WK 2014: Muzikaal profiel van Australië

  1. Nieuwschevron right
  2. WK 2014: Muzikaal profiel van Australië

Tijdens het WK Voetbal maken we van elke tegenstander van het Nederlands elftal een muzikaal profiel. Met vandaag: Australië!

Australië is de tweede tegenstander van Nederland op het WK Voetbal. Australië is natuurlijk op voetbalgebied een onbeduidend land, maar dat geldt niet voor de popmuziek want daarin is Australië één van de meest toonaangevende landen van de wereld. Uiteraard kennen we het land op muzikaal gebied van monumenten zoals AC/DC, de Bee Gees, Olivia Newton-John, Kylie Minogue, Crowded House, Inxs, Johnny Logan (jawel, hij is Australisch, niet Iers), Men At Work, Midnight Oil, Natalie Imbruglia tot meer recentelijk Gotye en Vance Joy.
En dat terwijl we binnenkort 5 Seconds To Summer, Sia en Iggy Azalea zeer waarschijnlijk zullen mogen gaan begroeten in de Mega Top 50. Daarnaast zit er nog meer talent aan te komen zoals een zekere Samantha Jade, Guy Sebastian en de Janoskians. En dit is maar een willekeurige selectie uit de rijke Australische popmuziek.

Australische hitparade

Net als in veel landen heeft de hitparade bijgedragen tot de ontwikkeling van de hedendaagse popmuziek. Down under is deze ontstaan in 1966. Voor die tijd kende het land al hitlijsten maar dit waren geen nationale lijsten. Zo was er sinds 1958 een hitlijst van het radiostation 2UE in Sydney welke er al voor zorgde dat er een gedrukt exemplaar van hun lijst in de lokale platenzaken lag. Op 5 oktober 1966 publiceerde het popblad Go-Set de eerste echte nationale hitlijst. Dit was een top 40.
De eerste nummer één van deze lijst waren de Beatles met ‘Yellow Submarine’. Het blad zou voortbestaan tot en met augustus 1974. Net daarvoor was het blad Kent Music Report al in mei van dat jaar begonnen met het publiceren van een eigen nationale hitlijst. Doordat Go-Set ermee stopte, werd dit dus al vrij snel de enige nationale hitparade van het land. De nummer 1 in die tijd was Terry Jackson met ‘Seasons In The Sun’.

ARIA Chart

In 1983 kwam er de officiële erkenning van de Australian Recording Industry Association, ofwel ARIA, waarna in 1987 de naam van de publicatie waarin de lijst werd gepubliceerd veranderde in de Australian Music Report, ofwel AMR. Er kwamen meer veranderingen want in 1988 ging ARIA zelf een lijst samenstellen. Toen ontstond dus de ARIA chart. Echter AMR ging zelf ook door, en wel tot april 1998. Sindsdien heeft ARIA Charts de alleenheerschappij. De allereerste lijst die door de ARIA werd samengesteld dateert van 26 juni 1988 en werd aangevoerd door Cheap Trick met ‘The Flame’.

Grootste hits afgelopen jaren

2011
1. LMFAO & Lauren Bennet & GoonRock ‘Party Rock Anthem’
2. Gotye & Kimbra ‘Somebody That I Used To Know’
3. Maroon 5 & Christina Aguilera ‘Moves Like Jagger’
2012
1. Carly Rae Jepsen ‘Call Me Maybe’
2. PSY ‘Gangnam Style’
3. Guy Sebastian ‘Battle Scars’
2013
1. Katy Perry ‘Roar’
2. Robin Thicke & T.I. & Pharrell ‘Blurred Lines’
3. Passenger ‘Let Her Go’

Trends in Australië

De Australische hitlijst is tegenwoordig een mengeling van nationaal product gemixt met de grote internationale hits, waarbij het wel opvalt dat het regelmatig gebeurt dat deze grote internationale hits eerst doorbreken down under om daarna de rest van de wereld te veroveren. Het grootste voorbeeld van de laatste jaren zijn ongetwijfeld Macklemore & Ryan Lewis die eerst in Australië nummer 1 hits scoorden, voordat zij in eigen land (de VS) en de rest van de wereld dit succes kopieerden.
Daarnaast vinden ook vele jonge artiesten de weg naar de top 100, die trouwens nog steeds wordt samengesteld op basis van enkel verkopen, vooral downloads uiteraard. Streaming en Airplay telt dus niet mee zoals bij ons wel het geval is. Zo hebben dit jaar de lokale acts 5 Seconds of Summer, Sheppard en momenteel Justice Crew de eerste plaats al bereikt. Deze laatste band, welke voortkomt uit één van de vele talentenshows die het land rijk is en welke een grote invloed hebben op de Australische hitparade, voert deze week nog steeds de lijst aan. Hier volgt de rest van de top 10 zoals deze afgelopen zondag werd bekend gemaakt.
1. (1) Justice Crew ‘Que Sera’
2. (2) Nico & Vinz ‘Am I Wrong’
3. (4) Mr. Probz ‘Waves’
4. (3) Milky Chance ‘Stolen Dance’
5. (8) Sam Smith & Mary J. Blige ‘Stay With Me’
6. (10) Sheppard ‘Geronimo’
7. (5) Iggy Azalea & Charli XCX ‘Fancy’
8. (6) Sia ‘Chandelier’
9. (7) Ariane Grande & Iggy Azalea ‘Problem’
10. (9) Zhu ‘Faded’
Arthur DeWaal
Mega Top 50 specialist internationale charts
Ster advertentie
Ster advertentie