Internationale charts: Psy verovert de wereld

  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale charts: Psy verovert de wereld

Psy steeg afgelopen week naar #2 in de Mega Top 50 met "Gangnam Style" en nu verovert de Zuid-Koreaan ook de rest van de wereld! Verder in het overzicht van de internationale charts onder andere supporters van Liverpool die de hitlijst van Groot-Brittannië beïnvloeden...

View on the USA

Taylor Swift keert deze week toch terug aan de top van de Hot 100. Met haar 3e week bovenaan is dit het langst noterende countrynummer op nummer 1 in 32 jaar, toen Kenny Rogers met “Lady” 6 weken op 1 stond. De hernieuwde topnotering heeft volgens de insiders te maken met haar optreden in de MTV’s Video Music Awards onlangs, waarna de verkopen weer stegen. Het is dankzij dat zelfde programma dat ook Pink de top 10 bereikt. Pink trad namelijk ook op bij MTV en zag de week daarna ook haar verkopen flink stijgen. Tenslotte op nummer 10: “Too Close” van Alex Clare, komende van 15. Ook niet geheel toevallig op basis van sterk toegenomen download verkopen precies de week na een optreden van Alex in het programma” So You Think You Can Dance”. De conclusie voor deze week kan zijn dat “TV de hitparade regeert” in de VS.

De hoogste binnenkomer deze week is de opvolger van de huidige nummer 1, namelijk “Ronan” van Taylor Swift. Toch is het nog maar de vraag of dat “Ronan” de top 10 gaat halen, aangezien de 16e plek enkel werd behaald op basis van 1e weeks downloads, en die dalen traditioneel in de daaropvolgende weken. Lager in de Hot 100 nog 3 opvallende binnenkomers: op nummer 37 “Girl On Fire” van Alicia Keys, op nummer 55 Kanye West, Jay-Z en Big Sean met “Clique” en op nummer 64 Psy met “Gangnam Style”.

View on the UK

Deze week herhaalt de geschiedenis zich, want net zoals vorige week is de nummer 1 in de midweekse tussenstand niet de nummer 1 op zondagavond: Amelia Lily stond de gehele week in de tussenstand bovenaan maar werd op het allerlaatste moment nog ingehaald door de The Script. “Hall Of Fame” is dus de nieuwe nummer 1 van Groot Brittannië, terwijl Amelia’s “You Bring Me Joy” het moet doen met een 2e plaats. Ondertussen stijgt Flo Rida met “I Cry” de top 10 in en is deze opvolger van “Whistle” inmiddels een nummer om in de gaten te gaan houden voor de Mega Top 50.

Deze week keert “You'll Never Walk Alone” van Gerry & The Pacemakers terug in de lijst. Deze nummer 1 uit 1963 wordt alom gezien als het clublied van Liverpool. Door allerlei onthullingen deze week over een doofpot door de Engelse politie met betrekking tot het Hillsborough drama in 1989 kwam het lied weer volop in de belangstelling te staan in Engeland. Dankzij deze onthullingen worden de supporters van Liverpool, die toch als de hoofdschuldigen werden gezien aan het drama, volledig gerehabiliteerd. De supporters zette vervolgens een actie op touw om het nummer bovenaan de lijst te krijgen om zo een duidelijk positief Liverpool signaal aan iedereen te sturen. Voorlopig met een 12e plaats tot gevolg.

Blik op Europa

Maanden lang werd de toppositie werd afwisselend bezet door Carly Rae Jepsen, Flo Rida en Loreen. Deze week is er dan eindelijk een wisseling van de macht. De regeerperiode van Will.I.Am en de Nederlandse Eva Simons is aangebroken met een sprong van 3 naar 1 in de Europese Top 100. Ook David Guetta kraakt de top 3 deze week, en ook Pink nestelt zich tussen de oude garde, terwijl ook “One Day” nog steeds sterker wordt in Europa, doch slechts op de 6e plaats staat doordat het nummer het enkel goed doet in de Benelux en de duitstalige landen.plus Frankrijk. Dus nog niet op de Britse eilanden, en ook nog niet in Scandanavië die traditioneel nu toch zouden moeten volgen. Met die landen erbij zou “One Day” minimaal de top 3 bereiken.

Psy’s “Gangnam Style” knalt omhoog van 55 naar 16 deze week. De opmars van Psy is nu toch echt begonnen, ook in Europa. Nu al staat hij in 4 landen genoteerd in de bovenste regionen. Naast Nederland, scoort Psy ook in België, Denemarken (nummer 1) en Finland. Nog 2 belangrijke stijgers bij de bovenste 40 die moeten worden vermeld: Flo Rida met “I Cry”, de opvolger van “Whistle” stijgt van 43 naar 20 met onder meer een nummer 1 notering in Noorwegen. Tenslotte dient de volgende Braziliaanse act zich aan in de Europa. Alex Ferrari met “Bara Bará Bere Berê” stijgt van 37 naar 24, en stond al eerder op 1 in Frankrijk, en is nu ook een hit in België en Zwitserland.

Vista a España

De Spaanse hitlijst wordt traditioneel gedomineerd door lokale artiesten, aangevuld met hits die bij ons vaak al op hun retour zijn. Deze week is het niet anders, want het internationale element bestaat toch vooral uit nummers die al enige tijd geleden hoog in de Mega Top 50 stonden. De nummer 1 in Spanje is nog steeds voor Juan Magan, een ster in Spanje. Hij is de Spaanse Tiësto, Armin Van Buuren of David Guetta. Als product van de “Electro Latino” werkt hij voor zijn hits vaak samen met de nodige voornamelijk lokale sterren, zoals nu met Belinda op “Te Voy A Esperar’. Misschien dat je Juan Magan kent van de remix van de “Sun Is Up” van Inna, maar echt bekend buiten Spanje is hij verder niet in Europa.

De hoogste binnenkomer in de Top 50 is voor Will.I.Am en Eva Simons met “This is Love” op 15. En dus kan er vanaf deze week weer een land worden toegevoegd aan het imposante lijstje waar dit nummer al een hit is.

View on Australia

Ook in Australië is het nationaal product de laatste jaren erg succesvol, en zo ook deze week. Guy Sebastian staat met “Battle Scars” nu al weer 5 weken bovenaan. Guy werkt op “Battle Scars” samen met Lupe Fiasco en deze song heeft werkelijk alles om het ook buiten Australië (en Nieuw Zeeland) te gaan maken. Guy beleefde zijn doorbraak in 2003 toen hij de eerste Australische Idols competitie won. Wat volgde is een bloeiende carrière die nu al, met zijn huidige hit erbij, 6 nummer 1 hits telt, en daarnaast nog eens 4 top 10 noteringen. Of er een zesde week op 1 bijkomt is echter nog maar de vraag, want ook hier knalt Psy de ARIA top 100 binnen: hoogste binnenkomer op 7.

Samen met Psy zal ook Alicia Keys de komende weken volop in de schijnwerpers wereldwijd komen te staan. Naast de hoogste eersteweeks in de Mega Top 50 komt zij (samen met Nicki Minaj) ook in Australië binnen en wel op 25 met “Girl On Fire”. Alicia scoort hiermee haar 15e top 100 hit Down Under.

Blik op de rest

Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts

Ster advertentie
Ster advertentie