Internationale charts: #1 uit Ierland voor goed doel

  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale charts: #1 uit Ierland voor goed doel

De decembermaand is begonnen en dus wordt er weer veel geld ingezameld voor goede doelen. In Ierland hebben verschillende artiesten een nieuwe versie opgenomen van Elton Johns 'Tiny Dancer' om aandacht te vragen voor Hutchinson, hersenkanker die vooral bij jonge kinderen voorkomt.

View on the USA

Dat de TV tegenwoordig de internationale hitlijsten zwaar beïnvloedt is in deze rubriek de laatste weken uitgebreid aan de orde geweest. Deze week is het niet anders. Psy trad op in het programma American Music Awards en stijgt prompt weer naar 5, en ook Phillip Phillips dankt zijn hernieuwde top 10 notering aan de TV. Philip won eerder dit jaar American Idol en leek uit de lijst te verdwijnen totdat het nummer werd gebruikt als tune bij de Amerikaanse uitzendingen van de turnwedstrijden op de Olympische Spelen deze zomer. Langzaam maar zeker werd ‘Home’ vervolgens opgepikt door de radiostations en werd de weg terug omhoog ingezet, met plek 8 als beste resultaat tot nu toe.

Justin Bieber en Nicki Minaj gaan met ‘Beauty And A Beat’ van 20 naar 13, en ook Pink lijkt op weg richting de top 10 getuige haar stijging van 50 naar 18. In de VS loopt op dit moment het programma The Voice op TV. Daar doet Cassadee Pope het erg goed. Zij scoort met ‘Over You’ het hoogste debuut in de Hot 100, nieuw op 25. Op 49 zien we een re-entry van de IJslandse band Of Monsters And Men. Dat lijkt een bijzondere terugkeer maar dat is het niet. Als platen in de Hot 100 langer dan 20 weken in de lijst hebben gestaan en ze zakken onder nummer 50, dan worden deze niet meer opgenomen in de lijst. Dat overkwam ‘Little Talks’ dus ook, maar door hernieuwde belangstelling stegen zij licht deze week doch net genoeg voor een spectaculaire herintreding in de Hot 100.

View on the UK

Rare bewegingen in de top 10 deze week. Terwijl Ollly Murs met ‘Troublemaker’ op 1 blijft staan, stijgt Bruno Mars, die vorig week nog van 2 naar 9 zakte, nu weer terug naar 2. Ook Rihanna gaat terug omhoog en staat nu weer op 3. De hoogste binnenkomer vinden we pas op 10: Kesha met ‘Die Young’.

Lager in de lijst kondigt Kerstmis zich aan want de jaarlijkse klassiekers beginnen de top 40 al weer te bereiken. Zo verwelkomen we de Pogues met ‘Fairytale Of New York ’ op 27 (van 53), en Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas’ op 30 (van 56). Ook andere klassiekers zoals ‘Last Christmas’ van Wham, Wizzard met ‘I Wish It Could Be Christmas Everyday’, Frankie Goes to Hollywood met ‘The Power of Love’ en Slade’s ‘Merry Christmas Everybody’ zijn op weg richting de top 40. Om nog maar te zwijgen over Shakin’ Stevens, Band Aid, Chris Rea en natuurlijk John Lennon. De laatste maand van het jaar is begonnen!

Blik op Europa

Wederom is de top 3 stationair in Europa. Bruno Mars blijft op 4 staan maar begint wel in te lopen op de nummers 2 en 3, dus een hogere plek dan de 4e is nog zeker mogelijk voor ‘Locked Out Of Heaven’. Binnen de top 10 maar één stijger en die is voor Alicia Keys. Zij gaat van 8 naar 5.Pink is de enige nieuweling. Zij stijgt van 11 naar 9.

Amelia Lily scoorde eerder al in Groot Brittannië maar dat resulteerde niet in een notering bij de bovenste 40. Nu lukt dat wel en dat gebeurt dankzij landen in Oost-Europa en op de Balkan. ‘You Bring Me Joy’ gaat van 46 naar 20. Op 29 komt Will.I.Am binnen, dit keer samen met Britney Spears. Met dit nummer - ‘Scream & Shout’ – is iets vreemd aan de hand omdat deze de lijst bereikt dankzij Frankrijk en België, ofwel de Franstalige gebieden. Normaal scoren deze artiesten eerst in Groot Brittannië, gevolgd door de Benelux en de Duitstalige gebieden, voordat ze doorbreken in de Franstalige regio van Europa. Dit keer is dat dus anders, en met de te verwachten hitnotering binnenkort in de andere genoemde gebieden is dit een serieuze kandidaat voor een top 10 positie.

Blick auf Deutschland

De top 4 is ongewijzigd in Duitsland. Pink komt met ‘Try’ binnen op 5 en scoort daarmee bij onze oosterburen wel een grote hit. Bij ons werd de top 10 niet bereikt en is zij inmiddels op de weg terug. Op 9 bereikt Seeed alweer voor de derde maal de bovenste 10. De hit carriere van deze berlijnse reggae/dancehall groep begon al in 2001, en ook in Oostenrijk scoorden ze in het verleden top 10 hits. Een nummer 1 notering werd echter nog nooit bereikt met één van hun singles, maar hun huidige album Seeed stond onlangs wel bovenaan in de albumlijst in Duitsland.

Net onder de top 10 is er weinig beweging, maar lager in de top 100 keert de meidenband Laing met ‘Morgens Immer Müde’ op 40 terug in de top 100. Als de voortekenen juist zijn dan zal dit nummer volgende week hard stijgen. Een top 10 notering is zeker mogelijk. Y-Titty zal met ‘Fest Der Liebe’ zeer hoog binnen kunnen komen en is ook een kandidaat. Tenslotte stijgt Lenka in een aantal landen langzaam naar grote hoogte, doch werd nog nergens de top 10 inmiddels bereikt. Ook nog niet in Nederland. ‘Everything At Once’ – het reclamedeuntje van Microsoft’s Windows 8 – gaat hier van 22 naar 19.

View on Ireland

Dit keer aandacht voor Ierland want daar komt er een bijzondere ‘charity’ single op 1 binnen. Met dit liedje wordt aandacht gevraagd voor de slopende ziekte van Hutchinson, een zeldzame vorm van hersenkanker die vooral voorkomt bij zeer jonge kinderen. Het meisje Lily-Mae, dochter van 2 bekende balletdansers in Ierland, droomt ervan om later een Prima Ballerina te worden. Echter de ziekte dreigt haar fataal te worden. ‘Tiny Dancer’, oorspronkelijk een hit voor Elton John, is ingezongen door een grote groep bekende Ierse artiesten. Echt internationaal bekende artiesten werkten hier wel niet aan mee. Het plan was om met kerstmis bovenaan te staan in Ierland, maar dat is nu al gelukt. Het is nog maar de vraag of dat over 3 weken ook nog het geval is.

Blik op de rest

Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts

Ster advertentie
Ster advertentie