Jacco Gardner binnen op #5 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Jacco Gardner binnen op #5 in Album Top 100

‘And more’ van Sandra van Nieuwland, inmiddels platina, blijft de bovenste beste in de Album Top 100, nu voor de zevende week. Onder de elf noteringen zit Jacco Gardner met zijn langverwachte album ‘Cabinet of curiosities’, dat binnenkomt op #5.

Jurk!: Glitterjurk (2)

Met hun eerste album ‘Avondjurk’ bereikten Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, de twee heren van Jurk!, in 2010 de eerste plaats. Dit keer zullen ze genoegen moeten nemen met een tweede plek voor ‘Glitterjurk’, al is het verschil met ‘And more’ van Sandra van Nieuwland nog geen 5%.

Jacco Gardner: Cabinet of curiosities (5)

De laatste tijd zijn er meer jonge artiesten die, als je hun muziek hoort, geboren kunnen zijn in de jaren ’60. We hadden al de Britse Jake Bugg met ‘Lightning bolt’ die klinkt als Bob Dylan, deze week komt daar onze eigen Jacco Gardner bij met zijn album ‘Cabinet of curiosities’. Via de vader van een vriend, kwam Gardner al op jonge leeftijd in contact met de psychedelische muziek van Pink Floyd, waar toen Syd Barrett nog deel van uitmaakte. Daarna heeft Gardner zich met behulp van het internet, verdiept in de muziek uit die jaren.Vervolgens werd hij via datzelfde internet ontdekt door het Amerikaanse label Trouble In Mind, dat zijn muziek zo goed vond, dat ze hem aanboden een album op te nemen. De opnames voor ‘Cabinet of curiosities’ vonden gewoon plaats in Nederland, maar wel brengt het label het album, buiten de BeNeLux, wereldwijd uit. Want het buitenland trekt flink aan hem. In maart gaat hij drie weken op tournee door Amerika en daarna volgt Groot-Brittannië. Als we hem maar niet kwijtraken!

Pearl Jozefzoon: The time is now (8)

In het afgelopen jaar heeft Pearl Jozefzoon bewezen meer te zijn als de zangeres die in 2011 tweede werd in The voice of Holland. Ze won het programma ‘Van popster tot operaster’, waarmee ze werd uitgeroepen tot Operaster van 2011. Op haar eerste album ‘The time is now’, maakt ze dan ook een cross-over van pop naar klassiek. Naast Nick Schilder, met wie ze het duet ‘Vivo per lei’ zingt, werkte het Brussels Philharmonic Orchestra mee aan het album.

Information: Sounds of the backwoods (36)

De groep Information koos een raaf als symbol, omdat de raaf in verschillende culturen wordt gezien als een boodschapper, een slechtnieuws brenger of zelfs als een eenzame, rusteloze zwerver: een perfecte verhalenverteller dus. Information werd in 2008 opgericht door de jeugdvrienden Frederik Roeland (drums) en Jan Kooiker (zang, gitaart). Berno Hoeve (bas) en Erik de Lange (leadgitaar en lapsteel) voegden zich later bij de andere twee.

Na twee EP’s in 2009 en 2011, komt de groep nu met het eerste album ‘Sounds of the blackwood’. De titel verwijst naar Rouveen, een dorpje onder de rook van Zwolle, waar drie van de vier bandleden zijn opgegroeid en waar niet zo gek lang geleden nachtvrijers tijdens nachtelijke praatjes vrouwenharten voor zich wonnen.

Daniel Lohues: Ericana (36)

Voor ‘Ericana’, zijn zevende album, trok Daniël Lohues zich terug in zijn eigen huis in Erica. Dichtbij moest het zijn en dus koos hij voor zijn voorkamer. Daar werd tot diep in de nacht bij een houtkachel met dezelfde vrienden als waarmee hij de albums ‘Hout Moet’ (#6 in 2011) en ‘Gunder’ (#3 in 2012) had opgenomen, ook ‘Ericana’ vastgelegd. Daniël over het album: “Platteland, spat er van af. De liedjes over dichtbij, over vrienden en onbekenden en mezelf”. ‘Ericana’ is een album vol songs over thuiskomen, vrijheid, liefde en de natuur.

