Klangkarussell scoort derde Oostenrijkse #1-hit

  1. Nieuwschevron right
  2. Klangkarussell scoort derde Oostenrijkse #1-hit

Klangkarussell stijgt deze week naar de bovenste positie in de Mega Top 50. Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat een Oostenrijkse artiest bovenaan staat in de hitlijst en voor de veertiende keer dat het een instrumentale track is.

DÖF zorgde in 1983 voor het eerste Oostenrijkse succes in de Mega Top 50. Deze groep was een samenwerkingsverband tussen een Oostenrijks komisch duo en een Duitse zangeres. Samen scoorden ze de hit ‘Codo (Duse Im Sauseschritt)’ die drie weken bovenaan stond in de lijst. Het tweede en tot deze week laatste Oostenrijkse succes was in 1986. Falco hield het toen vier weken vol op de bovenste plaats.
Instrumentale tracks haalden wel vaker de hoogste positie in de Mega Top 50. De meest succesvolle was ‘Let Kiss’ van het orkest Gudrun Jankis uit 1965, die vijf weken op #1 stond. In totaal waren er twaalf instrumentale #1-hits, waarvan de laatste tien jaar geleden gescoord werd. DJ Tiësto stond toen een weekje bovenaan. Nooit eerder duurde het zolang voordat er weer een instrumentale single aan kop stond.
Klangkarussell zorgt nu dus weer voor nieuw instrumentaal succes. Het Oostenrijkse producersduo bestaat uit Tobias Rieser en Adrian Held, die sinds 2011 samen muziek maken. 3FM-DJ Domien Verschuuren draaide 'Sonnentanz' onlangs in zijn show @Work en dat zorgde ervoor dat de single ook in Nederland bekend werd. Vijf weken geleden kwam de track daardoor binnen in de Mega Top 50 op #48. Een week later steeg de single door naar #11, waarna een derde en tweede positie volgden. Nu stijgt ‘Sonnentanz’ van Klangkarussell dus door naar #1.

Macklemore & Ryan Lewis & Ray Dalton: Can’t hold us (8)

De hoogste nieuwe in de Mega Top 50 is voor een paar heren die zo populair zijn dat ze zelfs twee keer in de top 10 staan. ‘Thrift shop’ was al een #1-hit voor Macklemore & Ryan Lewis, maar nu komt daar ‘Can’t hold us’ bij; die stapt pardoes op 8 de top 10 binnen. En dat terwijl ‘Thrift shop’ nog altijd op 3 genoteerd staat.De raps en de beats zijn nog altijd van de kameraden Macklemore en Ryan Lewis, maar de zanger is een andere. Hoorde je op ‘Thrift shop’ nog de stem van Wanz, op de nieuwe single is dit Ray Dalton.
Alhoewel, nieuwe single… Eigenlijk stamt ‘Can’t hold us’ al uit 2011. En dat was toen al de derde track van het album ‘The heist’ die als single werd uitgebracht, na ‘My, oh my’ en ‘Wing$’. Pas daarna kwam ‘Thriftshop’ in de belangstelling, en dat anti-blingbling-nummer werd wereldwijd zó populair, dat in het kielzog daarvan ook ‘Can’t hold us’ weer aan een opleving bezig is. In Engeland en Amerika klimt de single weer flink, in Australië kwam ie al op #1 terecht en bij ons is het de tweede top 10-hit voor Macklemore & Ryan Lewis. Zouden de heren twee #1-hits in één Mega Top 50-jaar kunnen scoren?

