STEM! Wat is jouw favoriete saxofoonhit?

  1. Nieuwschevron right
  2. STEM! Wat is jouw favoriete saxofoonhit?

Als er één instrument hip is dan is het wel de saxofoon! En daarom zijn we op zoek naar jouw favoriete hits met een saxofoon erin.

2013 was het jaar waarin de saxofoon een grootse comeback maakte in de muziek, een trend die zich nog altijd doorzet. Het begon met Klangkarussell, een stel Oostenrijkers dat in de lente van vorig jaar een nummer 1-hit scoorde met 'Sonnentanz'. De saxofoon was een prominent onderdeel in de track, net als in andere grote hits uit 2013.

Saxofoonhits

Denk bijvoorbeeld aan 'Vandaag' van Bakermat, 'Ein Tag Am Strand' van Eelke Kleijn en 'Jubel' van Klingande. Nog altijd is het niet gedaan met saxofoonmuziek in de Mega Top 50, zo bewijst de re-entry van 'Changes' van Faul & Wad Ad vs. Pnau in de lijst van dit weekend.

Stukje geschiedenis

En dat terwijl de saxofoon een behoorlijk oud instrument is. In 1838 wil de Belg Adolphe Sax een instrument ontwerpen die de kracht van blaasinstrumenten combineert met de speelsnelheid van strijkinstrumenten. Hij verhuist naar Parijs en in de zomer van 1842 stelt hij de Franse componist Hector Berlioz en het conservatorium van Parijs zijn uitvinding 'de bassaxofoon' voor. Er is belangstelling en dus krijgt hij financiële steun om een saxofoonfabriek op te zetten.

Poll

Nu het instrument zo hip is, vinden we het een mooi moment om op zoek te gaan naar nog veel meer saxofoonhits. Ook in het verleden was het instrument namelijk regelmatig in de lijst te vinden. In 'Baker Street' van Gerry Rafferty bijvoorbeeld, of in 'Born To Run' van Bruce Springsteen, of in 'Smooth Operator' van Sade. Maar er zijn er nog veel meer! Stem op jouw favoriet en als die er niet tussenstaat, voeg 'm zelf toe. Je mag drie liedjes uitkiezen.

Wat is jouw favoriete hit met een saxofoon erin? Stem nu!

Ster advertentie
Ster advertentie