MT50 Flashback: De grootste hit uit de lijst ooit

  1. Nieuwschevron right
  2. MT50 Flashback: De grootste hit uit de lijst ooit

Een Australische Belg zorgde precies een jaar geleden voor een sensatie in hitparadeland: Gotye scoort met ‘Somebody that I used to know’ de grootste hit aller tijden in vijftig jaar Nederlandse hitparade-geschiedenis.

Johnny Hoes

Vijftig jaar lang staat ‘Och was ik maar bij moeder thuisgebleven’ van Johnny Hoes te boek als de grootste hit aller tijden in de Nederlandse hitparade. Veel platen komen in de jaren daarna in de buurt, maar geen enkele weet de prestatie van Johnny Hoes uit 1962 te overtreffen. ‘Que si que no’ van Jody Bernal strandt in 2000 vlak voor de finish, ‘Rood’ van Marco Borsato komt in 2007 bij de beste tien aller tijden, Amy McDonald bereikt met ‘This is the life’ in 2008 de top 5 en ‘Rolling in the deep’ van Adele komt in 2011 ook in de top 10.

Eindelijk overtroffen

Al die platen komen in de buurt, maar weten de carnavalskraker uit 1962 niet te passeren. Daarvoor moeten we wachten tot 17 maart 2012. Dan pakt ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra de beslissende puntjes in de Mega Top 50 om Johnny Hoes voorbij te kunnen gaan.
‘Somebody that I used to know’ doet er zeven maanden over om de bovenste plek in de aller-tijden-lijst te veroveren. Op 6 augustus 2011 komt de plaat binnen op een 25e plaats. Een week later schiet de single al omhoog naar plek 3, maar twee weken daarna lijkt het al weer over met de pret: op 27 augustus zakt Gotye al weer van 2 naar 5.

Terug naar één

De week daarop echter keren de kansen: ‘Somebody that I used to know’ sprint toch nog door van 5 naar 1. Is het dan een ijzersterke nummer één-hit die niet van de bovenste plaats is weg te branden? Nee, dat toch ook niet, want al na twee weken moet Gotye in de Mega Top 50 het hoofd buigen voor ‘Paradise’ van Coldplay. Een weekje later is Gotye echter al weer terug aan kop, om de leiding de week daarna prompt weer af te staan aan de juryleden van The voice of Holland met ‘One thousand voices’. Ook daar heeft Gotye maar één week last van, want daarna is het weer drie weken ‘Somebody’ die de Mega Top 50 aanvoert.
Gers Pardoel is met ‘Ik neem je mee’ de derde die Gotye van de koppositie weet te verdrijven, maar ook hem lukt dat maar voor één weekje. Daarna is het opnieuw vijf weken lang ‘Somebody that I used to know’ wat de klok slaat aan de kop van de lijst. We zitten inmiddels al halverwege december wanneer Gers Pardoel opnieuw een weekje terugklimt, waarna Gotye in de laatste weken van het jaar zijn laatste twee weken aan de top van de Mega Top 50 volmaakt. In totaal staat de single maar liefst dertien weken op één en vijf weken op twee genoteerd. Op de allerlaatste dag van 2011 moet Gotye uiteindelijk definitief capituleren voor ‘Ode to the bouncer’ van Studio Killers.

Volhouder

Pas na ruim een half jaar verdwijnt Gotye uit de top 10. De single staat nog altijd bij de bovenste twintig wanneer, na 33 weken, op 17 maart 2012 voldoende punten verzameld zijn om Johnny Hoes te passeren. Waarna Gotye begint aan het uitbouwen van zijn voorsprong, want ‘Somebody that I used to know’ staat vervolgens nog zo’n twintig weken genoteerd. Pas na een vol jaar verdwijnt de single uiteindelijk op 4 augustus 2012 uit de Mega Top 50.

Gotye

Gotye wordt op 21 mei 1980 geboren als Wouter de Backer in het Belgische stadje Brugge. Als hij twee jaar oud is emigreren zijn ouders naar Australië en de kleine Wouter verhuist uiteraard mee. Eenmaal in zijn nieuwe vaderland krijgt hij van zijn ouders de (in het Engels makkelijker uit te spreken) nieuwe voornaam Walter. Als hij in de muziek gaat, kiest Walter voor de Franse versie van zijn voornaam, Gaultier. Die naam spelt hij dan weer fonetisch, zodat het Gotye wordt. Tegenwoordig woont Gotye in de Australische stad Melbourne.

Kimbra

Maar laten we ook de featuring artist op de single niet vergeten, want ‘Somebody that I used to know’ is een duet. De zangeres op het nummer is Kimbra Johnson. Zij komt uit de Nieuw-Zeelandse plaats Hamilton, maar trekt naar Australië omdat ze daar meer kansen heeft om door te breken in de muziek. En doorbreken doet ze, aan de hand van Gotye. Ook Kimbra heeft Melbourne als vestigingsplaats.

Sample en cover

Er zijn twee dingen waardoor ‘Somebody that I used to know’ extra opvalt. Allereerst is daar de in het oog springende videoclip, waarin Gotye en Kimbra, in hun blootje, langzaam opgaan in een schilderij. Verder is er het handig gebruik van een sample uit het nummer ‘Seville’ van Luiz Bonfa. Dat is een latin nummer uit 1967, waaruit Gotye een baslijntje van een paar seconden overneemt en tot thema van zijn single promoveert.
Natuurlijk zijn er altijd artiesten die een graantje mee willen pikken van het succes van anderen. Zo ook bij ‘Somebody that I used to know’. De groep Walk Off the Earth doet ook een gooi naar succes met een coverversie en komt zowaar op 14 januari 2012 op een 25e plaats de Mega Top 50 binnen. En dat was het dan ook wel weer, want de week daarop is de cover al weer verdwenen en schittert Gotye nog lekker door aan de top van de lijst.

Voor altijd de beste?

Dat ‘Somebody that I used to know’ over veel veerkracht beschikt, blijkt wel uit het feit dat de single maar liefst tien keer weet terug te stijgen na een aanvankelijke daling. Omdat de plaat niet uit de lijst te branden lijkt, bouwt het nummer een enorme puntenvoorsprong op. Misschien gaat het nog wel vijftig jaar duren voordat deze prestatie overtroffen wordt, áls dat al ooit gaat gebeuren. Of misschien staat de opvolger van Gotye momenteel al in de Mega Top 50… het mooie aan een hitparade is dat niets te voorspellen is.
Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50
Ster advertentie
Ster advertentie