MKTO: Thank you (24)

Hé, die kennen we al! MKTO stond vanaf 19 januari van dit jaar al acht weken lang genoteerd, met een 28e plaats als hoogste notering. Een paar weken terug verdween ‘Thank you’ uit de lijst en leek het bekeken voor MKTO. Maar niets is minder waar: deze week komt MKTO ineens weer terug en na twee weken afwezigheid dreigt ‘Thank you’ alsnog een dikke hit te worden.
MKTO, dat zijn de heren Malcolm Kelley en Tony Oller. Zo, nu mag je zelf proberen af te leiden waar hun groepsnaam vandaan komt… De jongens kwamen elkaar in 2010 tegen in de Nickelodeon-serie Gigantic, waarin ze twee boezemvrienden speelden. Het klikte zo goed, dat ze ook in het dagelijks leven gezworen kameraden werden. MKTO, dat verwijst niet alleen naar de initialen van de twee groepsleden, maar ook naar de eerste letters van de titel van hun album: ‘Misfit Kids and Total Outcasts’.

Guus Meeuwis: Het kan hier zo mooi zijn (35)

Feestje voor Guus! ‘Het kan hier zo mooi zijn’ is exact zijn dertigste hit, dus de champagne kan ontkurkt worden in huize Meeuwis. Een terechte titel voor zijn nieuwe single dus, wanneer je hit na hit weet te scoren. En Guus is een Tilburgse hitmachine, want sinds 1995 staat hij elk jaar al in de Mega Top 50 genoteerd. Het leverde hem tot nu toe maar liefst vijf nummer één-hits op.
Zijn eerste twee hits kwamen in 1995 en 1996 allebei bovenaan; ‘Het is een nacht… (levensecht)’ stond acht weken bovenaan en ‘Per spoor (kedeng kedeng)’ vijf weken. Daarna was het nog raak in 2005 met ‘Geef mij je angst’ (acht weken op 1), in 2007 met ‘Tranen gelachen’ (één week op 1) en in 2010 met ‘Schouder aan schouder’ (één week op 1). ‘Het kan hier zo mooi zijn’ is dus de 30e hit van Guus. Het is de voorloper van het gelijknamige album, dat op 10 mei verschijnt.

Ariana Grande & Mac Miller: The way (38)

Op 24 kwamen de heren van MKTO al langs; zij kregen bekendheid via de Nickelodeon-serie Gigantic. Ook die nieuwkomer op 38, Ariana Grande, is bekend via Nickelodeon. Ariana speelt in de serie Victorious en ook zij stapt nu over van acteren naar muziek. Ariana Grande is negentien jaar jong en opgegroeid in de plaats Boca Raton in Florida. Haar familie is van Italië naar de VS verhuisd. In 2010 kreeg Ariana de rol van Cat Valentine in de Nick-serie Victorious. Inmiddels is de actrice zo populair dat ze een nieuwe serie heeft, die naar haar vernoemd is. In Sam & Cat speelt ze vanaf november vorig jaar naast Sam Puckett, een karakter uit de serie iCarly, gespeeld door Jennette McCurdy. En inmiddels is er dus ook een zangcarrière voor Ariana Grande. ‘The way’ is haar debuutsingle, binnenkort gevolgd door het album ‘Daydreamin’’.
Op de single hoor je ook rapper Malcolm McCormick, maar die bedient zich liever van de naam Mac Miller. Wij kennen hem misschien nog niet zo goed, maar in Amerika is dat wel anders. Zijn debuutalbum, ‘Blue slide park’, kwam in november 2011 op 1 binnen in de Billboard Top 200. Daarna heeft Mac nog een serie mixtapes uitgebracht. Een nieuw album staat inmiddels al weer in de steigers.

Michael Bublé: It’s a beautiful day (41)

De Canadese crooner Michael Bublé pikt ook weer zijn hitje mee. ‘It’s a beautiful day’ is pas zijn vijfde notering. Het is de voorloper van het album ‘To be loved’, dat binnenkort gaat verschijnen. Twee top 10-hits heeft Bublé inmiddels al in de Mega Top 50 achter de kiezen. ‘Everything’ in 2007 en ‘Haven’t met you yet’ in 2009 bereikten beide de zevende plaats.

