Rolling Stones op #1 in de Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Rolling Stones op #1 in de Album Top 100

The Rolling Stones staan deze week op 1 in de Album Top 100.

Rolling stones: Hyde Park live (1)

Sinds juli 2012 vieren the Rolling stones het 50-jarig bestaan van hun band. Dat doen ze met het verzamelalbum ‘Grrr!’ (#4 in oktober), een documentaire (‘Crossfire hurricane’) en natuurlijk een aantal (verrassing) optredens. Begin deze maand stond de band twee avonden in Hyde Park in Londen. 19 nummers die ze daar speelden staan op het album ‘Hyde Park live’, dat afgelopen maandag werd uitgebracht, en de hoogste nieuwe notering is op de eerste plaats. In 1982, scoorden ze ook al met een live album: ‘Still life (American concert 1981)’, dat daar twee weken voor nodig had.

‘Hyde Park live’ is uitsluitend verkrijgbaar via iTunes, maar is niet het eerste album dat #1 komt uitsluitend op basis van digitale verkopen. Ruim een half jaar geleden, in december 2012, was het onze eigen Sandra van Nieuwland met de digitale versie van haar album ‘More’ dat de eerste plaats bereikte. Dat album was echter na de eerste week wel fysiek verkrijgbaar en nog steeds. Dit in tegenstelling tot ‘Hyde Park live’ dat slechts 4 weken (!) verkrijgbaar zal zijn, dus legaal downloaden kan nog tot en met 19 augustus!

Het concert in Hyde Park was voor de ban een weerzien na meer dan 44 jaar, want op 5 juli 1969, speelden the Stones ook al in het park. Destijds was dat een beladen concert, want het was het eerste concert na het overlijden van medeoprichter en gitarist Brian Jones, die dood werd aangetroffen in zijn zwembad.

Selena Gomez: Stars dance (10)

In navolging van Demi Lovato (album ‘Demi’, #17 in mei en deze week op #80) is Selena Gomez dit jaar de tweede actrice die dit jaar ook scoort als zangeres. Selena Marie Gomez (Grand Prairie, Texas, 22 juli 1992) is vernoemd naar de gelijknamige Texaanse zangeres Selena, doodgeschoten op 31 maart 1995, toen Gomez nog geen drie jaar jong was.

Op haar zevende begon Gomez met acteren. Haar grote doorbraak kwam in 2004, toen ze werd ontdekt door een talentscout van het Disney Channel. Ze kreeg een gastoptreden in The suite life of Zack & Cody en later ook in Hannah Montana. Net als Demi Lovato zong Gomez ook regelmatig in de series waarin ze speelde en vlak voor haar zestiende verjaardag leverde het een platencontract op. Naast het album ‘Stars dance’, bracht ze al drie albums uit met haar band Selena Gomez & the Scene. Op 3 september staat ze, zonder band, in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Maarten van Roozendaal: Verzamelt werk (74)

Twee weken geleden kwamen twee albums (‘En noem het maar vrienden in levende lijve’ en ‘Barmhart’) van Maarten van Roozendaal tegelijk de Album Top 100 binnen. De aanleiding was het trieste overlijden op 1 juli van de cabaretier en liedjesschrijver. Beide albums waren al weer na één week verdwenen, en dat zal ook niet anders gaan gelden voor ‘Verzamelt werk’, dat binnenkomt op #74.

‘Verzamelt werk’, de naam zegt het al, is een muzikale bloemlezing van Maarten van Roozendaal, onder muzikale leiding van Egon Kracht, op contrabas. Beide worden bijgestaan door Marcel de Groot op gitaar, Jeffrey Bruinsma op viool en Michiel van Dijk op diverse blaasinstrumenten. Als je je een goed beeld van Maarten van Roozendaal wilt vormen, moet je dit dubbelalbum in huis halen.

The Boxer rebellion: Promises (83)

Vraagje: wat is de link tussen the Rolling stones (op #1) en the Boxer rebellion (op #83)? Antwoord: the Boxer rebellion mocht voorafgaand aan het concert in juli van the Stones in Hyde Park in Londen, het voorprogramma verzorgen. Dat kwam goed uit, want het kwartet komt ook uit Londen. Heb je dat optreden gemist, dan zijn er in september drie kansen om deze band in Nederland te zien: in Paradiso in Amsterdam (13/9), Breda Barst in Breda (14/9) en Doornroosje in Nijmegen (15/9). De Britse band the Boxer rebellion bestaat sinds 2001. Nummers van the Boxer rebellion duiken regelmatig op in tv-series, films, videospelletjes en commercials. In 2011 stonden ze een weekje op #94 met hun album ‘The cold still’. Dus dan doet ‘Promises’ het op #83 al een stuk beter. Single ‘Diamonds’ wordt regelmatig gedraaid op 3FM.

Mayer Hawthorne: Where does this door go (92)

De single ‘Her favorite song’ is inmiddels de favoriet van het Stenders Latevermaak team én Gerard Ekdom; een Megahit in de dop dus. Verantwoordelijk voor het nummer is Andrew Mayer Cohen uit Michigan. Hij noemt zich Mayer Hawthorne, waarbij Hawthorne verwijst naar Hawthorne Rd, de straat waar hij opgroeide. Hawthorne is 34 jaar en zegt beïnvloed te zijn door oude soulzangers als Curtis Mayfield, Isaac Hayes en Smokey Robinbson en het trio Dozier/Holland/Holland dat hits schreef en produceerde voor het soullabel Motown. In 2011 scoorde Hawthorne met het album een notering: twee weken met als hoogste notering #70. Laten we hopen dat er voor ‘Where does this door go’, zijn vierde album meer inzit. Where does this door go’ leidt wat ons betreft tot nog meer mooie nummers!

De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl/

Ster advertentie
Ster advertentie