David Bowie bijna 47 jaar in Nederlandse hitlijst

  1. Nieuwschevron right
  2. David Bowie bijna 47 jaar in Nederlandse hitlijst
David Bowie komt deze week met twee tracks de Mega Top 50 binnen. Bijna 47 jaar geleden stond hij voor het eerst in de lijst.
Het nieuws kwam behoorlijk onverwacht begin deze week. David Bowie is niet meer! De zanger overleed afgelopen week op 69-jarige leeftijd aan gevolgen van kanker. In de dagen daarna werd zijn muziek massaal gestreamd en gedownload. Niet alleen zijn oude muziek doet het goed, ook zijn nieuwe nummers zijn uitermate populair. Bowie had immers twee dagen voor zijn dood nog een gloednieuw album op de markt gebracht.

‘Look up here, I’m in heaven’

Eén van die nieuwe nummers is ‘Lazarus’, de eerste single van het album Blackstar. En in die track laat Bowie weten al in de hemel te zijn. De eerste zinnen van ‘Lazarus’ zijn namelijk: ‘Look up here, I'm in heaven. I've got scars that can't be seen.’ Daarmee lijkt hij zijn ziekte bekend te maken aan het publiek. Na achttien maanden verloor hij de strijd tegen kanker. De strijd waar bijna niemand iets van wist. ‘Lazarus’ is deze week de hoogste binnenkomer in de Mega Top 50 op de 26e positie.

Twee keer Bowie

Zoals gezegd wordt niet alleen de muziek van Blackstar veel gekocht en beluisterd, maar worden ook oude tracks van het muzikale fenomeen gedownload en gestreamd. Daardoor komt ‘Heroes’ opnieuw binnen in de lijst op 41. In 1978 bereikte de Bowie-track al de negende plek in de Nationale Hitparade. Maar al jaren daarvoor maakte hij zijn debuut in de Nederlandse hitlijst. In september 1969 kwam hij met ‘Space Oddity’ binnen in de Hilversum 3 Top 30. Morgen (zaterdag) precies 16912 dagen geleden.

Achter Beatles, Stones en Alberti

47 jaar later staat hij dus nog altijd in de hitlijst. Dat is overigens geen record. Drie artiesten hadden meer tijd tussen hun eerste en (voorlopig) laatste hit. Tussen de eerste en laatste notering van The Beatles zat 17143 dagen (‘She Loves You’ in 1963 en de re-entry van ‘Let It Be’ in 2010). The Rolling Stones deden er nog iets langer over. Tussen ‘It’s All Over Now’ (1964) en ‘Doom And Gloom’ (2012) zaten 17619 dagen.
Maar de nummer 1 in dit lijstje is niemand minder dan Willeke Alberti. De zangeres stond in november 1963 voor het eerst in de lijst met ‘Spiegelbeeld’. In februari 2014 stond Alberti een weekje in de lijst met een nieuwe versie van ‘Een Glimlach Van Een Kind’, samen met haar zoon Johnny de Mol. Daardoor zaten er liefst 18326 dagen tussen haar eerste en laatste notering in de lijst.

Opmerkelijke video

Check hieronder de even opmerkelijke als passende video van Bowie’s nieuwe single ‘Lazarus’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie