Katy Perry geweerd uit Britse hitlijst

  1. Nieuwschevron right
  2. Katy Perry geweerd uit Britse hitlijst

Katy Perry zou eigenlijk al twee weken in de Official UK Singles Chart moeten staan met 'Roar', maar op verzoek van haar platenmaatschappij wordt de single geweerd uit de hitlijst. Dit alles zodat de zangeres volgende week binnen kan komen op nummer 1.

De hitlijst in Groot-Brittannië werkt net wat anders dan de Mega Top 50. Bij ons is het gebruikelijk dat een single laag binnenkomt in de lijst om in de weken erna omhoog te klimmen. Binnenkomen op nummer 1 is ongebruikelijk, tenzij een single echt een hype is, bijvoorbeeld door The Voice Of Holland. In Groot-Brittannië gaat het er anders aan toe, want soms gebeurt het weken achter elkaar dat er een track binnenkomt op de hoogste positie. De piek in de lijst ligt vaak al bij binnenkomst en daarna zakt de single langzaam weg. Platenmaatschappijen werken daaraan mee door bewust te wachten met de release van een single.

Een voorbeeld is 'Roar', de nieuwe single van Katy Perry die wereldwijd opduikt in de charts. Zo ook in de Mega Top 50 waar 'Roar' afgelopen zaterdag in de derde week steeg naar nummer 3. In de Official UK Singles Chart was 'Roar' de voorbije twee weken niet te vinden, terwijl dat al wel had gemoeten. Uit eigen onderzoek blijkt dat 'Roar' door de platenmaatschappij van Katy Perry, Universal Music, uit de lijst wordt gehouden. Aan de samenstellers van de UK Official Singles Chart is gevraagd om nog even te wachten met 'Roar'. Eigenlijk zou de track twee weken geleden binnen zijn gekomen rond de 70 en deze week zijn gestegen naar een plek in de buurt van de 60.

Ellie Goulding nog op #1

Universal Music heeft deze beslissing genomen om volgende week hoog te kunnen scoren met 'Roar'. De track is nu eindelijk ook in Groot-Brittannië te downloaden, iets dat inmiddels massaal wordt gedaan. Het kan daardoor bijna niet anders of Katy Perry verdrijft Ellie Goulding komende week van de eerste plaats in de Official UK Singles Chart. De Britse zangeres staat nu al drie weken aan kop met 'Burn', die afgelopen zaterdag trouwens in de Mega Top 50 steeg van nummer 48 naar 19. Verder in de rest van de top 20 dan valt het op dat er verder maar weinig beweging is in de lijst, met uitzondering van de nieuw binnenkomers van Shane Filan op 14 en vooral de Rizzle Kicks op 6. De Rizzle Kicks zijn een hip hop duo uit Brighton die met ‘Lost Generation’ deze week hun 4e top 10 hit scoren. ‘Lost Generation’ is afkomstig van hun 2e album Roaring 20s en dit album komt deze week uit in Groot Brittannië.

Lager in de lijst komt dan eindelijk ‘Same Love’ van Macklemore & Ryan Lewis binnen op 25. Als dat achteraf de hoogste positie zal blijken te zijn, dan is dat toch wel zo’n zware tegenvaller dat je haast zou vermoeden dat het grote publiek het onderwerp van deze uitstekende song niet moet. Dat zou toch wel triest zijn. Op 86 komen we de nieuwe van Robin Thicke tegen. ‘Give It 2 U’ is in ieder geval niet tegen gehouden door de platenmaatschappij en dus staat dit nummer wel in de lijst.

De top 20

1 1 Ellie Goulding ‘Burn’
2 2 Avicii ft Aloe Blacc ‘Wake Me Up’
3 3 Klangkarussell ft Will Heard ‘Sonnentanz (The Sun Don’t Shine)’
4 5 Lana Del Rey ‘Summertime Sadness’
5 6 Miley Cyrus ‘We Can’t Stop’
6 (-) Rizzle Kicks ‘Lost Generation’
7 9 Lady Gaga ‘Applause’
8 4 DJ Fresh vs Diplo ‘Earthquake’
9 11 Drake ft Majid Jordan ‘Hold On We're Going Home’
10 10 Robin Thicke ft T.I. & Pharrell 'Blurred lines'
11 7 Sean Paul ‘Other Side of Love’
12 8 Naughty Boy ft Emeli Sandé ‘Lifted’
13 13 Jay-Z ft Justin Timberlake ‘Holy Grail’
14 (-) Shane Filan ‘Everything To Me’
15 12 One Direction ‘Best Song Ever’
16 15 John Newman ‘Love Me Again’
17 20 One Republic ‘Counting Stars’
18 19 Naughty Boy ft Sam Smith ‘La La La’
19 16 Ray Foxx ft Rachel K. Collier ‘Boom Boom’
20 17 Tinie Tempah ft 2 Chainz ‘Trampoline’

Opvallend in de rest van de Official UK Singles Chart

24 29 Justin Timberlake ‘Take Back The Night’
25 (-) Macklemore & Ryan Lewis ft Mary Lambert ‘Same Love’
34 (-) The 1975 ‘Sex’
39 52 Bastille ‘Things We Lost in the Fire’
40 (re) Kanye West Feat. Jamie Foxx ‘Gold Digger’
41 61 Olly Murs ‘Right Place Right Time’
42 (re) Eminem ‘Lose Yourself’
47 60 Snow Patrol ‘Chasing Cars’
48 59 Vanessa Carlton ‘A Thousand Miles’
49 54 Miguel ‘Adorn’
60 (-) Wretch 32 ft Jacob Banks ‘Doing OK’
61 (-) Nina Nesbitt ‘Don't Stop’
75 100 Kodaline ‘Brand New Day’
79 (-) Weebl And May ft Brian Blessed, King Of The Hawkmen ‘Save The Badger Badger Badger’
86 (-) Robin Thicke Feat. Kendrick Lamar ‘Give It 2 U’

>> Bekijk de hele Official UK Singles Chart

Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts

Ster advertentie
Ster advertentie