Foals: Holy fire (41)

Met de 3FM Megahit ‘My number’ heeft de band Foals uit Essex hun visitekaartje afgegeven. De band bestaat echter al sinds 2005 en bracht al twee albums uit: ‘Antidotes’ (een weekje op #99 in 2008) en ‘Total live forever’. ‘Holy fire’, binnen op #41, doet het dus al stukken beter.

Trixie Whitley: Fourth corner (60)

Ze is geboren in Gent, België, maar de meeste tijd van haar jonge leventje (ze is 25 jaar), heeft ze doorgebracht in New York: Trixie Whitley. Toen ze één was, verhuisde ze met haar vader, de muzikant Chris Whitley, naar New York. Ze leerde drummen, zingen, dansen en acteren. Nadat haar vader in 2005 overleed aan longkanker, vloog ze terug naar Gent, ging nummers schrijven en nam de EP ‘Strong blood’ op. ‘Fourth corner’ werd geproduceerd door haar muzikale soulmate Thomas Bartlett die eerder al met the National, Anthony and the Johnsons en Grizzly bear werkte.

Richard Thompson: Electric (61)

In 1967 legde Richard Thompson mede de basis voor de folkgroep Fairport convention. Thompson werkte met diverse artiesten (onder andere Elvis Costello en Bonnie Raitt), bracht albums uit met zijn voormalige vrouw Linda en diverse soloalbums. ‘Electric’ is opgenomen in Nashville, in de studio van producer Buddy Miller (Robert Plant, Solomon Burke). In Nederland is het pas de tweede notering voor Thompson. ‘Dream attic’ kwam in 2010 niet verder dan #98.

Miss Montreal: The home recordings (81)

Eigenlijk was de cd ‘The home recordings’ van Miss Montreal, alleen bestemd voor de bezoekers van haar concerten tijdens haar ‘S.SS..SSS…Sanne theatertournee’. Maar voor al diegenen die geen kaartje konden bemachtigen, is er nu ook een digitale versie. Op het album staat, naast demo’s die Sanne thuis maakte, ook haar eerste Nederlandstalige liedje ‘Zij’, dat ze schreef met Simon Keizer. Sanne zoals je haar nog nooit hebt gehoord.

the Lumineers: the Lumineers (91)

Het album ‘The Lumineers’ stamt al uit 2012, maar komt door de hernieuwde kennismaking met ‘Ho hey’ (wordt veel gedraaid op 3FM) nu pas binnen. De groep komt uit Denver in Colorado en bestaat uit Wesley Schultz (gitaar en zang), Jeremiah Fraites (drums, percussie, mandoline en achtergrondvocalen) en Neyla Pekarek (cello, mandoline, piano en achtergrondvocalen). Binnenkort komt het trio bij Giel langs en zal dan ook de nieuwe single ‘Stubborn love’ spelen.

Ben Harper & Charlie Musselwhite: Get up! (100)

Het eerste album dat Benjamin Chase ‘Ben’ Harper uit Claremont, Californië uitbracht, was ‘Pleasure and pain’ in 1992. Het eerste album waarmee Charles Douglas Musselwhite uit Kosciusko, Mississippi, kwam was ‘Stand back! Here comes Charley Musselwhite's Southside Band’ in 1967. Ben Harper was toen nog niet eens geboren, hij is van 1969, Charlie van 1944! Er zit dus een groot leeftijdsverschil tussen beide heren, maar op ‘Get up!’ hebben ze elkaar, in ieder geval muzikaal, gevonden. De nummers variëren van blues, gospel tot snoeiharde bluesrock. Bij de cd krijg je ook een DVD met de making of ‘Get up!’

Bekijk de album Top 100 van deze week op 3FM.nl

De Megaman

Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl/

Ster advertentie
Ster advertentie