Justin Timberlake scoort tweede Britse #1-hit

  1. Nieuwschevron right
  2. Justin Timberlake scoort tweede Britse #1-hit

Justin Timberlake heeft het voor elkaar, want voor het eerst sinds 2006 staat hij op #1 in Groot-Brittannië! In het overzicht van de internationale charts is er verder aandacht voor de aanhoudende controverse rondom de Billboard Hot 100 en YouTube, en worden de nieuwe singles van Nelly en Arash & Seal Paul uitgelicht.

Nelly ‘Hey Porsche’

De hoogste nieuwe binnenkomer in de Billboard Hot 100 is voor Nelly. Met ‘Hey Porsche’ komt hij binnen op 42. Nelly is een rapper die opgroeide in St. Louis. Zijn echte naam is Cornell Haynes en hij is inmiddels 38 jaar oud. Onder zijn artiestennaam Nelly is hij al sinds 2000 actief in de hitlijsten. Hij brak door met zijn debuut album Country Grammar welke de 1e plaats van de Album lijst bereikte. De gelijknamige single bereikte de 7e plaats in de Hot 100 en daarmee scoorde hij zijn eerste top 10 hit. Inmiddels staat die teller op 10, en daarmee bereikte hij daarnaast drie keer de top 10 als meewerkend artiest. Drie van zijn albums bereikte de 1e plaats van de Album lijst van Billboard. Naast Country Grammar zijn dat Nellyville en Suit. Vier keer stond hij bovenaan in de Hot 100. Met ‘Hot In Herre’ en ‘Dilemma’ in 2002, ‘Shake Ya Tailfeather’ in 2003, en met ‘Grillz’ in 2005. Hij won inmiddels ook meerdere Grammy Awards.
Ook buiten de VS scoorde Nelly. Zo had hij nummer 1 hits in onder meer Canada, Australië, Engeland, Duitsland, België, Ierland, Nieuw Zeeland en Zwitserland. Bij ons in de Mega Top 50 had Nelly zijn nummer 1 hit met ‘Dilemma’, waar ook Kelly Rowland op meewerkte. Dit nummer stond maar liefst 6 weken bovenaan de lijst in het najaar van 2002. In totaal bereikte Nelly inmiddels al 14 keer de Mega Top 50. Zijn nieuwe single gaat over de auto van het merk Porsche en hoe graag hij daarmee zou willen rijden, of gaat het toch over de dame in de video? Het is in ieder geval een nummer met veel hitpotentie en een kandidaat voor de Mega Top 50 voor de komende weken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arash & Sean Paul ‘She Makes Me Go’

In Duitsland komt Arash, samen met Sean Paul, deze week binnen op 5. Sean Paul is bij ons al een gevestigd artiest die ook al eens op 1 heeft gestaan in de Mega Top 50. Met ‘Get Busy’ stond hij in 2003 één week bovenaan in de lijst en bereikte hij al 13 keer de lijst. Arash echter is bij ons nauwelijks bekend. Hij vertegenwoordigde Azerbeidzjan in 2009 op het Eurovisie Songfestival, samen met zangeres AySel. Met het nummer ‘Always’ werden zij derde. Het nummer werd vervolgens een hit in Oost Europa en reikte tot de 33e plaats in de Europese Top 100, maar dit ging volledig aan ons in Nederland voorbij.
Arash Labaf ofwel Arash is inmiddels 34 jaar oud. Hij werd geboren in Iran maar woont al sinds zijn 10e in Zweden. Hij brak in 2004 door met het nummer ‘Boro Boro’. Het nummer bereikte de 1e plaats in Zweden en was ook een hit in landen als Finland, Duitsland en Zwitserland. De opvolgers ‘Tike tike kardia’ (2004) en ‘Temptation’ (2005) bereikten beide de 2e plaats in Zweden, en ook in 2008 had hij in daar nog een top 10 hit met ‘Suddenly’. Internationaal liep het succes echter terug. Tot aan het Eurovisie Songfestival van 2009 dus. Ook met ‘Broken Angel’, een duet met de zangeres Helena, scoorde hij een grote internationale hit, wederom voornamelijk in Oost Europa. Dat nummer bereikte zelfs de 26e plaats in de Europese lijst. ‘She Makes Me Go’ moet de grote doorbraak van Arash in West Europa gaan worden. Het nummer heeft een sterke dancebeat en draagt ook duidelijk de stempel van Sean Paul. In Duitsland is men dus inmiddels ‘om’, en deze combinatie is ook dit zeker een kandidaat voor de Mega Top 50.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

View on the USA

Dit is de eerste lijst nadat YouTube de Hot 100 min of meer heeft overgenomen, en de controversie is nog steeds niet over. Billboard zelf is niet erg scheutig met het geven van informatie over de samenstelling van de lijst maar het lijkt er toch sterk op dat alle ‘Harlem Shake’ filmpjes van 30 seconden die vanuit de VS worden aangeklikt op YouTube volwaardig worden meegeteld. En daardoor kan het dus voorkomen dat het nummer 10x meer wordt aangeklikt dan de nummer 2 op de YouTube lijst. Dat dit leidt tot scheve verhoudingen is wel duidelijk. Het is dan ook te verwachten dat de samenstelling nog wel een keer zal veranderen. Dat maakt voor Baauer natuurlijk niet uit want de nummer 1 notering telt, en daar gaar het om. De winnaars in de top 10 deze week zijn Bruno Mars (van 8 naar 3), en Drake (van 10 naar 6). Lil Wayne bereikt het summum van het Amerikaans hitwezen, en doet dat nu al voor de 18e keer.
One Direction knalt van 45 naar 13 ‘One Way Or Another’ maar doet dat toch vooral op basis van verkopen, en deze lopen inmiddels sterk terug. Voor een top 10 notering volgende week zal toch een klein wonder nodig zijn. 'Radioactive’ van de Imagine Dragons staat inmiddels al weer 26 weken in de Hot 100, en stijgt deze week naar z’n hoogste positie ooit: 22 (van 37), en ook ‘Feel This Moment’ van Pitbull & Christina Aguilera stijgt (van 47 naar 28). De nummer 1 bij ons in de Mega Top 50 van Pink stijgt in eigen land van 84 naar 72. Opvallend toch.

View on Britain

Justin Timberlake scoort zijn tweede nummer 1 hit in Groot Brittannië. ‘Mirrors’ stijgt van 4 naar 1. Zijn andere nummer 1 hit was ‘Sexyback’ (in 2006), Verder werkte hij aan 2 andere nummers mee die de 1e plaats behaalden, namelijk ‘Give It To Me’ van Timbaland (2007) en ‘4 Minutes’ van Madonna (2008). De hoogste binnenkomer is voor Bastille, die met ‘Pompeii’ op 2 binnenkomen. Dit nummer wist deze week ook al de Mega Top 50 te bereiken, terwijl onze nummer 1, Pink, met ‘Just Give Me A Reason’ de top 10 haalt.
Opvallend dat zowel ‘Army Of Two’ van Olly Murs (van 23 naar 19) als ook The Script met ‘If You Could See Me Now’ (van 36 naar 26) niet echt in de buurt van de top 10 zijn gekomen. En ook van Caro Emerald nog geen enkel spoor in de lijst, terwijl ‘Tangled Up’ daar deze week toch is uitgebracht. Bridgit Mendler’s ‘Ready Or Not’ wordt getipt voor de lijst van volgende week.

Blik op de rest

Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts
Ster advertentie
Ster advertentie