WK 2014: Muzikaal profiel van Argentinië

  1. Nieuwschevron right
  2. WK 2014: Muzikaal profiel van Argentinië

Tijdens het WK Voetbal maken we van elke tegenstander van het Nederlands elftal een muzikaal profiel. Met vandaag: Argentinië!

En voor de vierde keer op rij treft Nederland een Latijns-Amerikaanse tegenstander. De trouwe lezer van deze bijdrage aan de Mega Top 50 website kennen inmiddels het patroon. Deze Spaanstalige landen kennen immers geen hitparade instituut zoals de Mega Top 50, en mede daardoor is de ontwikkeling van de lokale topartiesten beperkt gebleven tot voornamelijk het eigen land en anders toch niet verder dan de andere landen welke tot Latijns-Amerika behoren.

Hits van dit moment

De blik op de top 10 van Argentinië deze week ziet hetzelfde verschijnsel als bij de eerdere tegenstanders van het Nederlands Elftal, dus Spaanstalige artiesten uit Midden- en Zuid- Amerika, aangevuld met die grote internationale hits die het wereldwijd goed doen
De Top 10 van de Argentinië:
1. (1) Calvin Harris ‘Summer’
2. (2) David Guetta ft Skylar Grey ‘Shot Me Down’
3. (3) Avicii ‘Addicted To You’
4. (7) Clean Bandit ft Jess Glynne ‘Rather Be’
5. (8) Shakira ‘La La La (Brasil 2014)’
6. (13) Martin Garrix ‘Animals’
7. (11) Enrique Iglesias ft Descemer Bueno & Gente Zona ‘Bailando’
8. (4) Yandel ft Daddy Yankee ‘Moviendo Caderas’
9. (6) The Chainsmokers ‘Selfie’
10. (5) Pitbull ft Jennifer Lopez & Cláudia Leitte ‘We Are One (Ole Ola)’

Nederlands succes

Wel leuk om te zien dat Martin Garrix deze week de top 10 van onze tegenstander binnen dendert, en Afrojack staat op 11, dus in Argentinië doet Nederland het goed. De Argentijnen zelf zijn nauwelijks aanwezig in de lijst. Op 16 staat de zanger Indios met ‘Tu Geografía’, en is daarmee de hoogst genoteerde lokale act, kort daarop gevolgd door Abel Pintos, op 19 met ‘Tanto Amor’. Niet bepaald artiesten met de wereldfaam van Lionel Messi, terwijl wij met Martin Garrix en Afrojack toch op muziekgebied onze eigen Robben en Van Persie hebben.

Argentijnse acts

Bekende Argentijnse artiesten uit de popmuziek? Ze zijn er niet echt. De Argentijnen zijn vooral muzikaal bekend van de tango, maar ook daarmee werd internationaal nooit gescoord door de Argentijnen zelf. De grootste hit ooit met Tango in de titel welke in de Mega Top 50 en voorlopers heeft gestaan is afkomstig van de Griekse zangeres Vicky Leandros die met haar ‘Tango D’Amore’ de derde plaats bereikte in 1976.
Naast Tango en uiteraard Popmuziek is ook Folk en Rock populair in het land, maar niets daarvan bereikt ons. In Argentinië zelf wordt de popband Bandera gerekend tot één van de meest populaire bands uit de recente geschiedenis. Ook de Electro pop van Miranda wordt genoemd, alsmede de rock band Babasónicos.
Dus als we op de popmuziek mogen afgaan dan scoren de Argentijnen zeer moeizaam en dus haalt Nederland gegarandeerd de finale. Enkel deze week al scoren er 2 Nederlandse artiesten bij de bovenste 11 in Argentinië. Appeltje-eitje dus. Op naar de finale!
Arthur DeWaal
Mega Top 50 specialist internationale charts
Ster advertentie
Ster advertentie