Foutjes in de muziek!

  1. Nieuwschevron right
  2. Foutjes in de muziek!

Hoe gedraag ik me in een opname studio 101: Led Zeppelin en Ben Folds Five!

Staan alle microfoons aan? Check!
Alle instrumenten ingeplugde? Check!
Alle opname apparatuur gereed? Check
Alle telefoons uit? eh...

Geloof het of niet, dat laatste schijnt nog wel eens moeilijk te zijn, jammer voor hun, leuk voor ons die lijstjes bijhouden met foutjes in de popmuziek!

Houses of the...

Het is 1973, je bent Led Zeppelin en bezig met het opnemen van je 5e album. Niet in een professionele geluidsstudio maar gewoon lekker casual in een huis, want laten we wel wezen; het album heet Houses of the Holy en niet Recording studio of the Holy.

Maarja, huizen hebben telefoons, en die dingen hebben (zelfs in 1973) de nare eigenschap om altijd op het moment af te gaan waneer je er niet op zit te wachten. Zo kan het dus gebeuren dat tijdens het opnemen van 'The Ocean' je rond 01:38 en 01:41 de huistelefoon hoort overgaan. Producer Eddie Kramer snapt zelf ook niet waar het vandaan kwam, hij kan het zich ten tijde van de opnames niet meer herinneren. Led Zeppelin zelf heeft het maar aan de songtekst die op de LP stond toegevoegd, misschien als een les voor anderen?

Subtiel he? In Spotify hoor je het nog beter!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ring ring...

Iets waar de jongens van Ben Folds Five 24 jaar later van hadden kunnen leren. Als je iets opneemt in een huis, ZET DIE TELEFOON UIT!

Ben vertelde er later over dat ze de vocalen voor 'Steven's Last Night In Town' aan het opnemen waren en dat in de ruimte naast de geïmproviseerde studio zijn telefoon af ging.

Zijn reactie? "F— it, let’s leave it."

Zelf checken? Zo rond 02:54 tijdens de uithaal hoor je hem overgaan:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie