Macklemore & Ryan Lewis op #1 in VS en Australië

  1. Nieuwschevron right
  2. Macklemore & Ryan Lewis op #1 in VS en Australië

In Nederland wil het nog niet zo lukken met het duo Macklemore & Ryan Lewis, maar in het buitenland gaat het heel anders. In de Verenigde Staten staat het duo bovenaan en in Australië zelfs op #1 én #2.

Pitbull & Christina Aguilera – Feel This Moment

Pitbull werkt op zijn nieuwste nummer samen met Christina Aguilera. Op zich is daar niets bijzonders aan. Beide zijn zeer bekende gezichten in de hitlijsten van de afgelopen jaren, maar het is wel opvallend dat dit nummer nu genoteerd staat in landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Malta en Litouwen terwijl het toch gebruikelijk is dat hits van deze 2 artiesten eerst hoog noteren in landen als de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Ook de Mega Top 50 loopt meestal voor op deze landen. Onlangs zagen we dit verschijnsel ook met Will.I.Am en Britney Spears, en zij staan deze week nog steeds bovenaan bij ons. Vandaar dat dit nummer speciale aandacht verdient want het zo maar dezelfde weg kunnen bewandelen bij ons in de komende weken.
Pitbull is vanaf 2009 een bekend gezicht in de internationale hitlijsten. Hij is afkomstig uit Miami en brak al in 2004 door VS met het nummer ‘Culo’ welke plaats 32 bereikte in de Hot 100. Daarna volgden er een aantal kleinere hits totdat hij in 2008 met ‘Krazy’ een nummer 1 hit sccorde. Toch deed dit nummer buiten Amerika niet zo veel. De opvolger ‘I Know You Want Me (Calle Ocho)’ betekende in 2009 zijn internationale doorbraak. Het reikte tot de 2e plaats in de Billboard lijst, maar stond wel bovenaan in de Europese lijst, in Frankrijk en Spanje en natuurlijk bij ons in de Mega Top 50. Verder bereikte het de top 10 in de hitlijsten van alle belangrijke landen. Vele grote hits volgden waarop Pitbull meewerkte, met daaronder top 10 hits als ‘DJ Got Us Fallin' In Love’ van Usher, en ‘On The Floor’ van Jennifer Lopez, beiden uit 2011. Dit laatste nummer stond wekenlang bovenaan in de Europese top 100, en dat was ook het geval met ‘Give Me Everything‘ waarop hij als hoofdact onder meer samenwerkte met de Nederlander Afrojack. In de Mega Top 50 reikte deze hit tot plaats 2. Met ‘Feel This Moment’ hoopt hij voor de 10e de Mega Top 50 te gaan bereiken.
Christina Aguilera staat nog veel langer aan de top. Zij brak in 1999 door met ‘Genie In A Bottle’, maar was voor die tijd als bekend geworden door haar medewerking aan het TV programma The Mickey Mouse Club waaraan ook onder meer Justin Timberlake en Britney Spears aan meewerkten. In 1998 werd zij zelfs gevraagd om de soundtrack van de Disney film Mulan in te zingen. Haar doorbraak in de hitlijsten kwam dus in 1999. Met haar debuutnummer scoorde zij gelijk een nummer 1 hit in de Billboard Hot 100, en ook de opvolger ’What a Girl Wants’ bereikte de top. In 2000 scoorde zij nog een nummer 1 hit met ‘Come On Over Baby (All I Want Is You)’. Als solo artieste zou zij daarna nooit meer de toppositie bereiken hoewel zij er in 2002 met ‘Beautiful’ nog heel dichtbij zou komen (2e plaats). Wel bereikte zij samen met Lil' Kim, Mýa, Pink en Missy Elliott de top in 2001 met ‘Lady Marmalade’, en natuurlijk samen met Maroon 5 in 2011 met de wereldhit ‘Moves Like Jagger’. Bij ons had zij met dit laatste nummer haar enige nummer 1 hit. Wel heeft zij al 12 top 10 hits achter haar naam staan in de Mega top 50. Wordt dit nummer 13?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

View on the USA

Zoals vorige week al aangegeven hier op de Mega Top 50 site heeft Macklemore & Ryan Lewis de 1e plaats bereikt van de Hot 100. Zij hebben er uiteindelijk 16 weken over gedaan. ‘Thrift Shop’, een nummer dat over koopjes gaat, bereikt nu ook in de VS de toppositie nadat dit al eerder gebeurde in Australië en Nieuw Zeeland, en daarmee wordt Bruno Mars onttroond. The Lumineers blijven met ‘Ho Hey’ staan op 3, terwijl Justin Timberlake en Jay Z inderdaad de top 5 bereiken. Het is de snelste stijger in de lijst. ‘Suit & Tie’ stijgt van 84 naar 4. Door deze stijging blijft de Swedish House Mafia staan op 7. Toch kan ‘Don't You Worry Child’ altijd nog hoger reiken de komende week, maar dit ligt eraan hoe ver Lil Wayne zal reiken.
Lil Wayne, samen met Drake & Future hebben met ‘Love Me’ namelijk de hoogste binnenkomer deze week. In de Amerikaanse pers wordt gesuggereerd dat dit nummer volgende week de top 10 zal bereiken, maar dat wordt nog spannend. De hier ook bekende Kesha tenslotte stijgt met ‘C’mon’ van 48 naar 30 en gaat in haar 5e week verder omhoog.

View on Britain

De Nederlandse act de Bingo Players bereiken met ‘Get Up’ de toppositie in Groot Brittannië. Zij komen van niets binnen op 1 en ontronen daarmee Will.I.Am en Britney Spears. Het is de eerste keer dat de Bingo Players de top 40 bereiken, en doen dat gelijk met een nummer 1 hit als gevolg. Ze doen dit samen met de Far East Movement die al wel eerder in de top 10 stonden. Conor Maynard heeft de snelste stijger te pakken. Met zijn nieuwe nummer ‘Animal’ stijgt hij van 34 naar 6, en ook Emile Sandé stijgt alsnog de top 10 binnen met ‘Clown’.
Amelia Lily komt deze week binnen op 11. ‘Shut Up (And Give Me Whatever You Got)’ haalt dus vooralsnog de top 10 niet, en ook bij onze Engelse buren komen Macklemore & Ryan Lewis de lijst binnen: ‘Thrift Shop’ is nieuw op 24.

Blik op de internationale hitlijsten

Nog maar eens de blik op Down Under, waar het volle zomer is. Afgelopen zaterdag was het daar Australia Day en op die dag is het gebruikelijk dat daar dan de Triple J Hottest 100 wordt uitgezonden. Dit is een lijst waarop gestemd kan worden (een soort Top 2000 dus) om de populairste plaat van het afgelopen jaar te bepalen, en dat gebeurde massaal. Meer dan 1 miljoen stemmers dit jaar. Triple J is niet één radiostation maar een heel netwerk en daardoor is er een bereik in het hele land. Ja, radio werkt anders in grote landen als de VS en Australië, en is eerder lokaal dan nationaal zoals bij ons. Het is gebruikelijk dat de Hottest 100 de hitlijsten van Australië de rest van de zomer daar zal beïnvloeden. Macklemore & Ryan Lewis voerden de lijst aan met ‘Thrift Song’.
In de hitlijsten deze week vallen natuurlijk deze Macklemore & Ryan Lewis ook elders op. ‘Thrift Shop’ stijgt naar 1 in de VS, en naar 3 in Frankrijk, terwijl ‘Same Love’ bovenaan blijft staan in Australië met ‘Thrift Shop’ op 2. Beide nummers staan trouwens ook in de top 5 van Nieuw-Zeeland. Will.I.Am en Britney Spears hebben onbetwist de internationale hit van dit moment. ‘Scream & Shout’ staan nu overal wel in de top van de lijsten. Nummer 1 in de Europese Top 100 vanaf deze week, en ook bij ons in de Mega Top 50, in Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen, Finland, Ierland, Kroatië, Malta, Cyprus, Luxemburg en Brazilië staat dit nummer aan de top deze week, terwijl het nummer al eerder bovenaan stond in Groot Brittannië. Inmiddels zijn ook Justin Timberlake en Jay Z met ‘Suit & Tie’ overal in de hitlijsten verschenen, maar lijkt in veel gevallen de weg naar de uitgang alweer te zijn ingezet.
Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts
Ster advertentie
Ster advertentie