Remix Deorro evenaart positie originele versie

  1. Nieuwschevron right
  2. Remix Deorro evenaart positie originele versie
‘Five More Hours’ van Deorro & Chris Brown is deze week één van de nieuwkomers in de Mega Top 50. Gezamenlijk komen ze deze week binnen op 46.
En die 46e plek is precies even hoog als de originele versie, toen nog alleen door Deorro, vorig jaar behaalde. De soloversie van Deorro heette kortweg ‘Five Hours’ en kwam in vier weken Mega Top 50 niet verder dan een 46e plaats. Het nummer was toen nog volledig instrumentaal. Inmiddels heeft Chris Brown zijn vocalen toegevoegd aan de versie van Deorro, en zie daar: de remix staat bij binnenkomst al net zo hoog als het origineel tijdens zijn volledige chartrun.

Twee ‘Waves’-noteringen

Ook vorig jaar kwamen we een plaat tegen die binnen een jaar tijd in een remix-versie opnieuw een Mega Top 50-notering behaalde. Dat was natuurlijk onze eigen Mr. Probz. De remix door Robin Schulz bezorgde de Nederlandse zanger een wereldwijde hit, maar juist in de Mega Top 50 bleef de remix (met een 28e plaats) achter bij de notering van het rustige origineel (5e plaats). Iets soortgelijks gebeurde vorig jaar met de remix door Dr. Kucho! & Gregor Salto van ‘Can’t Stop Playing’. Vorig jaar bereikte het duo daar plaats 45 mee, terwijl het origineel, negen jaar daarvoor, al op de vierde plaats had gestaan.

Meer dan honderd ‘dubbelaars’

In totaal hebben er wel meer dan honderd hits zowel in de originele versie als in een remix in de Mega Top 50 of diens voorgangers gestaan. De eerste kwamen we in 1979 tegen. Zangeres Amii Stewart scoorde in de lente van dat jaar een hitje met ‘Knock On Wood’ (37e plaats), maar wist pas echt potten te breken toen haar single een half jaar later in een remixversie werd uitgebracht. Die uitvoering bracht haar tot plaats 10.
In de jaren ’80 nam onder aanvoering van Ben Liebrand het remixen pas echt een grote vlucht. Met remixes van Tavares (‘Heaven Must Be Missing An Angel’) breekt hij door in de Mega Top 50, waarna hij alles remixt wat los en vast zit; ‘Dolce Vita’ van Ryan Paris, ‘Rapper’s Delight’ van Sugarhill Gang, ‘Oh What A Night’ van The Four Seasons, ‘Eve Of The War’ van Jeff Wayne… allemaal hits die in de remix van Liebrand nogmaals scoorden.

Grootste remix-hit gebroeders Bolland

De grootste remix-hit uit de jaren ’80 komt echter op naam van de gebroeders Bolland. Zij waren de mannen achter de grote hits van de Oostenrijker Falco. Zijn ‘Rock Me Amadeus’ kwam in 1985 nog tot een bescheiden 46e plaats, maar de remix die de Bolland-broers er een jaar later van uitbrachten bereikte maar liefst plek 2.

Remix ‘Macarena’ wereldhit

De meeste succesvolle remix van een Mega Top 50-hit werd in 1996 gemaakt door de Bayside Boys. Zij namen de Latin-hit ‘Macarena’ van Los del Rio onder handen. In de originele versie hadden de twee heren op leeftijd er een 15e plaats mee bereikt in de Mega Top 50, in 1993. Drie jaar daarna brachten de Bayside Boys echter een remix uit die stukken spannender was. Prompt steeg de track in de remix alsnog naar 1 en werd het een wereldwijde superhit die, vooral vanwege het dansje, nog altijd een kraker is op de dansvloer.

Guru Josh (Project)

Pas in 2008 lukte het een andere remixer om de bovenste plek te bereiken met een nieuwe versie van een oude Mega Top 50-hit. De Duitser Klaas Gerling maakte dat jaar een remix van ‘Infinity’ van Guru Josh. De originele track bereikte in 1990 plaats 3. Achttien jaar later wist Klaas die positie te overtreffen. Onder de naam Guru Josh Project bereikte ‘Infinity 2008’ alsnog de bovenste plek. Het is de enige track die zowel in de originele versie als in de remix de top 3 heeft weten te bereiken in de Mega Top 50.

Postume remix-hit Amy Winehouse

Een bijzondere prestatie werd dat zelfde jaar neergezet door Mark Ronson en Amy Winehouse. Ronson bracht een remixversie uit van Amy’s ‘Valerie’. De ‘originele’ track (die dan weer een cover is van The Zutons) was nog niet eerder een hit geweest. De Ronson-remix werd al snel een grote hit, waarna het origineel een maandje later alsnog de hitladder besteeg. Uiteindelijk bereikte de remixversie van ‘Valerie’ de bovenste plek van de Mega Top 50, terwijl tegelijkertijd de originele track van Amy solo op plaats 5 stond. Ook dat was een unieke prestatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie