Deze week 2 jaar geleden: de hitlijst van 2 okt. 2010

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze week 2 jaar geleden: de hitlijst van 2 okt. 2010

In 2010 is de tv-serie ‘Glee’ een enorme wereldwijde hit. In Amerika en Engeland is de serie over een middelbare-schoolkoor al snel een kijkcijferkanon. In september van dat jaar moet ook Nederland er aan geloven. RTL5 zendt de serie wekelijks uit. In navolging van de Britten en de Amerikanen schieten ook bij ons al snel de hits achter elkaar de Mega Top 50 binnen.

In elke aflevering van ‘Glee’ komen een aantal bekende hits voorbij, die de Glee-behandeling ondergaan en door het schoolkoor worden uitgevoerd. Elk nummer is te downloaden, zodat de Mega Top 50 al snel volloopt met Glee-covers van grote hits. Geen van die hits is echter een lang leven beschoren; een of twee weken later zijn al die Glee-hits weer als sneeuw voor de zon verdwenen.

Op 14 september zendt RTL5 de eerste Glee-aflevering uit. Vier dagen later al komen we de Glee-hits uit die episode in de Mega Top 50 tegen. Op #34 komt ‘Take a bow’ (van Rihanna) binnen en tien plaatsen lager ‘Rehab’ (van Amy Winehouse). ‘Rehab’ ligt er een week later al weer uit en ‘Take a bow’ is dan al negen plaatsen gezakt.

De week daarop, op 2 oktober 2010, zorgt Glee voor een historisch unicum in de Mega Top 50. Maar liefst drie singles van Glee komen tegelijkertijd in dezelfde lijst binnen. Dat is nog nooit eerder gedaan door een nog levende groep of artiest. Op #27 in die bewuste Mega Top 50 debuteert ‘Don’t stop believin’’ (van Journey), op #35 gevolgd door de medley ‘Halo/ Walking on sunshine’ (van respectievelijk Beyoncé en Katrina & the Waves) met vlak daarachter op #37 ‘Somebody to love’ (van Queen).

Nóg een week later zorgt Glee voor alweer een historische lijst, maar dan in negatieve zin: alle drie de binnenkomers van de week daarvoor zijn op 9 oktober al weer uit de lijst verdwenen… Op 23 oktober vinden we Glee nog één keer in de Mega Top 50. ‘Defying gravity’ (oorspronkelijk uit de musical ‘Wicked’) staat dan één weekje op #37. En ook die single is de week daarop al weer verdwenen. En daarna verdwijnt Glee net zo snel uit de Mega Top 50 als het gekomen is.

Één artiest die drie singles tegelijkertijd de Mega Top 50 in weet te krijgen, dat is een feit dat maar één keer overtroffen is. En de aanleiding is een trieste: de dood van de King op Pop. Op 4 juli 2009 komen direct na het overlijden van Michael Jackson maar liefst vijftien singles tegelijkertijd de Mega Top 50 binnen.

De drie gelijktijdige binnenkomers voor Glee blijken slechts een eenmalige prestatie. In Nederland ebt de belangstelling voor de tv-serie al weer snel weg. Met de kijkcijfers zakken ook de download-aantallen in. Tegenwoordig leidt Glee een anoniem bestaan op de Nederlandse tv en wordt het uitgezonden op zondagavond op Studio Sport-tijd. Niet echt een kijkcijferkanon dus...

En da’s toch heel wat anders dan in de Verenigde Staten of Groot-Brittannië. In Amerika zorgde de serie tot op heden voor het onwaarschijnlijke aantal van maar liefst 195 hits in de Billboard Hot 100. In de Britse top 100 komt Glee tot een aantal van 137 noteringen. Dat zijn nog eens indrukwekkende aantallen! Gelukkig hebben we in Nederland de Mega Top 50 nog, waarin in de archieven altijd valt terug te vinden dat de Glee-leden als enige levende artiesten ooit drie gelijktijdige nieuwkomers in één lijst weten te plaatsen.

Bekijk de Mega Top 50 van 2 oktober 2010

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie