De zomerhits van 2013 in... Frankrijk

  1. Nieuwschevron right
  2. De zomerhits van 2013 in... Frankrijk

Veel zomerhits ontstaan doordat vakantiegangers in clubs of op de radio een toffe track horen en die vervolgens mee terugnemen naar eigen land. Maar wat kun je deze zomer zoal verwachten aan zonnige muziek op buitenlandse radiostations? Na Spanje en Italië is het nu de beurt aan Frankrijk.

Als je op de Franse autoroute zapt op je autoradio dan kom je een heel scala aan stations tegen. Eén daarvan is Fun Radio [website | stream], dat opgericht werd in 1985 en onderdeel is van RTL. Onder de slogan le son dancefloor pompt de zender met hoog tempo dancemuziek de ether in. De gemiddelde snelheid van de liedjes lag in 2012 maar liefst op 124,1 bpm.

De meest gedraaide track op Fun Radio het afgelopen jaar was net als een jaar ervoor afkomstig van de Zwitserse DJ Antoine. In 2011 ging het om 'Welcome To St. Tropez' en in 2012 om 'Ma Chérie 2k12'. Maar wat is er komende zomer veelvuldig te horen op Fun Radio? In ieder geval deze vijf tracks.

Maître Gims & Dry 'One Shot'

In Frankrijk en Wallonië is deze 27-jarige rapper een sensatie. Hij heet Gandhi Djuna en werd geboren in Congo, maar vanaf zijn tweede groeide hij op in Parijs. Hij werd bekend als onderdeel van de razend populaire groep Sexion d'Assaut, maar nu werkt hij hard aan een solocarrière. De Franstalige singles 'J'me Tire' en 'Bella' waren al grote hits in Frankrijk en Franstalig België, maar met 'One Shot' hoopt hij ook de rest van de wereld te bereiken.

Major Lazer 'Watch Out For This (Bumaye)'

Een bekende inmiddels in het lijstje met internationale zomerhits, want ook in Spanje werd 'Watch Out For This (Bumaye)' van Major Lazer al genoemd. In Nederland kennen we de track al langer, wat komt doordat we in vergelijking met andere Europese landen vaak voorop lopen. 'I Love It' van Icona Pop & Charli XCX is bijvoorbeeld bij ons allang een hit geweest terwijl de track nu pas goed scoort in Groot-Brittannië en Frankrijk. Overigens heeft 'Watch Out For This (Bumaye)' ook wat Nederlandse inbreng, want het nummer werd geproduceerd door The Flexican - die ook in Flinke Namen zit - en FS Green.

Calvin Harris & Ellie Goulding 'I Need Your Love'

Zet een dancezender ergens in de wereld op en de kans is groot dat muziek van Calvin Harris voorbij komt. De Schotse DJ veroverde de laatste jaren vele landen met zijn muziek, wat mede komt doordat hij samenwerkt met bekende zangeressen. Zo scoorde hij een hit met Kelis, 'Bounce', en 'We Found Love' met Rihanna. Zijn laatste single is 'I Need Your Love' waarbij de vocalen worden gedaan door Ellie Goulding. De track stond al vijf weken in de Mega Top 50 en kwam niet verder dan nummer 38.

Hardwell & Amba Shepherd 'Apollo'

Een andere track die in de Mega Top 50 niet buitengewoon presteerde maar in het buitenland wel is 'Apollo' van Hardwell. Hij heet eigenlijk Robbert van de Corput, komt uit Breda en is volgens lezers van DJMag de nummer 6 DJ van de wereld. Waar andere Nederlandse DJ's als Armin van Buuren en Tiësto niet hebben te klagen over hits in de Mega Top 50, ligt dat bij Hardwell wat anders. Met zijn drie noteringen kwam hij nooit bij de bovenste veertig terecht. 'Apollo' haalde de 41ste positie in de lijst.

Stromae 'Papaoutai'

Als je de Belgische DJ Paul van Haver oftewel Stromae iets niet hoeft uit te leggen dan is het hoe je zomerse hits moet maken. In 2010 was zijn 'Alors On Danse' zelfs de best verkochte single van Nederland en behaalde de track dubbelplatina. Deze zomer bestijgt hij zelfs met twee singles de hitlijsten: 'Formidable' en 'Papaoutai'.

Meer Mega Top 50 zomerhits

Wat wordt dé zomerhit van 2013 in Nederland? We hebben de belangrijkste kanshebbers voor je op een rijtje gezet en daaronder vind je een overzicht vol met zonnige releases. Er is ook een playlist op Spotify van zodat je waar dan ook naar de zomerse muziek van 2013 kunt luisteren.

Jouw mening!

Heb jij een toffe zomerhit ontdekt? Laat het weten door te reageren!

Ster advertentie
Ster advertentie