Douwe Bob verslaat Kenny B in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Douwe Bob verslaat Kenny B in Album Top 100

Douwe Bob scoort met zijn tweede album zijn eerste nummer 1 in de Album Top 100. De zanger verslaat daarmee Kenny B.

Na een spannende week, waarin de albums van Douwe Bob en Kenny B om de eerste plaats vochten, is het Douwe Bob die aan het langste end trekt. Zijn tweede album, Pass It On, is de nieuwe #1 in de Album Top 100. Daarmee is hij de eerste voormalige deelnemer van De Beste Singer-Songwriter van Nederland die dat presteert. Zijn debuutalbum Born In A Storm reikte twee jaar geleden tot de zevende plaats.

Kenny B net niet

Bijna had Kenny B een dubbelslag geslagen: gelijktijdig een #1-single (‘Parijs’) en een #1-album (Kenny B). Maar op het laatste moment stak Douwe Bob daar een stokje door met zijn album Pass It On op #1 binnen te komen. De kans is echter groot dat Kenny B volgende week alsnog zijn #1-album krijgt, want echt grote releases zitten er de komende week niet aan te komen.

Geen finale, wel top 10 voor Trijntje

‘Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis was afgelopen dinsdag niet sterk genoeg om de finale te halen van het Eurovisie Songfestival, dat vanavond plaatsvind in Wenen. Het nummer is de laatste track op het gelijknamige album dat binnenkomt op de zesde plaats. Het is een lekker soulalbum, met veel betere nummers dan ‘Walk Along’, waarmee Trijntje geen slecht figuur had kunnen slaan op het liedjesfestival.
De elf nummers op Walk Along zijn geschreven en geproduceerd door Anouk. Op het album werkten de twee samen met de Zweedse topproducers Tore Johansson en Martin Gjerstad, die ook verantwoordelijk waren voor de laatste twee albums van Anouk. Na Wrecks We Adore (#1 in 2012), is Walk Along het tweede album dat Trijntje met Anouk maakte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#7 Faith No More: Sol Invictus

Het voorlaatste album van Faith No More dat een notering kreeg, was Album Of The Year, dat het echter niet werd. Hoger dan #36 kwam het in 1997 niet. Beter deed King For A Day – Fool For A Lifetime het twee jaar daarvoor: #8. Maar met Sol Invictus overtreft de Amerikaanse rockband zichzelf, want dat komt binnen op de zevende plaats. Het is het eerste album dat de band rond zanger Mike Patton maakt, sinds de band in 2009, na een stilte van elf jaar, weer de bühne op ging.

#22 Paul Weller: Saturns Pattern

Met een 22e plaats voor Saturns Pattern, het twaalfde soloalbum van de Britse muzikant Paul Weller (The Jam, Style Council), scoort hij bijna zijn beste album. Alleen Stanley Road met de hit ‘You Do Something To Me’, zijn eerste solohit in 1995 (#21), deed het beter: #18.

#24 Whitesnake: The Purple Album

Het grote succes dat de Britse rockband Whitesnake had, speelde zich af in de jaren ’80. Onze eigen Adrian ‘Adje’ Vandenberg speelde van 1985-1987 gitaar bij de groep, en heeft dat succes mee mogen maken. Hij speelde slechts op één album mee: 1987 (#27 in 1987), maar wel het meest succesvolle. Op ‘Here I Go Again’ (bij ons #6, #1 in Amerika) speelde hij de solo! The Purple Album is geen echt Whitesnake album, maar bevat remakes van nummers van Deep Purple uit de periode juli 1973-maart 1976.

#41 Kawasi Washington: The Epic

Je moet er wel even voor gaan zitten, voor The Epic, het nieuwe album van de Amerikaanse saxophonist Kawasi Washington. The Epic beslaat namelijk drie cd’s, met in totaal 172 minuten muziek! Niet minder dan een koor van 20 leden en een orkest van 32 personen werkten aan The Epic mee.

#43 Twenty One Pilots: Blurryface

Vorig jaar stond het album Vessel van Twenty One Pilots een weekje op #97. Die notering dankte het Amerikaanse duo aan hun optreden op Pinkpop, want het album was al een jaar oud. Dat optreden zorgde voor genoeg bekendheid, waardoor het album Blurryface binnenkomt op de 43e plaats. Dit keer zonder dat Tyler Josph en Josh Dun op een festival stonden.

