Bløf blijft op nummer 1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Bløf blijft op nummer 1 in Album Top 100

Sinds februari was er elke week een andere nummer 1 in de Album Top 100. Deze week is dat anders want In Het Midden Van Alles van Bløf behoudt de koppositie.

#1 Bløf: In Het Midden Van Alles

Van de acht voorgaande #1-noteringen van Bløf, hielden vier het niet langer dan één week bovenaan vol. Hun negende notering kan er dus voor zorgen dat de balans doorslaat (naar 5) of dat het de andere kant opgaat. We hebben goed nieuws voor de mannen: In Het Midden Van Alles boekt een tweede overweldigende week op #1, en dus is de stand 5:4, ten gunste van langer bovenaan. Het meeste aantal weken op #1 voor een album van Bløf is 4: voor Blauwe Ruis (in 2002), Omarm (in 2003) en Umoja (in 2006).

#4 Epica: The Quantum Enigma

In 2012 vierde de Nederlandse band Epica het 10-jarig bestaan en bracht ter gelegenheid daarvan vorig jaar het album Retrospect – 10th Anniversary uit, dat hun meest succesvolle album werd: #7. Na het jubileumalbum pakt de groep waarvan Mark Jansen en Simone Simons de vaste kern vormen, de draad op met The Quantum Enigma.
Daarvoor diende een documentaire over kwantumfysica als inspiratie. Mark: “Als je de titel hoort, wil je al snel weten wat daarachter schuilt. Dat is net als bij de wetenschap. Het zorgt voor een nieuwe en frisse blik op de wereld.” Epica wil er nog zeker tien jaar toe doen en begint de tweede tien jaar met hun beste notering: een vierde plaats voor The Quantum Enigma.

#6 DeWolff: Grand Southern Electric

DeWolff is een trio uit Geleen dat sinds 2007 vier albums heeft uitgebracht. Orchards/Lupine (#11 in 2011) was het meest succesvol. Tot deze week want Grand Southern Electric komt binnen op #6! In januari hebben Pablo van de Poel, zijn broer Luka van de Poel en Robin Piso het album opgenomen in Voldosta, Georgia, in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika.
Eigenlijk wilden ze Dan Auerbach, zanger/gitarist van The Black Keys als producer, maar hij had het te druk. En dus werd het Mark Neill, producer van het album Brothers van The Black Keys. Zonder dat het hun bedoeling was, zijn de nummers, die al voor de trip waren geschreven, teruggebracht tot de basis. ‘Evil Mothergrabber’ heette eerst ‘Evil Motherfucker’, maar dat wilde hij niet. Bij het zien van zo’n titel denken mensen aan hiphoppers en dan skippen ze het.

#7 Anastacia: Resurrection

De succesperiode voor de nu 45-jarige Anastacia Lyn Newkirk ligt in de jaren 2000 – 2006. In die tijd scoorde ze vijf top 10-hits, waaronder een #2-hit voor ‘Left Outside Alone’ in 2004. Daarnaast bereikten drie van haar albums de eerste plaats in ons land. Resurrection is de titel van haar zesde studioalbum en handelt over haar eigen wederopstanding, nadat ze tweemaal borstkanker overwon. Daarnaast staat Resurrection voor haar naam in Grieks.

#17 Natalie Merchant: Natalie Merchant

Onze eerste kennismaking met Natalie Merchant was in 1988, toen ze nog zangeres was bij de band 10.000 Maniacs, die een radiohitje hadden met ‘What’s The Matter Here?’ De band bestaat nog steeds, maar Natalie vertrok al in 1993. Daarna bracht ze vijf albums uit, waarvan alleen Leave Your Sleep bij ons een notering kreeg: #24 in 2010. Natalie Merchant is haar eerste album in dertien jaar tijd (sinds Mottherland in 2001), met alleen nieuwe nummers. In de afgelopen jaren trouwde ze, kreeg een kind en scheidde.

#26 Lily Allen: Sheezus

Met uitzondering van ‘Fuck You’ en ‘Not Fair’ (beide top 10-hits in 2009) scoort de Britse zangeres Lily Allen bij ons niet echt grote hits. Ook haar albums, Alright Still (#27 in 2006) en It’s Not Me, It’s You (#17 in 2009), bleven in de marge steken. Dat zal niet anders zijn voor Sheezus, waarvoor Allen inspiratie haalde uit het album Yeezus van Kenny West uit 2013. De naam is dan ook bedoeld als eerbetoon.

#36 Santana: Corazón

Allereerst goed nieuws voor Santana-fans: Carlos Santana werkt aan een nieuw album met de originele leden van de eerste drie albums. Tot die tijd moet je het doen met het latinalbum Corazón, waarop de Mexicaanse muzikant grootheden uit de latinwereld begeleidt als Juanes en Gloria Estéfan. Ziggy Marley, zoon van wijlen Bob Marley, doet ook mee en heeft een nieuwe versie opgenomen van ‘Iron Lion Zion’, een nummer van zijn vader uit 1973/1974 en in 1992 postuum een hit voor zijn vader.

#44 Aborted: The Necrotic Manifesto

De muziek van de band Aborted wordt gerekend tot de ‘zware metalen’, ofwel deathmetal. Niet echt muziek die je van een Belgische band (ze komen uit Beveren-Leie in West-Vlaanderen) zult verwachten. De band bestaat al sinds 1995 en is ver tot buiten de eigen landsgrenzen bekend; sterker ze zijn net terug van een tournee door Noord-Amerika! The Necrotic Manifesto, het achtste studioalbum, nam Aborted begin dit jaar op in de Hansen Studio in het Deense Ribe met producer Jacob Hansen (Volbeat, Heaven Shall Burn, Mercenary).

#60 Lykke Li: I Never Learn

Lykke Li kennen we nog van de hit ‘I Follow Rivers’ uit 2011/2012. Tot nu toe is deze Zweedse singer-songwriter een one-hit-wonder, want daarna bleef het qua singlesucces stil rond haar. Qua albums doet ze het beter: Youth Novels (#75 in 2008) en Wounded Rhymes (#47 in 2011), wordt nu opgevolgd door I Never Learn. Voor Lykke maakt het album een triologie compleet. Vorige week zaterdag presenteerde ze het album in het vernieuwde Tivoli in Utrecht.

#68 IQ: The Road Of Bones

Voor de eerste notering van IQ moeten we ver terug in de tijd. In 1989 stond het album Are You Sitting Comfortably? vijf weken genoteerd, met als hoogste notering #60. Het gaat hier om een Britse progressieve rockband, opgericht in 1981. Mike Holms en Peter Nichols zijn nog de enige bandleden uit die tijd. Als je van lange nummers houdt, zit je goed bij IQ, want op The Road Of Bones staan maar liefst vier nummers die langer dan 10 minuten duren. ‘Without Walls’ is met 19.15 minuten het langste nummer. Ga daar dus maar even voor zitten.

#82 The Kenny Wayne Shepherd Band: Goin’ Home

Op 13-jarige leeftijd werd Kenny Wayne Brobst tijdens een concert van bluesgitarist Bryan Lee gevraagd om samen met hem een potje gitaar te spelen. Zes jaar daarvoor was Kenny begonnen met gitaar spelen, na een ontmoeting met Stevie Ray Vaughan. Het gitaarspelen heeft Kenny zich helemaal zelf eigen gemaakt.
Vorig jaar maakten we al even kennis met Kenny op het album Can’t Get Enough (#69), toen hij deel uitmaakte van het supertrio The Rides, met Stephen Stills en Barry Goldberg. Op Goin’ Home speelt Kenny met zijn eigen band, The Kenny Wayne Shepherd Band, nummers die hem inspireerden. Dat betekent dus nummers van zijn grote helden, B.B. King, Albert King, Bo Diddley, Stevie Ray Vaughan, Johnny ‘Guitar’ Watson en Lee Dorsey. Daarnaast zijn er bijdragen van onder andere Ringo Starr, Joe Walsh en Keb’ Mo.

#97 Sarah McLachlan: Shine On

In februari stond het nummer ‘Angel’ (#99 in 1999) van de Canadese zangeres Sarah McLachlan weer even in de belangstelling. Drie kandidaten van The Voice Kids zongen ‘Angel’ tijdens de battles. De enige echte hit die McLachlan in ons land scoorde, was ‘Silence’ (#7 in 2000) en dat dankzij de remix die het Canadese Delerium er van had gemaakt.
Shine On is het achtste studioalbum van McLachlan en de eerste sinds Laws Of Illusion (#73 in 2010). De dood van haar vader, drie jaar geleden, vormde inspiratie voor Shine On. Doordat ze hem ontzettend miste, moest de 46-jarige McLachlan op zoek naar een nieuwe basis voor haar leven. Ze vond dat in kleine dingen als genieten van het leven, ondanks de problemen waar iedereen mee krijgt te maken.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie