Jan-Willem Roodbeen: “Leuk te verrassen met The Passion”

  1. Nieuwschevron right
  2. Jan-Willem Roodbeen: “Leuk te verrassen met The Passion”

3,2 miljoen mensen keken op Witte Donderdag naar The Passion. Een essentieel onderdeel van het tv-spektakel zijn de liedjes en Jan-Willem Roodbeen zoekt die uit.

In 2011 werd de eerste editie van The Passion uitgezonden. Het was een productie van de EO en de RKK, die zich lieten inspireren door de Manchester Passion die in 2006 te zien was bij de Britse publieke omroep BBC. Tijdens The Passion wordt het paasverhaal op een eigentijdse manier verteld, mede met behulp van Nederlandstalige liedjes. De rollen van Jezus, Judas, Petrus, Maria en anderen worden vertolkt door bekende Nederlanders. Het evenement groeit elk jaar en trekt steeds meer kijkers.

Eerste editie in 2011

De liedjes worden al sinds de eerste editie uitgekozen door Jan-Willem Roodbeen, die elke werkdag de Roodshow presenteert op Radio 2. “Ik ben ervoor gevraagd door de uitvoerend producent, Fleur van Helden. Ik had eerder met haar samengewerkt, dus waarschijnlijk dacht zij: dat is wel iets wat hij leuk vindt en kan.”
Voor de eerste editie keek Jan-Willem goed naar de Manchester Passion. “Zij deden een soortgelijk programma, maar dan enkel met nummers van bands uit Manchester. Oasis zat er bijvoorbeeld in, net als Joy Division. Die opzet hebben we grotendeels behouden. Het idee was dat de verteller een paar elementen uit het paasverhaal vertelt en de Nederlandstalige nummers moeten dat ondersteunen.”

Dun lijntje

Jan-Willem vond het heel erg spannend of de eerste keer wel een succes zou worden. “Het had heel goed mis kunnen gaan, want het is balanceren op een dun lijntje. Je vertelt een belangrijk verhaal en om het dan op zo’n manier neer te zetten… Voor hetzelfde geld voelden andere gelovigen zich hartstikke beledigd en vonden artiesten het niks dat hun liedjes in zo’n context werden geplaatst. Gelukkig bleek snel dat mensen het juist heel fijn vonden. Het tweede jaar werd The Passion al verschoven van Nederland 3 naar Nederland 1.”

Uitkiezen

Aan Nederlandstalige nummers geen gebrek, maar ze passen lang niet allemaal in het verhaal dat The Passion vertelt. Aan Jan-Willem de taak om precies de goede liedjes eruit te pikken. “Het is best ingewikkeld. Voor de eerste editie was het belangrijk dat het bekende hits waren, zodat kijkers een bepaalde herkenning hadden. De afgelopen jaren neem ik wat meer vrijheid om ook de onbekendere nummers te kiezen, omdat The Passion inmiddels bekend aanvoelt. Het is heel leuk om op die manier verrassend uit de hoek te kunnen komen, zoals dit jaar gebeurde met ‘Gevallen Of Gevlogen’ van Guus Meeuwis.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met het samenstellen van The Passion begint hij al vroeg. “Meestal is na de zomer duidelijk of er weer een The Passion komt, maar vaak heb ik daarvoor al een lijstje met liedjes klaar. Na elke editie denk ik: dat lukt me niet nog een jaar. Maar dan ga ik ervoor zitten en luister ik alle muziek, soms tot diep in de nacht. Ik bewaar alles waarvan ik denk dat het wat zou kunnen zijn. Inmiddels heb ik een aardig bestandje opgebouwd van liedjes die eerder net niet pasten, maar in de toekomst misschien wel."
"In het najaar spreek ik af met de producent en lopen we alles door. Meestal hebben we een paar van die meetings voordat we helemaal tevreden zijn. Voor deze editie was het in één keer goed en dat is wel gaaf. Helemaal als het dan zo mooi uitpakt. Daarna gaat Eric van Tijn aan de slag met de arrangementen. Hij maakt er een geheel van, zodat de nummers ook muzikaal bij elkaar passen.”

‘Gevallen Of Gevlogen’

Een liedje dat goed viel bij de kijkers was ‘Gevallen Of Gevlogen’, oorspronkelijk van Guus Meeuwis maar voor The Passion gedaan door ‘Judas’ Jamai. “Het liedje werd gezongen vlak voordat Judas Jezus gaat verraden. Hij is teleurgesteld en levert zijn beste vriend en leraar uit aan de religieuze leiders. Er moet iets inzitten van spijt, maar ook van twijfel. Het nummer van Guus Meeuwis raakte die gevoelens keihard, het paste perfect bij die scène. Maar dat het zo’n groot succes zou worden, wist ik niet.”
The Passion beleeft hij in het publiek. “Ik wil dat gevoel meemaken en sta in spanning elk nummer af te wachten, zeker als ze wat onbekender zijn.” Zijn meest geslaagde keuze vindt hij ‘Wat Is Mijn Hart’ van Marco Borsato, dat in 2012 gezongen werd door Charly Luske en Danny de Munk. “Daar kwam alles zo mooi samen. Qua beeld was het te gek en hun stemmen kleurden zo prachtig bij elkaar, zeker met die uithaal aan het eind. Dit jaar vond ik ‘Margharita’ ook geweldig, alleen is dat liedje wat meer ingetogen waardoor het gevoel anders is.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Passion 2015?

Officieel is The Passion voor 2015 nog niet aangekondigd, al is de verwachting dat het evenement ook volgend jaar plaats zal vinden. Jan-Willem weet niet hoe lang het programma nog meekan. “Ik stel mezelf ieder jaar de vraag of ik met een voorstel kan komen waar ik zelf achtersta. Op het moment dat ze me bellen en ik denk dat het niet goed is, zal ik zeggen dat ze iemand anders moeten vragen. Die kijkt er misschien met een andere blik naar dan ik.”
Voor 2015 heeft hij al een paar goede nummers in gedachten. “Een geweldig nummer dat Jezus kan zingen in Getsemané, weer heel anders is dan wat we de vorige keren hebben gedaan. Uiteindelijk beslist de producent, maar ik heb zeker alweer hele mooie ideeën.”
Joost Strootman
producer 3FM Mega Top 50

The Passion 2014 op Spotify

Ster advertentie
Ster advertentie