30 bewijzen dat 1989 awesome was

  1. Nieuwschevron right
  2. 30 bewijzen dat 1989 awesome was

De val van de muur, het begin van commerciële tv in Nederland met RTL Veronique (nu RTL4), de opstand in China, het begin van The Simpsons… allemaal in 1989. En dat is… ja: 25 jaar geleden. 30 muzikale juweeltjes uit dit prachtjaar.

De hele week (vanaf maandag 1 september) staat MetMichiel in het teken van de 'Class of '89'.

>> Meer Class of '89

Check alle clips in de YouTube-playlist

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1989 in 30 tracks

REM - 'Stand'

Album Green kwam uit eind ‘88, maar dit werd in 1989 een single. En in 1990 werd het de tune van de absurde comedy Get A Life.

Neneh Cherry - 'Buffalo Stance'

De nieuwe Madonna werd ze genoemd. Maar dan stoerder want hiphop. Dat werd ze niet, maar deze single was de eerste uit een reeks heel fijne liedjes van deze Zweedse dame.

Guns N' Roses - 'Paradise City'

De band was op het toppunt van hun roem, geen schooltas zonder groot GnR logo er op gekalkt.

Donna Summer - 'This Time I Know It’s For Real'

Een beetje zuurpruim zou hier kunnen zeggen: ja, of willekeurig elke andere plaat uit de Stock Aitken & Waterman-stal. True, deze drie producers poepten eigenlijk vijf keer per week hetzelfde liedje uit, maar dan met een andere titel en artiest. Maar deze… ik weet niet. Deze heeft iets.

Edelweiss - 'Bring Me Edelweiss'

Een cover van ABBA’s 'S.O.S.' over het bloemetje Edelweiss en een clip vol borsten en lilliputters. Ook DAT was 1989.

The Cure - 'Lullaby'

Ook al zijn we inmiddels 25 jaar verder, ik kan hier nog steeds als een klein jongetje bang van worden. De sfeer die met dit nummer wordt opgeroepen geeft me nog steeds ijskoude rillingen.

Tone Loc - 'Wild Thing'

Het ging over seks, dus dat was spannend. En dat z’n opvolger 'Funky Cold Medina' exact hetzelfde klonk vergeten we bij deze.

Aerosmith - 'Janie’s Got A Gun'

Deze heeft in Nederland weinig gedaan, hier waren het vooral 'Love In An Elevator' en 'Rag Doll' die in 1989 de hitlijst haalden. maar dit was wél veel op het toen nog pan-Europese MTV te zien. En voor mij nog steeds zo ultiem mooi!

Fine Young Canniballs - 'She Drives Me Crazy'

Ik had de LP The Raw & The Cooked en daar staan heel veel lekkere liedjes op. 'Good Thing' was ook een hitje in 1989, maar dit is de ultieme FYC-classic.

Malcom McLaren - 'Something’s Jumpin’ In Your Shirt'

De man die furore maakte als manager van de Sex Pistols, pioniered met hiphop in Two Buffalo Gals en eind jaren ‘80 met een album vol klassieke invloeden kwam. Van alle marken thuis, die McLaren. En met dit nummer ook verantwoordelijk voor een ultieme lente-soundtrack.

Paula Abdul - 'Straight Up'

Ze was choreografe van de groten der aarde (je kunt haar ook zien met cameo’s in bijvoorbeeld de clip 'Nasty' van Janet Jackson), maar in ‘89 ging ze solo; en niet onverdienstelijk. Dit was haar doorbraaksingle.

Roxette - 'Listen To Your Heart'

Dit Zweedse powerpop-duo brak door met 'The Look' en zou tot begin 90’s de ene hit na de ander afleveren. Ik schaam me er absoluut niet voor om te zeggen dat ik ze bijna allemaal steen- en steengoed vindt. Deze misschien wel voorop.

Alice Cooper - 'Poison'

Groot geworden in de 70’s toen rockers met make-up heel gewoon waren. In de 80's ging hij - heel slim - samenwerken met Desmond Child, de songwriter die bijvoorbeeld ook Bon Jovi groot had gemaakt met het leveren van 'You Give Love A Bad Name' en 'Living On A Prayer'. Deze is ook van zijn hand.

Beach Boys - 'Kokomo'

Welk meisje had toen geen crush op Tom Cruise? Exact. Deze Beach Boys-revival was te horen in z’n film Cocktail en nog steeds één van de ultieme zomersoundtracks.