Flume: Holdin on (45)

Ja sorry hoor mensen, maar Flume is toch een beetje een onsmakelijke artiestennaam. Alhoewel, Flume komt uit Sydney, Australië, dus Harley Stretten (want zo heet hij in het echt) zal ook niet geweten hebben dat Flume en Fluim zo dicht bij elkaar zitten… In eigen land doet Flume het al uitstekend, via een nummer één-album met ‘Flume’ en een fraaie top 20-hit voor ‘Holdin on’. In Nederland zijn de 3FM-jocks helemaal wild van het nummer, dus dit kan niet anders dan een grote hit worden.
Flume heeft ‘Holdin on’ echter niet helemaal zelf bedacht. De kenmerkende stem-sample komt uit ‘I can’t turn you loose’ van Anthony White uit 1977. White had het nummer trouwens zelf ook weer gecoverd van Otis Redding, die het al in 1965 opnam. Je ziet, het is even graven, maar uiteindelijk komt de waarheid wel boven water!

Pitbull & Christina Aguilera: Feel this moment (46)

Twee hitmakers slaan de handen ineen op ‘Feel this moment’. Pitbull heeft er al negen hits opzitten en Christina Aguilera zelfs al twintig. Hun eerste gezamenlijke single wordt dus al samengeteld hun dertigste in totaal. In de Mega Top 50 sluiten we deze week aan bij de rest van de wereld, want ‘Feel this moment’ is al een top 20-hit in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Australië, Amerika en Noorwegen.
En dat het een grote hit wordt in Noorwegen is niet zo vreemd, want ‘Feel this moment’ is voor een belangrijk gedeelte gebaseerd op ‘Take on me’ van de Noorse groep A-Ha. De heren uit Noorwegen hadden daar eind 1985 een nummer één-hit mee in de Mega Top 50. Het nummer is trouwens in 2000 ook al eens gecovered door de groep A1, maar die kwam er nooit hoger mee dan plaats 47, dus daar zijn Pitbull en Christina al voorbij. Gelukkig is Pitbull wel zo eerlijk om de Noorse songschrijvers van ‘Take on me’ ook te vermelden als medecomponisten van ‘Feel this moment’, zodat de opbrengsten van de track eerlijk verdeeld gaan worden.

Will.I.am ft. Justin Bieber: #Thatpower (48)

Justin Bieber heeft nog niet bepaald een flitsende hitcarrière in Nederland. Hij ligt ongetwijfeld goed bij de jongedames, maar dat heeft zich nog niet vertaald in grote Mega Top 50-successen. De afgelopen drie jaar scoorde hij telkens één hitje. ‘Baby’, samen met Lil’ Wayne, deed het in 2010 nog het best, met een 21e positie. Met ‘Mistletoe’ (44 in 2011) en ‘Boyfriend’ (35 in 2012) ging het al stukken minder; beide singles hielden het maar twee weken vol in de Mega Top 50.
Vandaar misschien dat het Canadese idool aansluiting heeft gezocht bij Will.I.am, want wat die man aanraakt, verandert bijna automatisch in goud. Met zijn groep Black Eyed Peas scoorde Will.I.am in de Mega Top 50 al twaalf top 10-hits, waaronder twee keer op 1 en vier keer op 2. Daarnaast stond hij ook al elf keer onder eigen naam in de lijst, waaronder natuurlijk met ‘Scream & shout’, zijn nummer één-hit met Britney Spears, die deze week net de top 10 verlaat.
Aardig om te melden is dat Will.I.am zijn twaalf hits onder eigen naam steeds in een andere combinatie heeft opgenomen. Slechts één keer scoorde hij helemaal solo een hit, namelijk met ‘I got it from my mama’ (27 in 2007). De andere elf hits waren telkens met anderen en nooit twee keer in dezelfde combinatie. Daarmee heeft Will.I.am overigens nog geen record te pakken, want dat staat voorlopig nog wel even op naam van Puff Daddy. Die had tussen 1997 en 2011 maar liefst 22 hits; nooit in z’n eentje en telkens met andere featuring-artiesten.
Ster advertentie
Ster advertentie