Adele naar #1 met "Skyfall", Kane binnen op #10

  1. Nieuwschevron right
  2. Adele naar #1 met "Skyfall", Kane binnen op #10

Adele heeft wederom een #1-hit te pakken in de Mega Top 50! De door haar gezongen James Bond-soundtrack "Skyfall" is deze week de populairste track van Nederland.

‘Skyfall’ is Adeles vierde #1-hit in de Mega Top 50, na ‘Make you feel my love’ (2009), ‘Rolling in the deep’ (2010) en ‘Set fire to the rain’ (2011). Die stijging van 33 naar #1 is niet eens de snelste klimmer naar de top dit jaar, want op 11 augustus vloog ‘Sky on fire’ van Handsome Poets al van 34 naar #1, nog een plekje sneller dus. Het record voor de Mega Top 50 staat op naam van André van Duin, die op 21 februari 2009 van 48 naar #1 ging met ‘De balletjes van de koningin’.

‘Skyfall’ is de dertiende Bond-song die een hit wordt in de Mega Top 50, maar pas de tweede die de eerste plaats weet te bereiken. In september 1981 stond ‘For your eyes only’ van Sheena Easton twee weken bovenaan. Volgende week al kan Adele die prestatie evenaren. Wil je een overzicht van alle James Bond-hits in de Mega Top 50? Je vindt ze hier!

Kane: Come together (10)

‘Een plaat over optimisme en positiviteit’. Zo omschrijft Dinand Woesthoff ‘Come together’, het nieuwe album van Kane, dat binnenkort uitkomt. Van de prestaties van de gelijknamige single zal Dinand best optimistisch worden, want ‘Come together’ is deze week de hoogste nieuwe in de Mega Top 50 op #10.

‘Come together’ is de 24e hit voor Kane in dertien jaar tijd. In het begin was het nog sprokkelen, want met hun eerste acht singles bereikten ze maar één keer de top 10: ‘So glad you made it’ kwam tot #7 in 2001. Vanaf 2003 begon het echter goed te lopen: twee #3-hits in dat jaar werden opgevolgd door twee #1-noteringen in 2005: ‘Something to say’ en ‘Fearless’. Later volgden ook nog topnoteringen voor ‘Shot of a gun’ (2008) en ‘No surrender’ (2009/ 2010). Met ‘Come together’ kan Kane deze week de twaalfde top 10-hit bijschrijven; ze lopen daarmee precies 1 op 2 dus.

Yellow Claw & Ronnie Flex, MocroManiac & JeBroer: Nooit meer slapen (23)

Da’s heel wat anders dan hun vorige single! Vermaakten de heren van Yellow Claw ons in de zomer nog met het niet al te diepgaande ‘Krokobil’ (#14 in juli), deze week zijn ze terug met een nummer dat vernoemd is naar het beroemde boek van Willem Frederik Hermans uit 1966! Of het is toeval, dat kan natuurlijk ook.

De mannen van Yellow Claw zijn met z’n drieën: Jim Aasgier, Nizzle en Bizzey. Bovendien hebben ze op ‘Nooit meer slapen’ ook nog eens drie vrienden meegenomen, die ook al van die ondoorgrondelijke namen hebben, Ronnie Flex, MocroManiac en JeBroer. Zou die laatste ook nog een zuster hebben?

Jake Bugg: Lightning bolt (36)

Eigenlijk heet hij Jake Kennedy, maar wij kennen hem als Jake Bugg. Met de Megahit ‘Lightning bolt’ is de achttien jaar jonge Brit deze week nieuw op #36 in de Mega Top 50. En dat brengt hem meteen al een stuk verder dan in eigen land, want in de Britse hitparade kwam ‘Lightning bolt’ niet verder dan plaats #88.

Jake Bugg wordt, qua stem en qua stijl, regelmatig vergeleken met Bob Dylan. In dat geval heeft Jake nog een aardige carrière voor de boeg, want Bob Dylan scoorde tussen 1965 en 1972 tien hits in Nederland, waarvan ‘Wigwam’ in 1970 met een derde plaats de grootste was.

Bruno Mars: Locked out of heaven (39)

Nee, dit is niet de nieuwe single van the Police. Maar het is wel duidelijk waar Bruno Mars de mosterd haalt. Die bas, dat gitaartje, ’t is net Sting met z’n maten in 1980.

Maar Bruno Mars begon z’n carrière pas dertig jaar later in 2010. En de eerste klap was een daalder waard bij Bruno, want hij kwam meteen met twee #1-hits aanzetten in de Mega Top 50, ‘Nothin’ on you’ en ‘Billionaire’. ‘Locked out of heaven’ is inmiddels al hit nummer elf.

Bruno Mars is de zevende en – met z’n twee nr. 1-hits – succesvolste artiest in de Mega Top 50 die afkomstig is van Hawaii. In z’n eentje scoort hij een derde deel van alle Hawaiiaanse hits. De enige andere Hawaiiaan die ooit een #1-hit scoorde was Glenn Medeiros.

Bløf: Zo stil (41)

‘Zo stil’ is al weer de 39e Mega Top 50-hit voor de mannen van Bløf. Hun hitreeks begon in 1998 met ‘Liefs uit Londen’ en vond z’n hoogtepunt in de #1-hit ‘Holiday in Spain’, die vijf weken bovenaan de Mega Top 50 stond in 2004.

‘Holiday in Spain’ was een cover; het origineel was van the Counting Crows. Ook ‘Zo stil’ is niet van Bløf zelf. Het origineel van hun nieuwe single komt uit Duitsland en is van de band Jupiter Jones. In maart vorig jaar bereikte het als ‘Still’ de tiende plaats bij onze oosterburen, terwijl het in Oostenrijk zelfs tot plek 2 wist te komen.

The Rolling Stones: Doom and gloom (48)

De meeste artiesten zijn al lang gestopt met zingen op hun vijftigste, maar the Rolling Stones bestaan dit jaar als groep zelfs al vijftig jaar. Kun je nagaan hoe oud de leden van die groep al zijn. Ja, dat kunnen we nagaan: drummer Charlie Watts is 71, Mick Jagger is 69, Keith Richard is 68 en gitarist Ron Wood, die er later bij is gekomen, is nog een jonkie van slechts 65 jaar oud.

‘Doom and gloom’ is de 71e hit voor the Rolling Stones sinds 1964. Zeven #1-hits hebben de Britten op hun naam staan. En ze hebben er nog steeds niet genoeg van, maar toch doen ze het rustiger aan: ze gaan weer op tournee, maar die tour bestaat uit slechts vier concerten: twee in New York en twee in Londen. En volgende maand ligt er – kerstcadeautje – een nieuw album in de winkel, maar daar staan slechts twee nieuwe nummers op en de rest is een dwarsdoorsnede uit die 70 andere hits. ‘GRRR!’, zo gaat het verzamelalbum heten. Dat andere nieuwe nummer heet ‘One last shot’. Zouden we dat letterlijk op moeten vatten?

De Mega Top 50 is er weer snel bij: op 11 oktober was ‘Doom and gloom’ voor het eerst te horen op 3FM en twee dagen later debuteert het nummer al op #48.

Ster advertentie
Ster advertentie