Internationale charts: Bruno Mars op #1 in de VS

  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale charts: Bruno Mars op #1 in de VS

Bruno Mars scoort deze week zijn vierde #1-hit in de Verenigde Staten. 'Locked Out Of Heaven' stijgt namelijk naar de bovenste positie in de Billboard Hot 100. In het Verenigd Koninkrijk staat er een hele andere artiest bovenaan, namelijk de winnaar van X-Factor. Dat en meer in de internationale charts!

View on the USA

Bruno Mars scoort zijn derde solo nummer 1 hit met ‘Locked Out Of Heaven’ (van 2 naar 1) en doet dat op basis van alle drie de elementen waarop de Hot 100 wordt samengesteld (verkopen, airplay en on-demand streams). Bruno had eerder een nummer 1 hit met ‘Just the Way You Are’ in oktober 2010, en met ‘Grenade’ in januari 2011, terwijl hij ook met B.o.B meewerkte op de nummer 1 hit ‘Nothin' on You’ uit 2010. The Lumineers bereiken alweer een nieuwe piekpositie, want ‘Ho Hey’ gaat deze week van 5 naar 4, en dat in de 27e week! En, na eerder al aangekondigd, bereiken Justin Bieber en Nicki Minaj dan toch de top 10, en daarmee scoort Justin Bieber alweer zijn 14e top 10 hit.

Net onder de top 10 twee verrassingen omdat zowel ‘Girl On Fire’ als ook ‘Scream & Shout’ allebei een plaats zakken terwijl ze toch hard op weg waren naar de top 10. Toch kunnen beiden de bovenste 10 alsnog halen en is dit eerder een pas op de plaats. Dat geldt ook voor Taylor Swift die al eerder met ‘I Knew You Were Trouble’ in de top 10 stond, en deze week stijgt van 32 naar 15. De hoogste new entry is ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey. Zij keert terug in de Hot 100 op 29, en kondigt daarmee de kerst aan in de Amerikaanse hitparade.

View on the UK

TV regeert de hitlijsten, en dat is ook deze week weer overduidelijk. De 9e editie van X Factor eindigde afgelopen week, en de winnaar James Arthur komt met zijn single ‘Impossible’ binnen op de 1e plaats. James Arthur was gedurende de reeks op weg naar de finale aanvankelijk zeker niet de favoriet. Hij belande in week 7 (van de 10 finale weken) zelfs in de sing-off, maar hij overleefde die ternauwernood, om uiteindelijk zelfs de wedstrijd te winnen, met een nummer 1 hit tot gevolg. Daarmee houdt hij Will.I.Am en Britney Spears met ‘Scream & Shout’ van de toppositie. Zij komen binnen op 2. Nog een binnenkomer in de top 10 en die is voor Rihanna op 6.

Volgende week is de kerstlijst ofwel de weeklijst die jaarlijks de meeste aandacht trekt: wie staat er op 1 met kerst? Natuurlijk is James Arthur in de running, maar de grote favoriet voor die toppositie moet nog binnen komen. Het is de liefdadigheidssingle van The Justice Collective, die met het nummer ‘He Ain't Heavy, He's My Brother ’ proberen geld in te zamelen voor de familie van de slachtoffers van de omgekomen Liverpool supporters bij de Hillsborough stadionramp in 1989. Onlangs kwam naar buiten dat bij het onderoek naar die ramp allerlei fouten van de authoriteiten indertijd in de doofpot waren verdwenen. De ophef daarover is in Groot Brittannië nog niet geluwd en dat kan dus de kersthit van 2012 opleveren. Toch maakt de opmars van Kerst een pas op de plaats in de top 40 deze week. Het aantal kerstnummers daalt immers van 6 naar 4 bijdragen in de lijst.

Blik op Europa

Terwijl Rihanna de lijst voor de zesde week aanvoert, stijgen Will.I.Am en Britney Spears van 13 naar 7. ‘Scream & Shout’ is een hit in de meeste landen van West Europa, Scandanavië en daarnaast ook nog in Griekenland. Dat betekent dat hele delen van Europa nog moeten volgen en dat een toppositie volgende maand zeer wel mogelijk is.

‘Die Young’ van Kesha lijkt een zekerheidje voor de top 10 van aankomende week. Zij gaat van 20 naar 13, met dank aan een hit notering in acht Europese landen. De binnenkomers bij de bovenste 40 komen van James Arthur met ‘Impossible’ (nummer 1 in Groot Brittannië en Ierland), Imagine Dragons met ‘Radioactive’ (dankzij Zweden en Noorwegen), en Scooter met ‘4 a.m.’ (een hit in Rusland en Azerbeijan).

Blik op de rest

Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts

Ster advertentie
Ster advertentie