Koningslied blijft te downloaden ondanks terugtrekken

  1. Nieuwschevron right
  2. Koningslied blijft te downloaden ondanks terugtrekken

John Ewbank mag het 'Koningslied' dan teruggetrokken hebben, het betekent niet dat het nummer niet meer te downloaden en te streamen zal zijn. Platenmaatschappij Universal Music, die het 'Koningslied' officieel uitbrengt, zegt dat de single gewoon beschikbaar blijft op de verschillende platforms.

Afgelopen vrijdag ging op verschillende radiostations het 'Koningslied' in première. John Ewbank componeerde de track op verzoek van het Nationaal Comité Inhuldiging en bepaalde samen met Alain Clark en Daphne Deckers de tekst, op basis van regels die Nederlanders in konden sturen. Meteen nadat het 'Koningslied' voor het eerst te horen was, barstte er een storm van kritiek los op sociale media als Twitter. Volkskrant-columniste Sylvia Witteman startte een petitie tegen het 'Koningslied' en Nico Dijkshoorn schreef voor een milde steniging te zijn 'van iedereen die aan deze wanstaltige troep heeft meegewerkt en nog gaat meewerken'.

'Ga je begraven in schaamte'

Mikpunt van alle kritiek was John Ewbank, die vrijdagavond in De Wereld Draait Door nog vertelde niet onder de indruk te zijn van alle meningen. Een dag later maakte hij op Facebook echter bekend genoeg te hebben van alle verwensingen naar zijn hoofd. "Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. 'Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet' - een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen."

Ewbank trok het 'Koningslied' terug, waardoor het Nationaal Comité Inhuldiging met een acuut probleem zit. Het nummer zou namelijk op 30 april gezongen worden door vele Nederlandse artiesten in Ahoy Rotterdam, waarbij Willem-Alexander en Maxima in Amsterdam mee konden kijken door middel van een satellietverbinding. Het comité maakt waarschijnlijk later vandaag bekend hoe het nu verder gaat.

'Koningslied' blijft te downloaden en streamen

Ondanks de terugtrekking van het 'Koningslied' door John Ewbank, bleef het nummer gewoon te downloaden en te streamen via platforms als iTunes en Spotify. Dat zal ook zo blijven, laat Universal Music weten in een reactie. Er is voorlopig geen aanleiding om de track ook van internet af te halen. Daardoor maakt het 'Koningslied' ook gewoon kans om komende week binnen te komen in de Mega Top 50. Het ziet ernaar uit dat dat inderdaad gaat gebeuren, aangezien het 'Koningslied' sinds vrijdag bovenaan staat in de downloadlijsten. De opbrengst van het 'Koningslied' gaat trouwens naar het Oranje Fonds.

'Koningin Voor Alle Mensen' in de Mega Top 50

Het 'Koningslied' kwam te laat uit om afgelopen zaterdag al binnen te komen in de Mega Top 50, maar er dook al wel een ander koningsgezind nummer op in de lijst. RTL Boulevard maakte namelijk samen met Eric van Tijn en verschillende bekende Nederlanders een nieuwe versie van de hit '15 Miljoen Mensen'. 'Koningin Van Alle Mensen' is bedoeld als bedanklied voor koningin Beatrix.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie