijke ‘Turn me on’ veel te horen op de radio. Dat nummer staat ook op het debuutalbum ‘Siren song’, dat werd opgenomen in Berlijn met producer Moe Jaksch en ook liedjes bevat in Frans, Duits, Noors en Spaans.

Johannes Rypma: Play me (26)

Eerder dit jaar ging de winst van de derde editie van The voice of Holland naar Leona Philippo. Het is echter de #2, Johannes Rypma, die als eerste komt met een album. Op ‘Play me’ naar de gelijknamige single, zingt Johannes niet alleen een aantal covers uit The voice, maar ook nummers die speciaal voor hem zijn geschreven door onder andere Gordon Groothedde, Syb van der Ploeg, Fluitsma & Van Tijn en Daniel Gibson.

J. Cole: Born sinner (65)

Jermaine Lamarr Cole, kortweg J. Cole, is de eerste artiest op het Roc Nation label van Jay-Z. Cole had een rap geschreven en wilde deze aan Jay-Z laten horen. Toen deze naar buiten kwam, ontweek hij de jonge rapper, die verbouwereerd achter bleef. Cole moest nog even geduld hebben en moest zich nog eerst waarmaken. In 2007 bracht hij zijn mixtape ‘The come up’ uit, waarna het balletje is gaan rollen. Op het nummer ‘A star is born’, op het album ‘The blueprint 3’ van Jay-Z uit 2009 is hij als rapper te horen. En in 2011 verscheen zijn debuutalbum ‘The sideline story’ dat nu gevolgd wordt door ‘Born sinner’.
Cole klinkt Amerikaans, hij is echter geboren in Frankfurt, Duitsland. Zijn vader was gelegerd in Duitsland. Cole heeft weinig van Duitsland gezien, want al na acht maanden verhuisde de familie naar North Carolina. Eerde dit jaar scoorde Cole same met Alexis Jordan een hit met het nummer ‘Acid rain’.

Pinkpop

Maar dan zijn we er nog niet met de Album Top 100 van deze week. Vorig weekend vond voor de 44e keer het Pinkpopfestival plaats. 3FM, 3 voor 12 en Nl. 3 waren er bij en deden verslag van de 40 acts die er optraden. Wij waren benieuwd of hun optreden ook gevolgen heeft op de albumverkopen. Nu zijn er ook andere invloeden, bijvoorbeeld een artiest die net een nieuw album uit heeft, zoals Kodaline.
Al met al kunnen we stellen dat de optredens zeker van invloed zijn geweest op de notering. Van de 17 noteringen deze week, zijn er 9 die opnieuw binnen komen, eentje is echt nieuw, 6 boeken er flinke winst en van eentje zakt het album (the Opposites). Hier komen ze allemaal, met tussen haakjes de notering vorige week. Als er niets staat, dan gaan het album op herhaling
#4 Queens of the Stone age: … like clockwork (8)
#7 Passenger: All the little lights (12)
#8 Kodaline: In a perfect world (82)
#14 Thirty seconds from Mars: Love lust faith + dreams (85)
#15 Kensington: Vultures (incl. Festival editie) (68)
#19 the Opposites: Slapeloze nachten (16)
#21 Alt J: An awesome wave
#32 Douwe Bob: Born in a storm (47)
#48 Bastille: Bad blood
#52 the Script: 3
#56 Blaudzun: Heavy flowers
#58 Lianne la Havas: Is your love big enough?
#69 Paramore: Paramore
#72 Trixie Whitley: Fourth corner
#81 Miles Kane: Don’t forget who you are
#97 Triggerfinger: Faders up vol. 2 – live in Amsterdam
#99 la Pegatina: Eureka! (nieuw)
Zoals je ziet boekt ‘In a perfect world’ van Kodaline de meeste winst: 74 plaatsen. Dat komt echter niet alleen door hun optreden, want het album is net uit. Wel was Pinkpop de eerste gelegenheid in Nederland waar de Britse band de nieuwe nummers aan een groot publiek kon laten horen. Nieuw geldt echter niet voor de albums van Queens of the Stone age (van 8 naar #4), Passenger (van 12 naar #7), Thirty seconds from Mars (van 85 naar #14), Kensington (van 68 naar #14) en Douwe Bob (van 47 naar #32).

Kensington: Vultures (incl. Festival edition) (15)

Voor Kensington geldt wel dat net voor Pinkpop een festivaleditie van het album ‘Vultures’ is verschenen. Daarop staan geen nummers van Pinkpop, want het was de eerste (en vast niet laatste) keer dat ze op het festival stonden. Op de extra cd staan vier nummers van het optreden tijdens Eurosonic, ‘Keep your head up’ die ze coverden bij 3FM, twee akoestische tracks en een RipTide-remix van ‘Ride’. Daarnaast bevat het boekje vier nieuwe pagina’s met live-foto’s. Genoeg reden voor een fan om het (alsnog) aan te schaffen, wat meegeholpen heeft aan de stijging van 68 naar #15.
Wat overblijft zijn 9 albums die al eerder genoteerd stonden. Daarbij valt op dat ‘An awesome wave’ van Alt-J binnenkomt op #21, drie plaatsen verwijderd van #18, op 25 augustus 2012. Nog beter vergaat het ‘Bad blood’ van Bastille op #48, want dat is 6 plaatsen hoger dan op 9 maart. De andere albums die opnieuw een notering krijgen, hebben hun hoogste notering niet overtroffen, maar hadden zonder Pinkpop geen notering gehad.

La Pegatina: Eureka! (99)

Van de 17 noteringen van Pinkpop acts, is ‘Eureka!’ van la Pegatina, het enige dat helemaal nieuw is. In 2011 speelde deze Catalaanse rumbaband op Parkpop, vorig jaar op Lowlands, dus Pinkpop lag in de lijn der verwachting. Zaterdagmiddag, rond een uur of 2, mocht de zevenkoppige formatie het publiek vermaken en dat deden ze! Hoe krijg je een ingedutte massa meer in beweging dan met het nummer ‘Er staat een paard in de gang’ van André van Duin?! En ze worden beloond, want ‘Eureka!’ is net binnen, op #99.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl
Ster advertentie
Ster advertentie