Internationale charts: Rihanna scoort met "Diamonds"

  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale charts: Rihanna scoort met "Diamonds"

Elke maandag op de Mega Top 50 website: een overzicht van de belangrijkste internationale charts! Afgelopen weken viel vooral de opmars van Psy's "Gangnam Style" op en dit keer is het "Diamonds" van Rihanna die eruit springt. In vele landen komt deze single hoog binnen of stormt hij de top 10 in!

View on the USA

Maroon 5 heeft de toppositie in de Billboard lijst weten te behouden, alhoewel de voorsprong op Psy minimaal was. Minder dan 1% in “Chartpoints” was het verschil dit maal, terwijl dat de week ervoor nog 7% was. Toch blijft het spannend, en veel zal afhangen of dat Psy nog meer op de Amerikaanse radio aan airplay zal gaan winnen, want daar werd het verschil tussen de 2 toppers nog gemaakt deze week.

De hoogste “new entry” is dus voor Taylor Swift met “Begin Again”, traditioneel dankzij uitstekende download verkopen in de eerste week. Ook Kesha komt hoog binnen in de Hot 100. “Die Young” komt binnen op 13, ook al dankzij uitstekende eerste weeks verkopen. Vlak daarachter op 16 alweer een nieuwe: Rihanna met “Diamonds”. Met name Rihanna is op termijn een sterke kandidaat voor de toppositie in de VS. En dan is er ook nog “Finally Found You” van Enrique Iglesias en Sammy Adams die samen stijgen van 83 naar 24.

View on the UK

En wederom is er een nieuwe nummer 1 in Groot-Brittannië, zoals bijna elke week. Dit keer is het Rihanna die met “Diamonds” in één klap de top van de Britse hitparade bereikt. Dit is haar 7e nummer 1 hit en dat in 6 jaar tijd.
In de top 5 in totaal 4 binnenkomers, te weten One Direction op 3, Adele met de titelsong van de nieuwste James Bond film op 4 en Ellie Goulding op 5. Adele is van deze laatste 3 toch nog kandidaat voor de nummer 1 positie volgende week. Dit omdat bij het maken van de lijst “Skyfall” pas 2 dagen beschikbaar was.

Na al het geweld in de top 10 zien we in de rest van de lijst verder weinig gebeuren. Ok, Jason Mraz stijgt met “I Won’t Give Up” van 23 naar 11, en Nicki Minaj gaat van 43 naar 20 en haalt dus de bovenste 40. Tenslotte op 26 alweer een nieuwe single van Taylor Swift, en wel de titeltrack van haar laatste album: “Red”, volgende week ook binnen in de VS voorspel ik. Voor Groot Brittannië zullen we dan de Swedish House Mafia in de top 10 mogen verwelkomen.

Blik op Europa

Psy staat voor de tweede week bovenaan, maar op 2 knalt Rihanna de top 100 binnen. Dit is de hoogste binnekomer van deze eeuw en we moeten terug naar midden jaren 90 om nog eens zo’n hoge binnenkomer tegen te komen. Toch is het gat naar de nummer 1 positie nog enorm. Stationair op 3 staat “One Day” en ook deze hit wint nog steeds aan populariteit. Het lijkt er dus op dat dit de top 3 voor de komende weken zal zijn. Op 10 haalt The Script dan eindelijk toch nog de top 10 dankzij hitnotering in Groot Brittannië, Ierland, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Finland, Hongarije, en Slovenië.

Binnen in de lijst op 17 en ongetwijfeld op weg naar de top 10 is de boyband One Direction met “Live While We’re Young”. Dit is in één klap de grootste hit van One Direction in Europa tot nu en zou volgende week zo maar de top 10 kunnen halen. Toch ook nog even Robbie Williams vermelden, die met “Candy” stijgt van 86 naar 38, en dat vooralsnog zonder steun van Groot Brittannië en Ierland, waar de plaat vreemd genoeg nog niet genoteerd is.

Blick auf Deutschland

In Duitsland was er deze week een felle discussie over de samenstelling van de lijst. Het feit deed zich namelijk voor dat de meest verkochte plaat – Lena met “Stardust” – niet op 1 stond, maar dat “One Day” terug naar de 1e plaats steeg. Dat komt omdat de duitste lijst wordt samengesteld op basis van verkoop-omzet, en niet op basis van verkoop-aantallen. Aangezien de single van Lena met flinke koritng werd verkocht, en die van Asaf Avidan niet, kon het gebeuren dat de meest verkochte single toch niet bovenaan eindigde de afgelopen week.

Net onder de top 10 komt Schiller Mit Unheilig met “Sonne” op 12 binnen. Ook hoog binnen in de top 100 zijn Fritz Kalkbrenner met “Get A Life” op 22 en Akicia keys met “Girl On Fire”. Volgende week zal de top er weer heel anders uitzien. Juist vanwege de nu beeindigde kortingsactie rond Lena, verwacht ik dat zij zal gaan zakken. Adele zal met “Skyfall” hoog binnenkomen alsmede Robbie Williams met “Candy” en Rihanna met “Diamonds”. Ook zal Psy nog stijgen, dus zal er wederom voldoende beweging te zien zijn in de top 10 bij onze oosterburen.

Vista a Italia

In Italië gaat Pulcino Pio nog steeds aan de leiding, althans volgens Fimi. Er zijn meerdere lijsten in Italië. Zo staat bij Musica i Dischi – de oudste lijst van Italië – P.E.S. van Club Dogo inmiddels op 1. P.E.S. heeft niet eens een top 10 notering bij Fimi. Hetzelfde nummer staat ook bovenaan bij Hitparade Italia. Bij MTV Italia staat Asaf Avidan op 1. En zo zijn de hitparade samenstellers het in Italië duidelijk niet eens met elkaar.

Verder zijn ook in Italië de algemene internationale trends zichtbaar, Psy, One Direction en The Script zijn alle drie binnen in de top 10.

Blik op de rest

Ster advertentie
Ster advertentie