90s Album Special: Metallica - The Black Album

  1. Nieuwschevron right
  2. 90s Album Special: Metallica - The Black Album

In deze Special alles over The Black Album, het album waarmee Metallica niet alleen de metal liefhebbers bereikte, maar ook het grote publiek.

Beluister de hele Special:

Highlights uit de Special:

Metal, het genre dat lang het meest agressieve genre binnen de popmuziek was. Ooit uitgevonden door de band Deep Purple.

Andere metal pioneers waren Black Sabbath, met Ozzy Osbourne en Judas Priest. Maar als ik metal zeg, dan denk ik toch meer aan dit geluid:

Metallica wereldsterren dankzij succes The Black Album

Dat komt vooral door het titelloze album dat de band Metallica 12 augustus 1991 uitbracht, dat al snel The Black Album als bijnaam kreeg. Dit album maakte Metallica van metalhelden tot wereldsterren.

Metallica hit 'One'

Ze hadden al een behoorlijke anthem op hun naam staan; het bekende 'One'.

Nieuwe producer Bob Rock was even wennen

Die klassieker komt van het al even klassieke album ...And Justice For All uit 1988. De nieuwe producer van Metallica, Bob Rock, vond dat het na dat album nog wel een stapje groter mocht klinken. Metallica was het er zelf eerst niet zo blij mee. Ze vertrouwden die Bob niet helemaal want hij was eigenlijk vooral bekend van de sound van 'poedelrockers' als Motley Crew en Bon Jovi.

Eerste single The Black Album 'Enter Sandman'

De eerste single van The Black Album werd een dijk van een hit voor Metallica; 'Enter Sandman', met dat spooky gebedje erin.

Metallica tweede single van The Black Album - 'Nothing Else Matters'

Maar het werd nog veel gekker met het succes van Metallica, want niet lang na 'Enter Sandman' kwam de band in de zomer van 1991 met een singledie zelfs je oma nog mee zingt. 'Nothing Else Matters' kwam acht jaar later nog een keer uit in een uitvoering met orkest, wat de track tot een van de grootste klassiekers aller tijden maakte.

'Sad But True'

Metallica werd door het album een van de grootste bands van de 90s. Een juweeltje op het album dat minder bekend is dan de grote hits, maar zeker de moeite van het beluisteren waard is; 'Sad But True':

Ster advertentie
Ster advertentie