Albumlijst: Anouk maakt dozijn #1-albums vol

  1. Nieuwschevron right
  2. Albumlijst: Anouk maakt dozijn #1-albums vol

Met haar zeven voorlaatste albums pakte Anouk in één keer de eerste plaats. En dat doet ze nu ook met Greatest Hits, dat in totaal haar twaalfde #1-album is.

Single ‘Dominique’ doet het na een aarzelende start redelijk goed in de hitparade. Samen met ‘New Day’ zijn het de enige nieuwe nummers op Greatest Hits, het eerste verzamelalbum van Anouk. Niet alle 37 hits die ze sinds 1997 scoorde staan er op, maar haar grootste, dertig stuks, waaronder de twee #1-noteringen ‘Three Days In A Row’ (uit 2009) en ‘Birds’ (uit 2013). Greatest Hits is het twaalfde #1-album van Anouk en daarmee maakt ze dus het dozijn vol. Daarmee is ze de op vier na meest succesvolle artiest. Het zal echter nog even duren voordat ze BZN heeft ingehaald, want zij scoorden er liefst negentien!

Ellie Goulding haalt top 10 niet

Zowel het album Lights als Bright Lights van de Britse zangeres Ellie Goulding, beide uit 2010, haalden geen notering bij ons. Vijf jaar geleden kenden we Ellie nog niet. Dat veranderde in 2012, toen we kennis met haar maakten dankzij de hit ‘Lights’. Sindsdien scoort Ellie de ene na de andere hit. Mede daardoor scoorde haar album Halcyon uit 2012, nog in 2014 de 33e plaats.
Anno 2015 is haar populariteit tot ongekende hoogte gestegen, met als hoogtepunt een tweede plaats voor ‘Love Me Like You Do’, het thema van de film Fifty Shades of Grey. Delirium, haar derde album komt dan ook zonder problemen binnen op de elfde plaats, en dat terwijl de critici er niet erg lovend over zijn. Het zou te vlak zijn en teveel commerciële nummers bevatten. 3FM beloonde 'On My Mind', voorloper van Delirium, in elk geval wel met de Megahit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere binnenkomers

#2 The Beatles: 1 Remastered

In 2000 stond I van the Beatles bij ons een week op de eerste plaats. Van het album met 27 van hun #1-hits, behaald in de Britse en Amerikaanse hitparade tussen 1962 en 1970, zijn wereldwijd meer dan dertig miljoen stuks verkocht. Wat er nog miste waren de bijbehorende videoclips. Vijftien jaar later is het album geremixt en is er een DVD bijgevoegd met de videoclips, die daarvoor nog wel even gerestaureerd moesten worden. Tijdens het hele proces kwamen alternatieve promotieclips boven water van ‘Twist & Shout’, ‘Please Please Me’, ‘A Day In The Life’ en ‘Hey Bulldog’. In totaal staan er 50 clipjes/optredens op de DVD, die van commentaar zijn voorzien door Paul McCartney en Ringo Starr, twee van de nog in leven zijnde ex-Beatles.

#4 Jan Smit: Kerst Voor Iedereen

Afgelopen dinsdag kreeg Jan Smit, uit handen van de Canadese rockzanger Bryan Adams, een gouden plaat voor zijn nieuwe kerstalbum Kerst Voor Iedereen. Van het album zijn meer dan 20.000 stuks besteld. Albums die echter nog niet zijn verkocht, want anders had het wel op #1 gestaan. Achttien jaar geleden, in 1997, bracht Jan ook al een kerstalbum uit, toen nog als Jantje: Kerstmis Met Jantje Smit, goed voor een vierde plaats. Op Kerst Voor Iedereen staan naast acht kerstklassiekers, ook vier nieuwe kerstnummers.

#5 Bob Dylan: The Bootleg Series Vol. 12 – 1965 – 1966: The Best Of The Cutting Edge

The Bootleg Series van Bob Dylan bevat opnames uit de periode 1961-1989, die nog nooit eerder op cd verschenen. Sinds 1991 verschijnt er (on)regelmatig een box uit de serie. Alleen Vol. 1-3 en Vol. 5 haalden geen notering. Inmiddels is Dylan aan Vol. 12 toe met legendarische studiosessies van zijn albums Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited en Blonde on Blonde. Albums uit 1965 en 1966, waarmee Dylan zich definitief op de kaart zette als songwriter en artiest.

#7 Seal: 7

Henry Olusegun Adeola Samuel, zoals de Britse zanger Seal heet volgens de burgerlijke stand van Londen, begon zijn carrière in 1991 direct goed met de #1-hit ‘Crazy’. Vervolgens scoorde hij nog enkele grote hits, waaronder ‘Kiss From A Rose’ (#3 in 1995), maar daarna bleven de nummers steken in de onderste regionen. 7 is zijn eerste album sinds Soul 2 uit 2011. Eigenlijk is 7 zijn negende album, maar hij dacht dat het zijn zevende album was. Onze eigen Mr. Probz doet de achtergrondzang op het nummer ‘Padded Cell’.

#8 Radical Redemption: The One Man Army

Op zaterdag 7 november vond in de Heineken Music Hall een bijzonder evenement plaats: ‘Radical Redemption - The One Man Army’. Liefhebbers van hardstyle kwamen volledig aan hun trekken bij optredens van onder meer Angerfirst, Luna, E-force en Radical Redemption zelf, waarachter de 25-jarige Joey van Ingen uit Denenkamp schuil gaat. De ideale gelegenheid dan ook om nummers te spelen van zijn vijfdelig album (!) The One Man Army.

#9 Little Mix: Get Weird

Twee albums, DNA en Salute, die beide in 2013 de 49e plaats bereikten. Dat was tot deze week de hitstaat van het Britse dameskwartet Little Mix in ons land. Maar daar komt deze week verandering in, want zonder een echte hitsingle stormt Get Weird, het derde album van Perrie Edwards, Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock en Jade Thirlwall, de albumlijst binnen op een negende plaats. Little Mix was in 2011 winnaar van de achtste editie van de Britse X factor noemen, destijds de eerste voor een groep.

#14 Frans Duijts: 10 Jaar – Mijn Grootste Hits Tot Nu

Met het album 10 Jaar – Mijn Grootste Hits Tot Nu ben je in één keer bij met de muziek van volkszanger Frans Duijts. Duijts, begonnen als imitator van André Hazes, heeft in de afgelopen tien jaar een grootte schare fans om zich heen verzameld, die er voor zorgden dat vier van zijn vijf vorige albums een top 10-positie kregen. Alles Met Je Delen bereikte in 2012 zelfs de eerste plaats.

#29 André Hazes: Hazes Limited Collection

De 5cd-box De Hazes 100 staat op #52 en voor de 140e week genoteerd. Je zou denken dat daarmee het volledige repertoire van André Hazes wel een keer is uitgebracht. Dankzij de opleving van vinyl, waar ook geld mee valt te verdienen, zijn dertigvan zijn nummers verzameld op een dubbelelpee, dat in een gelimiteerde oplage van duizend stuks is uitgebracht op goud vinyl! En dat voor 25 euro...

#33 Laura Pausini: Simili

Wellicht als het album Simili van de Italiaanse zangeres Laura Pausini een groot succes wordt, dat ze hier alsnog een concert geeft. Voor alsnog komt ze tijdens haar Simili European Tour niet naar ons land, waar ze in 2012 voor het laatst te zien was. Haar nieuwe album Simili bevat ook een DVD, waarop ze elk nummer uitlegt. Handig als je geen Italiaans verstaat! Laura Pausini scoorde twaalf hits in ons land. ‘La Solitudine’ werd in 1993 van de eerste plaats weerhouden door ‘Ik Wil Niet Dat Je Liegt’, de Nederlandstalige versie door Paul de Leeuw.

#36 Anathema: A Sort Of Homecoming

Na het tiende studioalbum Distant Satellites (#12 in 2014), komt de Britse progressieve rockband Anathema dit jaar met een concertalbum. A Sort Of Homecoming is de weergave van het concert dat de band op 7 maart 2015 gaf in The Liverpool Cathedral. Bij de dubbelcd krijg je er dan ook een DVD bij.

#69 Anastacia: Ultimate Collection

Opvallend dat ruim een jaar na het album Resurrection (#7 in 2014) van Anastacia Lyn Newkirk, kortweg Anastacia, nu een verzamelalbum verschijnt. Je zou het eerder andersom verwachten, want sinds 2008 heeft de Amerikaanse zangeres geen hit meer gescoord. Haar succesperiode lag in de jaren 2000 tot 2006. In die tijd scoorde ze vijf top 10-hits, waaronder een #2-hit voor ‘Left Outside Alone’ in 2004. Ultimate Collection, met twee nieuwe nummers, is na Pieces Of A Dream (#10 in 2005), het tweede verzamelalbum van Anastacia.

#79 Mylène Farmer: Interstellairs

Wellicht bekender dan het origineel, is de cover die de Belgische zangeres Kate Ryan in 2002 maakte van ‘Désenchantée’ van de Franse zangeres Mylène Farmer. Haar versie bereikte de vierde plaats, terwijl het origineel uit 1991 niet verder kwam dan de negentiende plek. Daarna zijn we Farmer ook uit het oog verloren. Maar ze is terug, met Interstellairs, haar tiende studioalbum, waarop ze een nummer zingt met Sting. Het album is geproduceerd door Martin Kierszenbaum (Lady Gaga, Keane) en The Avener (hit: ‘Fade Out Lines’).

#84 Lavina Meijer / Carel Kraayenhof: In Concert

Ze waren elkaar al vele malen backstage tegen gekomen, maar samen optreden, dat hadden ze nog nooit gedaan, Harpiste Lavina Meijer en bandoneonspeler Carel Kraayenhof. Tijdens de zoveelste ontmoeting, vorig jaar in Theater Carré in Amsterdam, kwam het hoge woord eruit: “Laten we eens samen repeteren en kijken of er een gezamenlijk concert in zit.” Zowel de samenwerking als de reacties van het publiek vielen goed, waarop de twee muzikanten besloten een live album te gaan maken. De locatie werd: Tivoli Vredenburg, de opnamedata: 7 en 9 september 2015 en het repertoire: eigen stukken, maar ook tango’s van bijvoorbeeld Ennio Morricone en Piazzolla.

#94 De Kievers: When It Was Sixty Four

In het kader van het 60 jarig bestaan van platenzaak Concerto in Amsterdam, in mei, bereikten al twee legendarische elpees (!) de Album Top 100. Palomine van Bettie Serveert (#32 in mei) en Velvet Underground & Nico van Velvet Underground (#58 in juni). Deze week brengt Concerto wel een heel bijzondere elpee uit: When It Was Sixty Four van de Kievers. De Kievers is geen bestaande band, maar staat voor The Beatles (= kevers, dus Kievers). Op het album staan alleen Beatles-nummers, maar dan in het Nederlands gezongen/gespeeld. Daaronder zitten opnames van onder andere de Mounties, Gonnie Baars, Sweet Sixteen, Rita Reys én de aartsvader van de Nederlandse rock ’n roll, Peter Koelewijn. Alle nummers stammen uit 1964 (vandaar de titel When It Was Sixty Four) en zijn verzameld door Vic van de Reijt, die eerder al een top 100 van Nederlandse nummers en een top 100 van Nederlandse covers maakte.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie