Anouk scoort eerste Nederlandse Songfestival #1-hit

  1. Nieuwschevron right
  2. Anouk scoort eerste Nederlandse Songfestival #1-hit

Anouk presenteerde afgelopen maandag de Nederlandse Songfestival-inzending ‘Birds’ en direct daarna werd het liedje volop gedownload en geluisterd door het publiek en gedraaid op radiostations. Het zorgt ervoor dat ‘Birds’ dit weekend nieuw binnenkomt op #1 in de Mega Top 50! Het is voor het eerst dat een Nederlandse Songfestival-inzending de bovenste positie bereikt.

In het verleden waren andere Nederlandse Songfestival-liedjes dichtbij, alleen bleven maar liefst zes van hen bleven steken op de derde plek. ‘Als het om de liefde gaat’ van Sandra & Andres (1972), ‘Ik zie een ster’ van Mouth & MacNeal (1974), ‘Dinge-dong’ van Teach-In (1975), ‘The party’s over’ van Sandra Reemer (1976), ‘De eerste keer’ van Maxine & Franklin Brown (1993) en ‘You and me’ van Joan Franka (2012) kwamen allen niet verder dan #3. ‘Birds’ van Anouk is dus de eerste die daar doorheen weet te breken.

Drie andere records

De Haagse zangeres heeft ook drie andere records te pakken. Het liedje ‘Birds’ is het eerste Eurovisie-nummer dat de eerste plaats bereikt in Nederland zonder het Songfestival gewonnen te hebben, het is voor het eerst dat een Eurovisie-nummer al op #1 staat voordat het Songfestival is geweest en Anouk is de eerste Eurovisie-deelnemer die van niets op de eerste plaats belandt. De andere #1-hits hadden er allemaal meerdere weken voor nodig om de top te bereiken in Nederland.

Anouk in de Mega Top 50

Met ‘Birds’ scoort Anouk haar tweede #1-hit in de Mega Top 50. In 2009 stond ze zes weken bovenaan met ‘Three days in a row’. Daarnaast stond ze met 28 andere hits in de lijst, waarvan er maar liefst 14 de top 10 bereikten. Ze maakte in 1997 haar debuut in de Mega Top 50 met 'Nobody's wife', die tot #2 kwam.

De presentatie van 'Birds'

De TROS maakte op 17 oktober 2012 bekend dat Nederland op het Eurovisie Songfestival 2013 vertegenwoordigd gaat worden door Anouk. De zangeres had een paar maanden daarvoor laten weten een killer song klaar te hebben. Het nummer werd afgelopen maandag gepresenteerd aan het publiek en meteen daarna was het liedje te beluisteren en downloaden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anouk verslaat Nick & Simon

Anouk is nét te sterk voor Nick & Simon, die ook in de race waren voor de bovenste positie van de Mega Top 50. Volendamse duo bracht op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, maar liefst 154 versies uit van hun single ‘Julia’. In elke versie werd een andere vrouwennaam gezongen en allemaal waren ze te downloaden. Dat werd massaal gedaan en zorgt ervoor dat ‘Julia’ van Nick & Simon binnenkomt op #2.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

meer Mega Top 50 morgen tussen 15 en 18 uur op 3FM met Bart Arens
Ster advertentie
Ster advertentie