Madonna - 'Like A Prayer'

De controversiële clip bij dit nummer leverde heel wat gedoe op voor Madonna: Pepsi Cola beëindigde het lucratieve sponsoringscontract, de katholieke kerk was boos op haar… en dat allemaal omdat ze in de clip met een negroïde Jezusifiguur stond te zoenen tussen de brandende kruizen.

Mike & The Mechanics - 'The Living Years'

Een prachtig nummer over het verliezen van je vader, tijdloos. Dat bleek wel toen Kings of Leon me op Pinkpop 2013 vertelden dat ze veel naar deze band hebben geluisterd toen ze hun album Mechanical Bull opnamen, met dit als favoriet nummer.

Lenny Kravitz - 'Let Love Rule'

In de tijd dat alles richting steeds technologischer ging (drumcomputers, de opkomst van de house sinds ‘88) ging deze zelfverklaarde hippie juist radicaal de andere kant op. Z’n debuutalbum nam hij zoveel mogelijk analoog op met apparatuur uit de jaren ‘60 en een boodschap die in dat Flower Power tijdperk ook niet had misstaan: Let Love Rule.

Roy Orbison - 'She’s A Mystery To Me'

Prachtig verhaal dit. Bono van U2 had een slapeloze nacht tijdens de Joshua Tree Tour. In zijn hotelkamer in Londen, waar hij de hele avond naar de soundtrack van de film Blue Velvet had geluisterd, raakte hij geïnspireerd om een nummer voor de legendarische zanger Roy Orbison te schrijven, die met het nummer 'In Dreams' op die soundtrack stond. Het werd dit liedje: 'She’s A Mystery To Me'. De volgende dag speelde hij het met de rest van U2 tijdens de soundcheck en iedereen was het er over eens dat het een typisch Orbison-liedje was. Geheel toevallig bleek Roy Orbison die avond aanwezig bij het U2 concert. Na afloop ontmoette hij de band backstage en vroeg hij aan Bono: “Zou jij niet eens een keer een liedje voor me willen schrijven?"

Pet Shop Boys - Left To My Own Devices'

Pet Shop Boys waren sowieso al epic, maar deze voortstuwende discobeat, ingeleid door heerlijke strijkers… wow.

Lois Lane - 'My Best Friend'

Niet hun grootste, wel hun mooiste.

Paul McCartney - 'This One'

Weer zo’n gevalletje: geen hit in Nederland (dat was 'My Brave Face', van hetzelfde album Flowers In The Dirt), maar veel op MTV en voorgoed in m’n hart. Wat een heerlijk popliedje.

Stan Ridgway - 'Calling Out To Carol'

Twee net-niet-hits heeft deze man op z’n naam staan: 'Camouflage' uit ‘86 en deze uit ‘89. Over bellen in een telefooncel. Oldschool.

De La Soul - 'Me, Myself & I'

De vaandeldragers van de live hiphop: geen boze gangsta-rap, maar bloemetjes, The Daisy Age. Waar ze na één album weer zo’n spijt van hebben dat album twee een kapotte bloempot laat zien onder de titel De La Soul Is Dead.

Roachford - 'Cuddly Toy'

Band rondom zanger Andrew Roachford, die werd ontdekt door Terence Trent d’Arby.

Technotronic - 'Pump Up The Jam'

Wereldwijd de bekendste naam uit het toen populaire New Beat-genre. Komen uit België. Stromae noemt het dé plaat waardoor hij dansmuziek is gaan maken.

Holly Johnson - 'Americanos'

Holly was de zanger van Frankie Goes To Hollywood.

U2 - 'All I Want Is You'

In de schier oneindige rij prachtplaten van U2 is deze me extra dierbaar. Een prachtig liefdesliedje, barstend van verlangen naar die ene persoon. De ontlading van wanhoop aan het einde, de clip die onbereikbaarheid een gezicht gaf door een lilliputter verliefd te laten worden op de trapezewerker in de nok van de circustent… Bloedstollend mooi!

Poco - 'Call It love'

Ik weet hier heel weinig over. Wat ik wel weet is dat het een absolute radioklassieker is, die het liefst met het raampje open gehoord moet worden.

John Hiatt - 'Have A Little Faith In Me'

Geen idee hoe het kan, maar dit nummer uit 1987 werd pas in 1989 een hit in Nederland. Door een film, een tv-programma? Dunno.

Queen - 'Breakthru'

Queen was on a roll in 1989: naast deze scoorden ze ook met 'I Want It All' en 'Invisible Man'. Het begin van dit liedje, A New Life Is Born, was eigenlijk een op zichzelf staand nummer. Online zijn nog demo-versies te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie