'Kuikentje Piep' is de hoogste nieuwe op #8

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kuikentje Piep' is de hoogste nieuwe op #8

Na 'Schnappi Das Kleine Krokodil' en 'Axel F' van Crazy Frog scoort wederom een fictief dier een enorme hit in de Mega Top 50! 'Het Kuikentje Piep' van Pulcino Pio is de hoogste nieuwe op #8.

Dit deuntje is zó irritant, dat móet wel een wereldhit worden! Via Brazilië en Italië komt ‘Het Kuikentje Piep’ naar Nederland overgewaaid. Het van oorsprong Braziliaanse kinderliedje werd door de Italiaanse radiozender Radio Global opgepikt en is in Italië al een grote hit geweest. Inmiddels is het al in achttien talen vertaald en voorzien van een bijpassende clip. Benieuwd naar de hele ontstaansgeschiedenis van 'Het Kuikentje Piep'? Check ons uitgebreide verhaal!

David Bowie: Where are we now? (23)

‘Where are we now?’ Nou, in Berlijn denk ik, David. Bowie gaat met zijn nieuwe single terug naar zijn Berlijnse tijd. Tussen 1976 en 1979 woonde hij in de tegenwoordige hoofdstad van Duitsland. In de tekst van ‘Where are we now?’ heeft hij het dan ook over de Potzdamer Platz, de Nürnberger Strasse, de Bösebrücke (de eerste grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn die eind 1989 weer openging nadat de muur gevallen was), gaat hij naar de discotheek Dschungel en doet hij zijn inkopen bij KaDeWe, het Kaufhaus Des Westens.

De verrassings-single van Bowie is een cadeautje voor zijn eigen 66e verjaardag. Het is zijn eerste nieuwe werk in ruim tien jaar. In het voorjaar van 2002 scoorde hij zijn laatste hit met ‘Slow burn’. Toen hadden we nog een Mega Top 100; de single kwam tot plaats #69. Met deze 23e plek voor ‘Where are we now?’ scoort Bowie zijn grootste hit in deze eeuw. In de allerlaatste week van 1999 stond hij nog op #21 genoteerd met een remix van ‘Under pressure’. Als we alleen kijken naar nieuwe singles, dan moeten we zelfs helemaal terug naar 1987 om een hogere Bowie-notering tegen te komen. Bijna 26 jaar geleden stond hij op #15 genoteerd met ‘Day in day out’.

Na deze nieuwe single volgt in maart ook een nieuw Bowie-album. Een Engelsman die dat nieuwe album nu al bestelt, krijgt de nieuwe single al vast gratis in de bus. Echter, die gratis tracks mogen volgens de regels niet worden meegeteld bij de samenstelling van de Britse hitparade. Het lastige is, dat de charts-samenstellers geen onderscheid kunnen maken tussen tracks die wél en tracks die niet betaald zijn. Vandaar dat de samenstellers besloten om de single maar helemaal niet mee te tellen. Daarmee zou Bowie een mogelijke #1-hit mislopen, dus daar kwam weer een hoop protest tegen. Nu mag de single alsnog de Britse hitparade in, maar dan moeten de downloadplatforms wel kunnen aangeven voor welke verkopen betaald is. Zodat Bowie alsnog aan een nieuwe hit kan worden geholpen.

Ben Pearce: What I might do (34)

De Manchester producer Ben Pearce maakt z’n debuut in de Mega Top 50 deze week. Ben was al een paar jaar actief in de muziek als platenbaas van het labeltje Purp&Soul. Met ‘What I might do’ zet hij z’n eerste schreden op het producerspad.

In ‘What I might do’ zit een sample van een track van Anthony Hamilton. Wij kennen die Amerikaanse zanger nauwelijks, maar in eigen land heeft hij al goede zaken gedaan. ‘What I might do’ bevat een sample uit het nummer ‘Cornbread, fish & Collard greens’, van het album ‘Comin’ from where I’m from’ uit 2003. Hamilton verkocht er in eigen land maar liefst 1,2 miljoen stuks van. In Nederland had Hamilton in 2004 al een bijna-hitje met ‘Sunshine’, een single waarbij hij de zangpartijen deed bij de raps van Twista.

Lisa Lois: Silhouette (42)

‘Silhouette’ is pas het eerste nummer dat Lisa Lois zelf ooit geschreven heeft. Haar debuuthit ‘Hallelujah’, de best verkochte single van 2009, was een nummer van Leonard Cohen, maar ook haar andere twee hits, ‘No good for me’ en ‘Promises promises’ werden door anderen gepend. ‘Silhouette’ is overigens ook niet helemaal van haarzelf trouwens; medecomponist is Aïrto Edmundo, een ex-voetballer van het Bredase NAC.

Met deze vierde hit komt Lisa Lois, die eigenlijk Lisa Hordijk heet, weer op gelijke hoogte met haar broer Chris. Chris Hordijk eindigde in de vorige Voice of Holland-reeks als tweede. Dat leverde hem vorig jaar in een paar maanden tijd vier hits op, waaronder een #1-hit voor ‘Time after time’.

Matt Simons: With you (44)

‘With you’ van de Amerikaanse singer-songwriter Matt Simons was op 8 januari te horen in aflevering 4617 van GTST, de moeder der Nederlandse soapseries. Tijdens een dramatische ziekenhuisscene waarbij Bing in coma raakt, komt Matt Simons voorbij. Of nou ja, zijn liedje dan. De vraag naar het nummer was in één klap enorm en afgelopen week ontstond er in heel Nederland een run op het nummer.

Matt Simons bracht een jaar geleden zijn debuutalbum ‘Pieces’ uit, waar ook ‘With you’ op staat. Er leek echter geen kip geïnteresseerd in zijn muziek, dus Matt keek raar op toen ineens een heel land aan de andere kant van de Atlantische Oceaan naar hem op zoek was. Hij twittert: “Well, it’s been a crazy day. My song “With you” was featured on a Dutch soap today and is now in the iTunes charts. Thanks GTST redactie!”

Mocht het succes van Simons maar beperkt blijven tot één week, dan wordt er niet getreurd. Matt komt er zonder hulp heus wel; hij heeft een conservatoriumstudie achter de rug en is cum laude geslaagd als uitvoerend jazzsaxofonist. Een man met talent dus.

Bruno Mars: When I was your man (47)

Het Marsmannetje is er al weer met een nieuwe single. Zijn vorige, ‘Locked out of heaven’, staat nog altijd op #4 genoteerd. Toch vond Bruno het al weer tijd worden voor een nieuwe hit, en die krijgt ie dan ook meteen, via de ballad ‘When I was your man’. Bruno Mars scoort er zijn negende notering mee in de Mega Top 50. Zes van de vorige acht wist hij in top 10-hits om te zetten, en dat in drie jaar tijd.

Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout (1)

Aan de kop van de Mega Top 50 zien we nog altijd Will Adams en Britney Bitch. De concurrentie ligt echter op de loer. Drie artiesten staan te trappelen om die bovenste plek over te nemen van ‘Scream & shout’.

Vlak onder Will.i.am en Britney komt Tom Odell aangesneld. ‘Another love’ staat al voor de zesde week genoteerd, maar sprint deze week door van 9 naar #2. De snelste stijger in de Mega Top 50 is echter P!nk met ‘Just give me reason’. Die track klimt van 43 naar #6 en zou haar eerste nummer één-hit kunnen gaan betekenen, na 25 hits die dat niet lukte. Maar ook de hoogste nieuwkomer van deze week maakt een goede kans, het aanstekelijke ‘Kuikentje piep’ van Pulcino pio op #8.

Elders op de Mega Top 50-site kun je lezen over de langste wachttijden tussen twee nummer één-hits voor een artiest. Britney Spears kan zich inmiddels bij het rijtje voegen van artiesten die langer dan tien jaar op een nieuwe charttopper hebben moeten wachten. In 1999 en 2000 stond ze drie keer bovenaan in de Mega Top 50. Haar laatste #1-hit was, op 13 mei 2000, ‘Oops!... I did it again’. Op 22 december vorig jaar kwam daar, na twaalf en een half jaar, een vervolg op via ‘Scream & shout’.

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie