Pinkpop laat sporen na in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Pinkpop laat sporen na in Album Top 100

Muse staat voor de tweede week op nummer 1 in de Album Top. Verder in de lijst komen we nóg meer acts tegen die vorig weekeinde op Pinkpop speelden.

Het vorig weekend in Landgraaf gehouden Pinkpop laat zijn sporen na in de Album Top 100. Niet minder dan 24 albums van Pinkpopacts staan er in de lijst, waaronder vijf bij de bovenste tien, met tussen haakjes de stand vorige week: Drones van Muse op 1 (1), Rivals van Kensington op 2 (6), Lobi Da Basi van Typhoon op 5 (18), 7 Layers van Dotan op 6 (14) en Shades Of Black van Kovacs op 9 (20). Hoogste nieuwe notering is op 10: The Original High van Adam Lambert.
Net als in 2014 staan er ook dit jaar 24 noteringen van Pinkpopacts in de albumlijst. Hier volgen ze (exclusief de hierboven genoemde albums), met tussen haakjes de notering vorige week, EW staat voor eerste weeks. Als er niets staat, dan gaat het album op herhaling.

24 Pinkpop-noteringen

#17 Douwe Bob: Pass It On (19)
#24 Selah Sue: Reason (49)
#27 Faith No More: Sol Invictus (35)
#31 Slash feat. Myles Kennedy: Live At The Roxy 25.09.14 (EW)
#33 De Jeugd van Tegenwoordig: -X- Viering Van Het Superdecennium (EW)
#35 The Script: No Sound Without Silence (76)
#36 Oscar and The Wolf: Entity
#40 De Jeugd van Tegenwoordig: Ja, Natúúrlijk! (52)
#41 Foo Fighters: Sonic Highways (61)
#45 OneRepublic: Native
#46 Muse: Live At Rome Olympic Stadium (50)
#47 Anouk: Paradise And Back Again (68)
#48 George Ezra: Wanted On Voyage
#49 Gavin James: Live At Whelans (98)
#66 Jonathan Jeremiah: Oh Desire
#67 Sheppard: Bombs Away
#74 John Coffey: The Great News
#81 Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators: World On Fire
#86 Triggerfinger: By Absence Of The Sun
Bovenstaande lijst verdient nog wel een toelichting. Ondanks dat de Foo Fighters niet optraden (gebroken been van Dave Grohl), noemen we ze toch, omdat de band wel in de originele line-up stond en het album daar ook profijt van trekt. Daarnaast staat Triggerfinger in de lijst. Vanwege het uitvallen van Foo Fighters, werd Pharrell Williams gevraagd het festival af te sluiten en werd Triggerfinger ingevlogen om het ontstane gat in de middag op te vullen. Ook Douwe Bob komt voor in deze lijst. Weliswaar deed hij alleen een gastoptreden bij Anouk, het duet ‘Hold Me’, maar hij was er wel en het nummer staat ook op zijn album Pass It On.
Naast de 24 albums van Pinkpopacts, staan er ook nog 76 ‘gewone’ albums in de lijst, waaronder 8 nieuwe noteringen.

#10 Adam Lambert: The Original High

We waren hem al bijna vergeten: de Amerikaanse zanger Adam Lambert. Na ‘Whataya Want From Me’, in 2010 wereldwijd een hit, bleef het lang stil rond hem. Maar na vijf jaar scoort hij weer een hit bij ons met ‘Ghost Town’. Het nummer is afkomstig van zijn derde studioalbum The Original High, mede geproduceerd door de Zweed Max Martin, die ook verantwoordelijk was voor zijn doorbraak in 2010. Aan acht van de elf nummers leverde Lambert bijdragen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#13 James Taylor: Before This World

Slechts twee hits scoorde de Amerikaanse singer-songwriter James Taylor in ons land: ‘Fire And Rain’ (#18 in 1970) en ‘You’ve Got A Friend’ (#14 in 1971), een cover van zijn muzikale partner Carole King. Before This World, zijn zeventiende studioalbum, is het eerste sinds October Road (#40 in 2002). Taylor (67) nam het album op in zijn schuur in West Massachusetts.

#16 Armand & The Kik: Armand & The Kik

In augustus 2012 stonden ze voor het eerst samen op een podium: zanger Armand en The Kik. Aanleiding was het nummer ‘Want Er Is Niemand’ van Armand uit 1965, dat The Kik opnam met Lucky Fonz III. Doordat er iets ontbrak aan het nummer, kwam Lucky met Armand aanzetten. Die samenwerking beviel zo goed dat Armand The Kik kwam vergezellen op het podium van Lowlands en ze samen zijn nummer ‘En Nou Ik’ zongen. In 2013 was hij zelfs de vaste gast bij ‘De Veelste Grote Nederbiet Sjoo’, de theatershow van the Kik.
Zanger Dave von Raven over Armand, die eigenlijk George van Loenhout heet: “Hij is een held van ons. De belichaming van de Nederlandstalige beatmuziek.” Op Lowlands ontstond ook het idee om samen een plaat te maken. Eerder dit kaar namen ze in de oefenruimte van The Kik alle liedjes van het album Armand & The Kik in één keer op. Het zijn echter niet de bekende liedjes van Armand, dus ‘Ben Ik Te Min’ en ‘Blommenkinders’ zul je er niet op aantreffen. Op 19 september staan Armand en The Kik in Paradiso in Amsterdam.

#20 Mika: No Place In Heaven

Met ‘Relax (Take It Easy)’ was het in 2007 direct raak voor de in Beirut in Libanon geboren Michael Holbrook Penniman Jr. alias de Britse zanger Mika. In negen landen bereikte het nummer de top 10 en in drie landen, waaronder Nederland, de eerste plaats. Ook het album Life In Cartoon Motion prijkte bij ons bovenaan de Album Top 100.
In Frankrijk is Mika zo populair, dat hij voor coach werd gevraagd in The Voice: la plus belle voix, de Franse versie van The Voice. In mei 2014 won zijn talent, zanger Kendji Maillé onder de naam Kendji Girac de derde editie. Naast al deze activiteiten vond Mika ook nog tijd voor een nieuw album: No Place In Heaven, met daarop het nummer ‘Last Party’, dat een eerbetoon is aan zijn grote voorbeeld: wijlen Freddie Mercury, zanger van Queen.

#47 Wildstylez: Lose Control

Wildstylez is het pseudoniem van Joram Metekohy (7 januari 1983). Eigenlijk wilde Joram drummer worden, maar tot zijn vijftiende speelde hij voornamelijk gitaar in diverse bandjes. De interesse voor elektronische muziek kwam in 2001 tijdens Trance Energy, de liefde voor Hardstyle daarna tijdens een andere evenement het hardstylefeest ‘Qlimax’.
Na een paar radiohitjes, brak hij in 2012 door met de #2-hit ‘Year Of Summer’ met Niels Geusebroek. Het jaar daarop lanceerde Joram zijn eigen label Lose Control Music. Begin dit jaar deed hij een tour van zeven steden door Noord-Amerika. Met het album Lose Control wil hij het genre, hardstyle, weer een zetje geven in de goede richting. Zaterdag staat Wildstylez op DefQon, het driedaagse dancefestival in Biddinghuizen.

#50 Giorgio Moroder: Déjà Vu

Giovanni Giorgio Moroder is schrijver én producer van één van de grootste discohits van de jaren ’70: ‘I Feel Love’ van Donna Summer. Daarnaast produceerde hij talloze andere (disco) hits voor onder andere Three Degrees, Sparks, David Bowie en Blondie. In de jaren ’80 scoorde Moroder ook zelf een paar hits, waarvan ‘Together In Electric Dreams’ with Philip Oakey het hoogst kwam: #35 in 1984.
Twee jaar geleden stond Giorgio Moroder weer in de belangstelling door zijn medewerking aan het album Random Access Memories van Daft Punk. Het jaar daarop maakte hij de remix van ‘Midnight’ van Coldplay. Op Déjà Vu, zijn zeventiende studioalbum, werkt de 75-jarige Moroder samen met onder andere Sia, Kylie Minogue en Charli XCX. Er staat één cover op: ‘Tom’s Diner’ van Suzanne Vega, nu met auto-tune gezongen door Britney Spears.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#79 Walk Off The Earth: Sing It All Away

Het Canadese Walk Off The Earth is gespecialiseerd in het coveren van nummers, op een wel heel eigen opvallende en soms amusante manier. In 2012 werd het gezelschap wereldberoemd door hun vertolking van ‘Somebody That I Used To Know’ van Gotye & Kimbra, waarbij ze slechts één gitaar gebruikten, die door alle leden werd bespeelt. Inmiddels is de videoclip meer dan 160 miljoen keer bekeken. Het nummer zelf was een flinke hit bij ons.
Daarna coverden ze onder meer ‘Rude’ van Magic! en ‘Party Rock Anthem’ van LMFAO. Anno 2015 komt het vijftal van Walk Off The Earth met het album Sing It All Away, waarop alleen eigen nummers staan, die doen denken aan de muziek van onder andere Mumford & Sons en Fun.

#88 Maite Hontelé: Te Voy A Querer

Vorige week viel het album net buiten de boot, maar deze week scoort ze, dankzij een optreden afgelopen maandag bij Eva Jinek, alsnog. Maite Hontelé met haar tweede album Te Voy A Querer. Haar naam klinkt buitenlands, maar ze is geboren in Utrecht. Thuis werd veel salsa en son gedraaid, dus het is niet zo vreemd dat ze al op jonge leeftijd trompet leerde spelen. Op latere leeftijd ging ze Latin en Jazz studeren aan het Rotterdams Conservatorium. Inmiddels woont Maite in Columbia, waar ze op handen wordt gedragen.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie