17-jarige Silentó maakt debuut in Mega Top 50

  1. Nieuwschevron right
  2. 17-jarige Silentó maakt debuut in Mega Top 50

De Mega Top 50 telt twee binnenkomers deze week. De hoogste daarvan is van de pas 17-jarige Silentó.

En dat is zes, zeggen Nicky Jam en Enrique Iglesias dan! 'El Perdón' is de hele zomer al niet van de toppositie af te branden. De hele top 3 zit vast en daaronder gaan de verschuivingen ook maar heel langzaam. Vette kans dus dat 'El Perdón' ook volgende week nog de Mega Top 50 aanvoert. En dat zou een nieuw feestje voor beide heren betekenen, want dan is het de populairste Jam uit de Mega-geschiedenis. Tot nu toe is dat 'Summer Jam' van The Underdog Project & The Sunclub. In 2003 hadden we daar zeven weken lang mee te maken aan de top van de Mega Top 50, dus die prestatie is door Nicky Jam bijna geëvenaard.
'El Perdón' bereikte inmiddels de bovenste plek in Nederland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en Mexico. In Amerika staat 'ie op 1 in twee gespecialiseerde Latin-hitlijsten van Billboard, maar in de Billboard Hot 100 valt de topplek nog wat tegen, met slechts een 66e plaats. Daar valt dus nog wat terrein te winnen!
Goed, de top blijft dus onveranderd. Een heel stuk lager komen we deze week twee binnenkomers tegen. We nemen ze weer zoals altijd even met je door.

Silentó: 'Watch Me (Whip/Nae Nae)' (39)

Zeventien jaar is Ricky Lamar Hawk nog maar en toch heeft 'ie al een miljoen stuks van z’n debuutsingle verkocht. Als Silentó beklom hij de afgelopen maanden de Amerikaanse hitlijst en 'Watch Me (Whip/Nae Nae)' schopte het daarin tot de derde plek.
Silentó, uit Atlanta, Georgia, zit nog op de middelbare school. Eind januari, net na z’n zeventiende verjaardag, mikte hij 'Watch Me' op z’n YouTube-kanaal. Binnen een week had ie in Amerika al tweeënhalf miljoen streams te pakken! De platenmaatschappijen wisten dus niet hoe snel ze hem een contract onder de neus moesten schuiven. In april tekende hij voor een grote firma, een maand later werd de track als single uitgebracht met een professionele clip, een paar maanden later leverde hem dat een top 3-hit in Amerika op, een top 10-hit in Australië en een top 20-hit in Engeland. Maar de ultieme beloning is natuurlijk deze 39e plek in de Mega Top 50!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Joe Stone & Montell Jordan: 'The Party (This Is How We Do It)' (46)

Ken je het Droste-effect? In de jaren ’50 had chocoladefabrikant Droste een blik cacao op de markt met een afbeelding van een verpleegster die op een dienblad een blik cacao had. Met daarop een verpleegster die op een dienblad een blik cacao had. Met daarop een verpleegster die een dienblad met een blik cacao had. Met daarop… nou ja, je snapt het!
Iets dergelijks is aan de hand met 'The Party (This Is How We Do It)'. We beginnen bij Maurice Oude Booyink, 31 jaar, afkomstig uit Almelo en al jaren aan de weg timmerend als dj onder de naam Joe Stone. Maurice alias Joe beleeft deze maand eindelijk zijn doorbraak met het nummer 'The Party'. In Engeland bereikte hij er al de top 20 mee, en ook in de Mega Top 50 zit er een fraaie notering aan te komen.
Maarrrrrr… 'The Party' is geen eigen nummer van Joe Stone. Het is een remix van 'This Is How We Do It', een hiphophit waarmee de Amerikaanse zanger Montell Jordan in 1995 een vette hit scoorde: in de Mega Top 50 bleef hij nét onder de top 10 hangen en in Amerika werd het een nummer 1-hit. Netjes van Joe Stone dat hij op de release van 'The Party (This Is How We Do It)' zowel de originele titel als een featuring voor de originele zanger over heeft.
Maarrrrrr… ook Montell Jordan had ’t niet van zichzelf. Montell speelde leentjebuur bij collega-hiphopper Slick Rick. Slick Rick nam in 1989 het nummer 'Children’s Story' op. Dat nummer is bij ons onbekend gebleven, maar in Amerika bereikte het de top 5 van de R&B- en de rap-hitlijsten. Sindsdien is de track werkelijk tientallen keren gesampled en gecoverd en in de VS wordt ’t beschouwd als één van de beste en belangrijkste rapnummers. Montell Jordan was in ieder geval de man die er het meeste succes mee had en dus de top spot in de Billboard Hot 100 wist te pakken.
Maarrrrrr… ook Slick Rick had ’t niet zelf bedacht! Tenminste, niet helemaal. Slick Rick samplede namelijk zelf weer de baslijn uit het nummer 'Nautilus' van Bob James. James is een inmiddels 75-jarige jazzmuzikant. In 1974 bracht hij het album One uit, waarvan 'Nautilus' het sluitstuk is. En 'Nautilus' is beroemd geworden als één van de meeste gesamplede tracks uit de hiphopgeschiedenis. Niet alleen Slick Rick gebruikte het nummer, maar ook hiphopgrootheden als Run-DMC, Ice-T, Eric B & Rakim, a Tribe Called Quest, Ghostface Killah, Lupe Fiasco, Wu-Tang Clan, DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince en Mary J. Blige. En daarmee hebben we dan de inmiddels 41-jarige oorsprong te pakken van 'The Party' van Joe Stone. Een gratis stukje muziekgeschiedenis van onze kant.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie