Internationale charts: De zomerhit van Oost-Europa

  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale charts: De zomerhit van Oost-Europa

In het overzicht van de internationale charts deze week veel aandacht voor Oost-Europa, want de zomerhit van dit jaar in die regio is een oude bekende. Dan Balan zat in O-Zone en scoort nu solo.

Dan Balan & Tany Vander & Brasco 'Lendo Calendo'

De zomerhit van het jaar in Oost-Europa is ‘Lendo Calendo’. Dit nummer van Dan Balan, waarbij hij de hulp krijgt van Tany Vander en Brasco is een grote hit in Rusland, Oekraïne, Azerbeijan, Roemenië en Moldavië. Dan Balan is in Oost Europa een grote naam. Eerder scoorde hij al enorme hits in met name Rusland met nummers als ‘Chica Bomb’, ‘Justify Sex’ en ‘Freedom’. Met ’Chica Bomb’ scoorde Dan Balan niet alleen een nummer 1 hit in Rusland, maar ook in onder meer Griekenland en Roemenië, terwijl het nummer ook de hitlijsten haalde in landen in West Europa zoals Duitsland, Frankrijk, Denemarken en zelfs Groot Brittannië.
Ook wij kennen Dan Balan, want hij was één van de drie leden van de band O-Zone die met ‘Dragostea Din Tei’ een dikke nummer 1 hit scoorde bij ons in 2004. Het nummer stond maar liefst 10 weken op 1. Het succes was echter van korte duur, want in 2005 viel de band uit elkaar. De 3 leden begonnen daarna allen met wisselend succes een solocarrière. Na initieel succes is het echter stil geworden rond Radu Sîrbu en Arsenie Todiras, maar Dan Balan heeft in eigen land, Moldavië, als ook in de landen daaromheen het succes weten te continueren.
‘Lendo Calendo’ staat inmiddels al weken in de Europese Top 50 waar het nummer inmiddels is gestegen richting de top 20. Momenteel is de focus van Dan Balan vooral gericht op het oosten, dus waarschijnlijk zullen we ‘Lendo Calendo’ voorlopig niet in de westerse hitlijsten gaan begroeten. Toch blijft het interessant om te zien hoe ver het nummer in Europa zal reiken. Het zou immers niet de eerste keer dat een nummer na een zegetocht door heel Europa alsnog de Mega Top 50 bereikt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Australië

België

Duitsland

Frankrijk

Moldavië

Rusland

Europese Top 50

Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts
Ster advertentie
Ster advertentie