Deze week 47 jaar geleden: de chart van 30 okt. 1965

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze week 47 jaar geleden: de chart van 30 okt. 1965

We smokkelen deze keer een weekje, maar we hebben dan ook een hitfeit dat te mooi is om te laten liggen. En we gaan daarvoor zelfs 47 jaar terug in het verleden, en komen uit in 1965. Op 30 oktober van dat jaar verschijnt de allereerste Parool Top 20, de voorloper van de Mega Top 50!

Het leuke van de Mega Top 50 is dat het lang niet altijd een top 50 is geweest. In de jaren ‘80 en ‘90 hadden we een Top 100, in de jaren ’70 en ’80 weer een Top 50, begin jaren ’70 was het een Top 30 en in de jaren ’60 bleef de lijst beperkt tot een Top 20.

De eerste Top 20 wordt op 30 oktober 1965 samengesteld door het landelijk dagblad Het Parool. De lijst is ook wel bekend als de PS Popparade. De hitparade wordt niet alleen in de krant gepubliceerd, maar is ook terug te vinden in de VARA-gids en in het popblad Hitweek. Vanaf februari 1966 is de Parool Top 20 ook op de radio te beluisteren, in het programma Tijd voor Teenagers, gepresenteerd door de legendarische Herman Stok.

De eerste Parool Top 20 wordt aangevoerd door –hoe kan het ook anders– the Beatles. Hun ‘Yesterday’ leidt op 30 oktober de dans en zal maar liefst acht weken achter elkaar bovenaan prijken. Dan zijn we nog niet van the Beatles af, want als opvolger komt op 25 december 1965 ‘We can work it out’ van het zelfde viertal op #1 binnen. Die single houdt het zeven weken lang aan kop uit en wordt opgevolgd door nóg een Beatles-hit. Op 12 februari 1966 komt namelijk ‘Michelle’ bovenaan de Parool Top 20 binnen. Pas vijf weken later, op 19 maart, staan the Beatles de leiding af, en wel aan ‘These boots are made for walking’ van Nancy Sinatra.

Op 12 februari 1966 bezet het kwartet uit Liverpool zelfs de hele top 3, want dan staat ‘Michelle’ op #1, ‘We can work it out’ op #2 en de lp ‘Rubber soul’ op #3. Een album in een single-hitparade, kan dat zomaar? Ja hoor, in de jaren ’60 kon dat in de Parool Top 20 zomaar. Het komt niet vaak voor, maar er zijn meer voorbeelden van te noemen; die bewaren we voor een andere keer.

Even terug naar die eerste lijst van 30 oktober 1965. Één groep uit die allereerste lijst scoort vandaag de dag nog steeds hits. The Rolling Stones stonden met ‘Doom and gloom’ afgelopen zaterdag in de nieuwe Mega Top 50 op #45 genoteerd. Zevenenveertig jaar daarvoor staat de Londense groep ook al in de allereerste Parool Top 20, en wel op #6 met ‘(I can’t get no) Satisfaction’. Ook Neerlands trots Golden Earring is nog altijd actief trouwens; dit jaar scoorden ze nog een #1-album met ‘Tits n ass’. Ook die Haagse band scoort een hit in de eerste Parool Top 20. Hun debuutsingle ‘Please go’ staat op #13 genoteerd. De groep noemt zich dan nog, in meervoudsvorm, Golden Earrings.

In de allereerste top 10 van de Parool Top 20 staat ook nog een plaat die in de 90’s opnieuw een hit wordt. Op #10 staan in 1965 the Righteous Brothers met ‘Unchained melody’. Dat nummer beklimt eind 1990 na een heruitgave opnieuw de hitlijsten en komt dan zelfs op #1 in de Mega.

In die eerste lijst komen we the Beatles twee keer tegen. ‘Yesterday’ voert de ranglijst aan, maar op #4 staat ook nog ‘Help!’ De Nederlandse eer wordt naast Golden Earrings hoog gehouden door nog vier hits, die trouwens allemaal covers zijn. Op #9 staan the Phantoms met ‘I’ll go crazy’ (origineel van James Brown), op #11 Johnny Lion met ‘Sophietje’ (vertaald uit het Zweeds; het heet eigenlijk ‘Frøken Fråken’), op #19 Don Mercedes met ‘Zomaar een soldaat’ (een cover van ‘The Universal soldier’ van Donovan) en op #20 Ria Valk met ‘Als ik de golven aan het strand zie’ (het origineel van Herb Alpert heet ‘Surfin’ senorita’). Nederlandse successen zijn maar dun gezaaid in die jaren; de eerste Nederlandse nummer één in de Parool Top 10 volgt pas op 13 augustus 1966, wanneer ‘Dans je de hele nacht met mij’ van Karin Kent een weekje bovenaan staat.

Verder vinden we in de lijst een mooie afspiegeling van de jaren ´60. Er is Britse beatmuziek (‘This strange effect’ van Dave Berry, hits van the Hollies, the Fortunes en the Searchers), protesthits uit Amerika (‘Eve of destruction’ van Barry McGuire, ‘Like a rolling stone’ van Bob Dylan), maar ook instrumentale rariteiten zoals de sirtaki ‘Zorba de Griek’ van componist Mikis Theodorakis en ‘Il silenzio’ van trompettist Nini Rosso.

Over een paar weken gaan we nóg verder terug in de tijd, want dan staan we stil bij de start van de voorloper van de Parool Top 20, de Tijd voor Teenagers Top 10.

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie