Internationale charts: Emeli Sandé overheerst in UK

  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale charts: Emeli Sandé overheerst in UK

Elke maandag lees je op de website van de Mega Top 50 een overzicht van de internationale charts. Met deze week de overheersing van Emeli Sandé in het Verenigd Koninkrijk en een Roemeens project dat wellicht ook in Nederland hoge ogen gaat gooien.

View on the USA

6 weken al voert Maroon 5 inmiddels de Hot 100 aan, en voor de 5e week staat Psy net daarachter te trappelen op de 2e plaats. Dat kans dat Psy alsnog die nummer notering zal gaan behalen wordt wel steeds kleiner. Fun haalt voor de tweede keer dit jaar de top 3, en Taylor Swift is aan een tweede run begonnen met dank aan de airplay en online streams. Kesha gaat naar 5, en zoals aangekondigd de vorige keer haalt Rihanna met “Diamonds” de top 10, terwijl ook Ne-Yo dit haar na doet. Rihanna scoort hiermee alweer haar 23e top 10 hit en voor Ne-Yo is dit de 11e top 10 hit.

Taylor Swift houdt de traditie van de laatste weken in stand en heeft ook nu weer de hoogste binnenkomer. “State Of Grace” komt binnen op 13. Snelle stijgers zijn er voor Bruno Mars en Flo Rida. Bruno’s “Locked Out Of Heaven” gaat van 33 naar 15, en Flo rida stijgt met “I Cry” van 51 naar 24. Alvast een blik op volgende week wanneer we bijna alle nummers van het nieuwe album “Red” van Taylor Swift in de Hot 100 zullen gaan tegenkomen.

View on Britain

Emile Sandé is bijzonder populair in Groot Brittannié momenteel. Op 2 binnenkomers in de top 10 is zij actief als ondersteundende act. Natuurlijk en vooral op de eerste nummer 1 hit van Labrinth, want “Beneath Your Beautiful” stijgt van 85 naar 1. Maar ook samen met Naughty Boy scoort zij, want “Wonder” bereikt in de eerste week de 10e plaats. Daartussenin scoort JLS met “Hottest Girl In The Wold” hun elfde hit alweer, waarvan er vier de absolute top bereikten in Groot Brittannië. Daarnaast waren zij ook nog eens bij nog drie nummer 1 hits betrokken als deelnemer in een groter ensemble zoals bv op “Everybody Hurts”, het Engelse inzamelingsproject voor Haïti in 2010.

Onder de top 10 stijgen The Lumineers van 45 naar 23. “Ho Hey” is een echte “sleeper” in de Verenigde Staten waar dit nummer inmiddels op 27 staat maar nog steeds stijgt, en dat na 20 weken. Ook Nederland is nu gevolgd, want “Ho Hey” kwam bij ons op 40 binnen afgelopen zaterdag. En volgende week dan eindelijk gaan we de entree van Robbie Williams met “Candy” beleven, zeer hoog in de top 10, zo voorspel ik.

Blik op Europa

Psy staat nog steeds onbedreigd op 1, en Rihanna is weer terug op nummer 2, ten koste van Adele die met “Skyfall” de top 3 volmaakt. “One Day” stijgt naar 4 met dank aan de nummer 1 notering in Italië. Verder is er maar bitter weinig beweging in de top 10.

Met dank aan Groot Brittannië en Ierland komt Labrinth met “Beneath Your Beautiful ” als hoogste binnen op 19, en ook Alicia Keys haalt in haar zesde week eindelijk de bovenste 40. “Girl On Fire” scoort dankzij Nederland, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, en enkele landen uit het voormalig Joegoslavië.

Vue á France

En eindelijk behaalt Psy ook hier de 1e plaats na 3 weken Rihanna. In de geschiedenis van de Franse hitlijst zoals die wordt samengesteld door SNEP (sinds 1984) is dit inmiddels de 299e nummer 1 hit. De volgende nummer 1 is dus de 300e, en misschien wordt dat wel “One Day” van Asaf Avidan, die nu dus ook in Frankrijk de top 3 bereikt. In de 31e week keert Fun terug in de top 10, nadat “We Are Young” al eerder in juli ook al 2 weken op 10 in de top 10 had gestaan.

De hoogste binnenkomer komt van M Pokora en Tal die met “Envole-Moi” op 14 binnen denderen. Dit nummer komt van een album genaamd “Génération Goldman” welke allemaal liedjes bevat van Jean-Jacques Goldman, nu uitgevoerd door allerlei hedendaagse beroemde Franse artiesten zoals Amel Bent, Shy’m en Christophe Willem. Het album zelf komt overigens pas op 19 november op de markt. Jean-Jacques Goldman, onlangs 61 geworden, heeft in Frankrijk meer dan 40 singles uitgebracht en scoorde zijn grootste hits in de jaren 80 en 90. Zijn versie van Envole-Moi werd in 1984 voor het eerst uitgebracht, en later nog eens in 2003.

Vista a Italia

Na 8 weken is er eindelijk een nieuwe nummer 1 want na landen als Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, België, en Nederland bereikt Asaf Avidan & The Mojos met “One day” ook in Italië de toppositie. Of Asaf ook zo lang bovenaan zal staan is te betwijfelen aangezien Robbie Williams van 6 naar 2 gaat.

Naast Swedish House Mafia komt ook het Roemeense Fly Project met “Musica” in de top 10 binnen. “Musica” was al eerder een grote hit in thuisland Roemenië waar de 2e plaats werd bereikt. Fly Project brak in 2008 door in eigen land met “Brasil” en inmiddels hebben zij 7 hits achter hun naam staan. Met “Musica” staan zijn nu mogelijks voor een internationale doorbraak. Na Moldavië en Rusland is Italië aan de beurt. De vraag is welke landen er nog meer gaan volgen.

Blik op de rest

Ster advertentie
Ster advertentie