#44 Mariah Carey: #1 To Infinity

Echte hits scoort de Amerikaanse Mariah Carey niet meer sinds ‘We Belong Together’ uit 2005. Uit dat jaar stamt ook het album The Emancipation Of Mimi, dat nog goed was voor een achtste plaats en bijna een jaar stond genoteerd. #1 To Infinity is het vierde verzamelalbum van Carey met voornamelijk hits uit haar beginperiode. Daaronder de twee #1-hits ‘I’ll Be There’ (uit 1992) en ‘Without You’ (uit 1994). Maar wie zit daar nou nog op te wachten? En dus staat er ook een nieuw nummer op #1 To Infinity: het nummer ‘Infinity’.

#55 B.B. King: The Complete Collection

In de jaren ’50 trad Riley B. King op als dj en zanger onder de naam Beale Street Blues Boy, later verkort tot Blues Boy en uiteindelijk tot B.B. King. Donderdag 14 mei overleed B.B. King in zijn huis in Las Vegas, Nevada, op 89-jarige leeftijd aan diabetes
The Complete Collection is een box uit 2008 met drie cd’s met in total 45 nummers. Daaronder een live versie uit 1990 van ‘When Love Comes To Town’ opgenomen in het Apollo Theater in New York (zonder U2!) en ‘The Thrill Is Gone’ (in 1989 ook opgenomen door André Hazes met op gitaar Kaz Lux op zijn album Dit Is Wat Ik Wil).
King groeide op op een katoenplantage in Mississippi. De gitaarspelende dominee van de naburige baptistische kerk leered hem op de gitaar de E, A en B-akkoorden: het bluesschema. Met zijn gitaarspel was King een voorbeeld voor gitaar grootheden als Eric Clapton en Jimi Hendrix, die hij leerde wat je met vibrato kunt doen. Het verhaal gaat dat King een brandende kroeg inrende om zijn gitaar te redden. De brand was ontstaan doordat twee vrienden ruzie hadden gekregen, waarover anders dan een vrouw. Nadat King het had overleefd, in tegenstelling tot de twee vrienden, bezwoer hij elk van zijn gitaren die hij ooit zou bezitten naar de vrouw te vernoemen, waar de ruzie over ging: Lucille.

#57 Hot Chip: Why Make Sense?

Why Make Sense? is het zesde album van de Britse elektroband Hot Chip, dat bestaat sinds 2000. De meeste nummers op het album zijn in drie tot vier dagen geschreven. Op het nummer ‘Love Is The Future’ zijn de stemmen te horen van Kelmer Mercer, alias Posdnuos van De La Soul en Green Gartside van Scritti Politti.

#61 Eilen Jewell: Sundown Over Ghost Town

Het album Boundary County van de Amerikaanse singer-songwriter Eilen Jewel uit 2006 is ons volledig ontgaan. Gelukkig gebeurt dat niet met Sundown Over Ghost Town, haar tweede album. De teksten van Jewell (Boise, Idaho, 6 april 1979) zijn autobiografisch en gaan over haar jeugd. Op het album wordt Jewell begeleid door Jason Beek (drummer én haar man), Jerry Miller (gitaar) en Johnny Sciascia (bas).

#67 Conchita Wurst: Conchita

Als Conchita Wurst er vorig jaar niet was geweest, dan had The Common Linnets het Eurovisie Songfestival gewonnen met ‘Calm After The Storm’. Wurst, alias van Tom Neuwirth uit Oostenrijk, won in 2014 met het nummer 'Rise Like A Phoenix'. Wurst mag dit jaar tijdens de twee halve finales en de finale de interviews verzorgen met de artiesten in de green room.
Het is traditie dat een jaar later een nieuwe single van de winnaar verschijnt, want die mag deze dan laten horen tijdens de finale. Neuwirth noemt zich nu Conchita, dat dan ook de titel is van het debuutalbum. Daaarvoor leverde ze één nummer: ‘Heroes’. Naast het album is er ook een autobiografie van Conchita verschenen.

#84 Fink: Horizontalism

Vorig jaar boekte het Britse trio Fink met frontman Fin Greenall, wereldwijd succes met het album Hard Believer (#8). Hitparade-technisch is Horizontalism daarvan de opvolger, maar muzikaal gezien eigenlijk niet. Op Horizontalism staan namelijk dub versies van nummers van Hard Believer, dat opgenomen was met sessiemuzikanten. Dat smaakte naar meer, waarop Greenall ze opnieuw benaderde voor een remix van de single ‘Looking To Closely’. Daar kwamen de dubs bij, enkele nieuwe nummers en Horizontalism was geboren. Sommige nummers zijn gedaan in Berlijn, waar Greenall een tijdje verbleef, andere tijdens de Amerikaanse en Europese tour.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie