Passenger de nieuwe #1 met "Let Her Go"

  1. Nieuwschevron right
  2. Passenger de nieuwe #1 met "Let Her Go"

Passenger was vorige week nog de hoogste nieuwe in de Mega Top 50. "Let Her Go" kwam toen binnen op #3, nadat het 3FM Megahit was. Afgelopen week werd de single nog veel meer gedraaid, gedownload en gestreamd, waardoor Adele verslagen is. Haar "Skyfall" zakt naar #2 en dus is "Let Her Go" van Passenger de nieuwe #1 van Nederland!

De groep Passenger bestond een paar jaar terug nog uit vijf personen, maar inmiddels is Passenger afgeslankt tot een eenmansband. Alleen Mike Rosenberg uit de Britse plaats Brighton is nog maar over. De 27-jarige Rosenberg heeft z’n basis inmiddels verlegd van Brighton naar het Australische Sydney, vanwege het warme weer daar. Toch komt hij van de winter naar Europa: heel januari is hij in zijn geboorteland te bewonderen en op 6 februari treedt hij in Nederland op.

Calvin Harris & Florence Welch: Sweet Nothing (24)

Dan de nieuwe binnenkomers van deze week. Het is 'Sweet Nothing', een samenwerking tussen Calvin Harris en Florence Welch. Calvin Harris kennen we natuurlijk onderhand wel. ‘Sweet nothing’ is intussen al zijn zesde Mega Top 50-hit. Aanvankelijk leek zijn succes beperkt te blijven tot de hit ‘I’m not alone’ uit 2009, maar vorig jaar juli kwam hij sterk terug met ‘Bounce’ (met zangeres Kelis, #19) en sindsdien is hij niet meer uit de Mega Top 50 te branden. Achtereenvolgens werden ook ‘We found love’ (met Rihanna, #3), ‘Feel so close’ (#23), ‘Let’s go’ (met Ne-Yo, #37), ‘We’ll be coming back’ (met Example, #18) en nu dus ‘Sweet nothing’ een hit. En die vijf nummers staan allemaal op het album ’18 months’, dat nét in de webwinkels is verschenen.

Florence Welch kennen we natuurlijk ook, maar nog niet via de Mega Top 50. Florence is namelijk de leadzangeres van Florence + the Machine. Die groep timmert al een aantal jaren aan de weg, maar wist nog geen Mega Top 50-hits te scoren. Wat haar met de groep niet lukte, lukt Florence met de Schotse houseproducer nu dus wel: een hit in Nederland. Toch had Florence de afgelopen jaren nou niet bepaald te klagen over gebrek aan belangstelling. Van het debuutalbum van Florence + the Machines, ‘Lungs’ uit 2009, zijn wereldwijd 3 miljoen stuks verkocht en zowel dat album als de opvolger ‘Ceremonials’ werden een nummer één-hit in de Britse albumlijst.

Ellie Goulding: Lights (30)

Vier maanden na Florence Welch werd Ellie Goulding geboren en zes plaatsen na Florence debuteert Ellie nu in de Mega Top 50. Florence Welch vierde eind augustus haar 26e verjaardag en diezelfde leeftijd bereikt Ellie Goulding op 30 december van dit jaar. Ook Ellie heeft over belangstelling niet te klagen: vorig jaar mocht ze zingen op de receptie van de trouwerij van het Britse koningskoppel prins William en Kate Middleton. Ze zong daar ‘Your song’ van Elton John, dat ze eerder ook al had opgenomen voor haar debuutalbum en waarmee ze in Engeland al de tweede plaats in de British Top 40 pakte.

Inmiddels heeft Ellie Goulding al een tweede album uit, maar opvallend genoeg is ‘Lights’ nog afkomstig van haar debuutalbum van twee jaar geleden. Dat album heet ook ‘Lights’, maar pas nadat dat onder de titel ‘Bright lights’ werd heruitgegeven is ook deze single, als een van de zes extra tracks, daarop terug te vinden. In Amerika zwierf ‘Lights’ al sinds augustus vorig jaar door de Billboard Hot 100, om eindelijk pas exact een jaar later als hoogste positie een tweede plek te bereiken. Van ‘Lights’ zijn in de States maar liefst 3 miljoen downloads verkocht.

Staygold feat. Style of Eye & Pow: Wallpaper (33)

Ze komen uit Zweden en Gerard Ekdom is er helemaal smoor op: Staygold, Style of Eye en Pow. Ekdom zou ‘Wallpaper’ wel elk uur willen draaien. Staygold is het producersduo Carl Löf en Måns Glaeser. Zanger Style of Eye heet in het echt Linus Eklow. En de echte naam van Pow, daar zijn we nog niet achter.

Labrinth & Emeli Sandé: Beneath your beautiful (37)

Zes top 5-hits in twee jaar tijd heeft ie al in eigen land op z’n naam staan, dus het werd eens tijd dat Labrinth ook in de Mega Top 50 door gaat breken. Z’n eigen land, dat is dan Groot-Brittannië, want Tim McKenzie, zoals Labrinth in het echt heet, komt uit Londen. Met ‘Pass out’, een duet met Tinie Tempah, debuteerde rapper Labrinth twee jaar geleden meteen maar op #1 in Engeland. Na nog een serie grote hits bereikte hij vorige maand opnieuw de Britse toppositie, nu dus samen met Emeli Sandé en ‘Beneath your beautiful’.

Emeli Sandé, die kennen we wel! De zangeres is in de Mega Top 50 inmiddels al aan haar vijfde hit toe in iets meer dan een jaar tijd. Na haar debuuthit ‘Heaven’ vorig jaar (#28) kwamen daar dit jaar nog ‘Next to me’ (#4), ‘Read all about it’ (#44) en ‘My kind of love’ (#37) bij. ‘Beneath your beautiful’ is ook voor Emeli de tweede charttopper in Engeland, want vorig jaar bereikte zij met ‘Read all about it’ de koppositie.

Train & Ashley Monroe: Bruises (44)

Met ‘Hey, soul sister’ scoorde de groep Train een nummer één-hit in de Mega Top 50; een onverwachte come back van een band die acht jaar weg was geweest. Daar kwamen dit jaar nog de top 10-hits ‘Drive by’ (#3) en ’50 ways to say goodbye’ (#10) bij. Dat laatste nummer is juist deze week uit de Mega Top 50 verdwenen, maar geen paniek: de nieuwe single komt al weer binnen!

‘Bruises’ is een duet van Train met countryzangeres Ashley Monroe. De single moet voor haar de doorbraak gaan betekenen, want Ashley heeft momenteel nog geen memorabele hits op haar naam staan, ook niet in haar eigen land. Haar debuutalbum was al in 2006 af, maar is nooit op cd verschenen. Vervolgens bracht ze dan maar twee EP’s in eigen beheer uit. Wel zingt Ashley in de Pistol Annies, een damestrio. Hun album ‘Hell on heels’ bereikte een vijfde plek in de Billboard albumlijst en voerde zelfs de country-albumlijst aan.

Gold 1 feat. Bruno Mars & Jaeson Ma: This is my love (46)

Hallo, heeft deze man geen hobby’s?! Sinds Bruno Mars in 2010 debuteerde, buitelen de hits over elkaar heen. ‘This is my love’ is voor Bruno al zijn twaalfde notering in de Mega Top 50. Met ‘Billionaire’ en ‘Just the way you are’ kwam hij tot #1, vervolgens met ‘Grenade’ en ‘The lazy song’ tot #2 en daarna deed hij het wat rustiger aan. Maar momenteel is Bruno weer helemaal hot. Zijn solohit ‘Locked out of heaven’ klimt deze week door naar plaats 9 in de Mega Top 50 en een nieuwe hit dient zich al weer aan. ‘This is my love’ is deze week de onderste nieuwkomer op #46, maar het zorgt er wel voor dat mijnheer Mars het dozijn al vol weet te maken.

Helemaal nieuw is dit nummer niet trouwens, want ‘This is my love’ stamt al uit 2009. Toen heette het nog kortweg ‘Love’ en was het alleen nog een samenwerking tussen zanger Bruno Mars en rapper Jaeson Ma. Die Jaeson is een Amerikaan van Chinese komaf, die bijna op het verkeerde pad terecht was gekomen. Z’n moeder wist hem daar echter van af te houden, door hem bijtijds naar de kerk te sturen. Van de weeromstuit werd Jaeson dominee. Hij werd ook rapper, maar dan een christelijke. ‘Love’ was in 2009 dan ook een christelijk nummer, waarin Jezus als voorbeeld wordt gesteld van liefde voor de medemens.

Die versie van drie jaar terug is nu flink onder handen genomen door zanger Gold 1. Het christelijke element is helemaal uit het nummer verdwenen en wat overblijft is een standaard liefdeslied, waarbij de refreinen uit het origineel (gezongen door Bruno Mars) overeind zijn gebleven. In het begin mag Jaeson Ma nog een onschuldig regeltje rappen.

Ster advertentie
Ster advertentie